Så går det till om du inte kan betala

Ingen kan se in i framtiden. Om du t ex tar ett snabblån och din betalningsförmåga är på topp kan du aldrig vara helt säker på att den är det även längre fram i tiden. I värsta fall kanske du blir arbetslös eller sjukskriven så att du får svårt att betala tillbaka på ditt lån. Risken är ännu större om du tagit ett vanligt privatlån med en lång löptid.

Det är därför viktigt att du är med i A-kasan eftersom du i sådana fall inte förlorar hela din inkomst om du skulle bli arbetslös. Då kanske du har råd att betala tillbaka på ditt lån. Och om du tar ett privatlån med lång löptid kan det vara vettigt att teckna ett låneskydd som också hjälper dig att betala tillbaka på lånet om du skulle bli arbetslös. Låneskyddet hjälper dig också om du skulle bli sjukskriven. Läs gärna mer om låneskydd på Konsumentverkets hemsida.

Nu ska vi på app-schinner.qfhxgywtki-xmz4q98y132o.p.temp-site.link visa dig som händer om du ändå inte kan betala tillbaka på ditt lån i tid.

1. Du får en betalningspåminnelse

Om du inte betalar tillbaka på ditt lån i tid kommer långivaren att skicka en eller flera betalningspåminnelser. Om du har möjlighet bör du betala tillbaka så snabbt som möjligt för annars kan ärendet vidare till inkasso med ytterligare avgifter och ränta som följd.

Stoppa inte huvudet i sanden om du skulle få betalningssvårigheter, utan kontakta långivaren istället för att se om ni kan komma fram till en lösning. Fundera också på om det finns något du kan sälja så att du kan betala tillbaka på lånet.

2. Skulden går till inkasso

Efter att du har fått en eller två betalningspåminnelser kan skulden i värsta fall skulden hamna direkt hos Kronofogden men det vanligaste är att långivaren först skickar ärendet till ett inkassobolag.

Inkassobolaget försöker, på uppdrag av långivaren, driva in skulden men då tillkommer inkassobolagets avgifter och referensränta. De kommer förmodligen att kontakta dig upprepade gånger, både per telefon och via brev, med uppmaningar om att betala skulden.

Det finns långivare som säljer skulden till faktoringbolag istället för att försöka få tillbaka pengarna via inkassobolag. Det gör ingen större skillnad för dig. Båda bolagen försöker driva in skulden på samma sätt men istället för att vara skyldig den du lånade pengar av är du skyldig faktoringbolaget.

Avbetalningsplan

Många gånger går det att förhandla fram en avbetalningsplan hos inkasso. Om du får en avbetalningsplan stoppas förmodligen räntan och många gånger sätts skulden även ner. Det är ju så att långivaren eller faktoringbolaget hellre vill att du betalar mindre än vad du är skyldig än att du inte betalar alls.

3. Skulden hamnar hos kronofogden

Om inkassobolaget misslyckas med att driva in skulden trots upprepade försök med erbjudanden om avbetalningsplaner och stoppad ränta skickas ärendet vidare till Kronofogden. När skulden väl har hamnat där växer den ytterligare på grund av extraavgifter och räntor och dessutom får du en betalningsanmärkning.

Du bör göra allt för att undvika denna situation eftersom det här gör din skuld ännu större. Dessutom gör betalningsanmärkningen att du kommer att få väldigt svårt att hyra en lägenhet, teckna ett abonnemang, hyra en bil och ta andra lån. Kronofogden kommer också göra en utmätning av dina tillgångar och du kan tvingas sälja din bil, ditt hus eller dina värdepapper så att du kan betala tillbaka på skulden. Därför är det lika bra att du säljer det du behöver så att du kan betala skulden innan den hamnar hos kronofogden.

Som du ser kan du får stora problem om du inte kan betala tillbaka på ditt lån, vare sig det handlar om snabblån eller privatlån. Vi rekommenderar därför starkt att du läser vår artikel om vad du bör tänka på innan du tar ett lån. Läs gärna även vår artikel om hur du blir skuldfri.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.