I denna artikel
Inte alla SMS lån är högkostnadskrediter
Ofta används smslån och snabblån som synonymer till högkostnadskrediter men det stämmer inte riktigt. Alla smslån och snabblån är nämligen inte högkostnadskrediter. Här på Snabblan24.nu, till exempel, hittar du 20 snabblån som inte är det och de flesta av dessa lån har en ränta mellan ca 10,00 – 29,95 %.
Det här är en högkostnadskredit
För att ett snabblån ska klassas som en högkostnadskredit måste lånet ha en årsränta på 30 – 40 % plus referensränta. Eftersom referensräntan är 0 % i nuläget innebär det helt enkelt att ett lån som idag har en ränta på 30 – 40 % är en högkostnadskredit medan alla andra smslån och snabblån inte är det. Sedan 1 juli 2019 måste alla krediter som har en ränta på 30 % eller högre dessutom ha en varningstriangel som tydligt visar att det handlar om högkostnadskrediter.
Därför tar folk högkostnadskrediter
Om det nu finns snabblån som har en ränta på 10,00 – 29,95 %, varför är det då så många som tar lån som har en ränta på ca 39 % (vilket är den vanligaste årsräntan för högkostnadskrediter)? Det ska du få svaret på nu.
Man slipper UC
Nästan inga långivare som erbjuder högkostnadskrediter tar sina kreditupplysningar hos UC medan de som erbjuder billigare snabblån brukar göra det. Vi på Snabblan24.nu tror att det här är den enskilt största orsaken till att folk väljer ett dyrare snabblån istället för ett billigt. Varför folk ofta föredrar att ta ett snabblån hos en långivare som inte tar UC kan du läsa om på vår sida där vi listar 31 stycken lån utan UC.
Det går snabbare
De flesta smslån och snabblån som har en ränta under 30 % hamnar inte lika snabbt på ditt bankkonto som en högkostnadskredit gör. Bara tre kreditgivare av sjutton kan göra direktöverföringar till låntagarens bankkonto medan det oftast tar upp till 24 timmar innan pengarna hamnar på låntagarens bankkonto hos övriga kreditbolag.
Om du kan tänka dig att ta en högkostnadskredit istället finns det hela 15 kreditbolag att välja på om du vill få dina pengar direkt. Det är ganska stor skillnad och är förmodligen också en viktig orsak till att folk väljer en högkostnadskredit.
Du bör dock ha i åtanke att vissa kreditbolag bara gör direktöverföringar till en enda bank medan andra gör det till fyra, kanske till och med fem banker. Således är det inte säkert att alla långivare gör direktöverföringar till just din bank och därför kan det vara bra att ha fler kreditgivare att välja på om man har bråttom med pengarna.
Ofta lättare att bli beviljad
Överlag är det något lättare att bli beviljad när man ansöker om en högkostnadskredit, men visst finns det kreditgivare som erbjuder billigare lån som det också är ganska lätt att få lån hos. Av de åtta långivare som beviljar flest lån (i förhållande till ansökningar) här på Snabblan24.nu är det bara två stycken som erbjuder en ränta under 30 %. Det talar sitt tydliga språk.
Om du har betalningsanmärkningar finns det fler kreditgivare att välja på om du kan tänka dig att betala över 30 % i ränta, inte minst om du vill ha ett snabblån, men det finns trots allt ganska många kreditbolag som erbjuder billigare lån och som ändå accepterar betalningsanmärkningar. Dessvärre tar de flesta av dem UC och det kanske inte känns så bra om man får ett avslag och dessutom har anmärkningar.
Så vilket ska man välja?
Vilket lån du ska välja beror såklart på dina egna förutsättningar och önskemål.
Om du kan tänka dig UC, inte behöver pengar på en gång och har en hyfsad kreditvärdighet ska du såklart ansöka om ett lån som har en ränta under 30 %. Ja, då bör du snarare ansöka om ett vanligt privatlån som har en ränta under 10 %, inte minst om du tänkt ta ett lite större lån och få en längre avbetalningstid.
Om du vill slippa UC, få dina pengar på en gång och har en halvdan kreditvärdighet kanske en högkostnadskredit är valet för dig, men börja ändå med att testa att ansöka hos en av de få kreditgivare som erbjuder billigare lån och inte tar UC. Det förlorar du inget på, knappt ens tid eftersom man ofta får ett snabbt svar.
Vi på Snabblan24.nu rekommenderar inte att du tar en högkostnadskredit om du tänkt att låna en lite större summa under en längre tid, t ex 20 000 kr och betala tillbaka det under 1 år eftersom det blir alldeles för dyrt. Det kan ge en lånekostnad på 5000 – 6000 kr. Men om du bara tänkt låna typ 3000 kr och tänker betala tillbaka det på kanske 2 månader kan ett snabblån med en ränta på ca 39 % vara ett alternativ. Då behöver lånet inte kosta mer än ca 500 kr och det kanske är okej.
Om du skulle ta en högkostnadskredit med flexibel återbetalning, alltså en onlinekredit med en ränta över 30 %, bör du inte frestas att betala tillbaka så lite som möjligt varje månad utan istället amortera av det du lånat i en mycket snabb takt, annars blir det också mycket dyrt.