Cashbuddy är känt för att erbjuda snabblån, men det alla kanske inte vet är att de sponsrar 61 idrottsföreningar med en sammanlagd summa på 700 000 – 800 000 kr i månaden, enligt en artikel i DN som publicerades nyligen (2019-05-18). Det är inte en helt försumbar summa pengar precis.
DN menar att man lite tillspetsat kan säga att anledningen till att idrotten i Varberg blomstrar delvis beror på snabblån eftersom Cashbuddy sponsar flera idrottsföreningar i Varberg. Nyligen lyckades HK Varbergs herrar kvalificera sig i handbollsligan och innebandyklubben Warbergs IC är tillbaka i superligan vilket bland annat berodde på Cashbuddys generösa sponsring.
Cashbuddy hyllades också av Unite People FC (som bland annat jobbar med parasport och integration) för att Cashbuddy bidragit till att idrott blivit mer tillgängligt för barn och ungdomar, vilket gjort att de rör på sig mer.
Således är inte snabblångivare alltid så giriga som man kanske tror. Det finns många långivare av snabblån och smslån som ägnar sig åt sponsring och/eller välgörenhet. Meddelandelån, till exempel, har också gett ett visst stöd till idrotten och är ett vänföretag hos Barncancerfonden.
Vi bidrar också
Även vi på Snabblan24.nu stöder barncancerfonden och är barnsupporter (Storasyster) hos dem. Lite längre fram kommer vi troligtvis även bli samarbetspartner för Cancerfonden, Läkare utan gränser och ytterligare någon välgörenhetsorganisation, och/eller bidra ännu mer till barncancerfonden.
Nu till den stora frågan: gör vi det här bara för att det ska ser bra ut? Nej, det kan vi intyga att vi inte gör. Vi har privat skänkt pengar till välgörenhet många gånger och kommer att fortsätta med det. Så vad är då orsaken till att vi kommer att göra det via vårt företag, där exempelvis Snabblan24.nu ingår, och visa det för våra besökare? Det ska vi svara på nu.
- Vi vill visa att en del av vår vinst, som beror på er kära besökare, går till något vettigt. Vi vill visa att en del av de pengar ni betalar för ert smslån faktiskt är med och bekämpar det eländiga gisslet som stavas barncancer.
- Eftersom alla företag som stöder någon slags välgörenhetsorganisation eller liknande alltid skyltar med det kom vi fram till att vi också borde göra det.
Och ärligt talat, vår omsättning har inte ökat för att vi visat att vi bidrar till välgörenhet, inte vad vi kunnat se i alla fall. Vår sajt har varit ytterst uppskattad och många har använt vår tjänst trots att vi tidigare inte visat att vi gett pengar till välgörenhet, vilket vi på Snabblan24.nu alltså gjort många gånger privat. Vi har med jämna mellanrum skänkt pengar till UNICEF, Röda korset, Barncancerfonden, Cancerfonden, Plan Sverige, Min stora Dag och Hjärnfonden. Vi har också sponsrat ett fadderbarn under flera år.
Så ger du pengar utan att bli fattig
Idag är det enkelt att bidra med pengar till välgörenhet, även om man inte är månadsgivare eller går in på välgörenhetsorganisationernas hemsidor för att ge ett bidrag. Även små, små handlingar gör skillnad om du och många andra ofta gör det. Själv köper vi Rosa Bandets matkasse när vi handlar på ICA eftersom 3,50 kr av priset är med och bekämpar bröstcancer. När vi pantar PET-flaskor låter vi pengarna gå till välgörenhet istället för att använda returpengarna själva. I höstas när vi handlade på IKEA kunde man bidra med pengar till UNICEF vilket vi fru gjorde, samma sak när vi handlar flygbiljetter hos Norwegian.
Det här är bara några få exempel på hur du själv kan bidra med pengar till utsatta människor och till bekämpning av cancer utan att det svider alltför mycket i plånboken om du inte har det så gott ställt. Även om det bara handlar om småsummor blir det ganska mycket pengar om många gör likadant.
Men hamnar pengarna verkligen rätt?
Du har säkert läst i media och sett i sociala medier att cheferna för välgörenhetsorganisationerna tjänar stora pengar, inte sällan upp till 1 000 000 kr/år. Det här har gjort att många slutat att skänka pengar. Det är inte alls bra eftersom det i slutänden gör att utsatta människor och cancersjuka drabbas.
Visst kan man reta sig på de höga lönerna, men faktum är att det inte sällan är medlemmarna i en organisation som betalar chefslönerna. De pengar som du ger bort till en välgörenhetsorganisation behöver alltså inte alls hamna i chefens ficka. Dessutom måste 75 % av pengarna folk skänker gå direkt till ändamålet, högst 25 % går alltså till insamlingskostnader, löner och andra administrativa utgifter.
Hos Barncancerfonden går 15 % till administration och insamlingsarbete. Det betyder att av 100 miljoner kronor går alltså 85 miljoner till ändamålet. Det är faktiskt inte så illa och det hjälper till väldigt mycket. Din gåva är alltså inte alls bortkastad. 2018 drog Barncancerfonden in 274 miljoner kronor så även om chefslönen var på dryga miljonen blev återstoden alltså 273 miljoner kronor och 232 miljoner kronor blev över efter samtliga administrativa utgifter och insamlingsutgifter.
Vi rekommenderar därför varmt att du fortsätter att skänka pengar om du kan. I alla fall en liten, liten summa då och då. Alla bidrag har betydelse. Och sedan är det såklart upp till dig vilken välgörenhetsorganisation du väljer att skänka pengar till. Ta den som ligger dig närmast hjärtat.