Våra bästa spartips för fattigmånaden

Då är fattigmånaden januari här igen, den månad då folk har som sämst med pengar. Det är inte speciellt konstigt efter julen med alla julklappar och julfirande, och efter nyårsfesten och trettondagen. Det är nog mångas plånböcker som gapar tomma idag, eller snarare, pengarna på bankkontot har börjar sina. För vem använder cash år 2022 i Sverige?  

Snabblan24.nu har vid några tidigare tillfällen gett tips om hur du tar dig igenom januari. Och även februari, det tar ju trots allt tid att återhämta sig efter storhelgerna. Läs gärna vår tidigare artiklar så tar du dig genom januari och spara pengarna till bättre tider. Där får du en hel del tips som kan hjälpa dig om det börjar sina på bankkontot. Du kan med fördel även läsa vår artikel 35 spartips för dig som vill börja spara pengar även om den mest inriktar sig på långsiktigt sparande. Det är i och för sig inte heller helt fel, för då kanske du undviker att bli pank nästa januari. Hos Avanza hittar du ännu fler spartips om du vill satsa på ett mer långsiktigt sparande. 

Nu ska vi presentera de allra bästa spartipsen vi gett dig tidigare och några nya. Se denna lista som en slags best-of-lista när det gäller spartips som förbättrar din ekonomi redan idag.

Topp åtta spartips som hjälper dig redan idag

  1. Stäng genast av dina internettjänster och prenumerationer som dras månadsvis, t ex Netflix, Viaplay, Spotify och andra appar som slukar pengar från ditt bankkonto. Om du använder iPhone, gå in på Appstore och kolla vilka tjänster du prenumererar på. Du kanske blir förvånad hur många appar som tar pengar från ditt konto varje månad. Om du ofta kollar på filmer och TV serier kanske du kan unna dig att spara en filmstreamingtjänst, för annars kan tillvaron bli outhärdlig när du ska snåla dig egendom januari och kanske februari. 
  2. Snåla med maten. Nej, vi menar inte att du ska äta mindre, även om det kanske är på sin plats efter julen och alla festligheter. Istället ska du äta billigare mat. Ät typ köttbullar och makaroner, köttfärssås och spagetti, ris och kyckling. Det brukar inte vara så dyrt. Skippa entrecoten och andra dyra maträtter. 
  3. Stanna hemma. Eller visst, gå gärna utanför dörren men gå inte på krogen och slå runt. Ät inte middag ute eller hämta hem pizza. 
  4. Ta med matlåda till jobbet och skippa dagens lunch. Ta gärna även med dig frukt och annat smått du kan äta när du slutar på jobbet så du inte frestas att köpa godis eller snacks på väg hem. 
  5. Blocket och Tradera kan definitivt fylla en funktion för dig under januari och februari. Gå igenom dina byrålådor, klädkammare och resten av din bostad för att se vad du aldrig använder. Sälj det! 
  6. Om du är ung och driftig kanska du kan erbjuda enkla tjänster till dina grannar och andra i närområdet. Kanske finns det någon äldre dam du känner till som du kanske kan städa hos eller putsa fönsterna. Eller en granne som du kan klippa gräset hos, eller någon som har en hund du kan rasta. Använd fantasin!
  7. Undvik all slags inköp som inte är helt nödvändiga. 
  8. Ställ bilen hemma om du kan ta dig till jobbet och andra platser kommunalt. Det brukar bli billigare att ha ett månadskort än att köra bil. Och om du kan ta dig med cykel till jobbet är det såklart ännu bättre. Nåja, om det inte är för halt på gatorna. Kanske gå istället om det inte är alltför långt till jobbet? 

Tänk efter före

Det bästa sättet att undvika att bli pank efter julhelgerna är såklart att tänka efter före. Om du vill undvika att bli pank nästa år också bör du helt enkelt börja spara nu. Det är ju inget vidare att vara pank i början av vartenda år, då blir ju det nya året inte speciellt gott, i alla inte under de första månaderna. 

Att spara pengar på kort sikt är viktigt, vare sig du befinner dig i en nödsituation eller vill börja spara inför framtiden. Och det är viktigt att placera pengar på lång sikt, det gör din ekonomi stabil och att du undviker att bli pank även om någon oförutsedd utgift dyker upp. 

Om du också vill börja spara pengar kan du besöka sparaochplacera.se för där får du fler spartips. Och där får du även lära dig mycket om hur du som bäst sparar och placerar pengar. 

Lycka till med att ta dig ur din ekonomiska kris och ditt framtida sparande! Sedan slipper du vara fattig även nästa januari. 

Publicerad 2022-01-09