När två personer ansöker om ett lån tillsammans brukar den ena personen kallas för medlåntagare. Egentligen är det ingen större skillnad att vara huvudlåntagare eller medlåntagare, båda är ansvariga för att lånet betalas tillbaka. 

De flesta banker och kreditbolag brukar acceptera att man har en medlåntagare när man ansöker om ett lån. Eller snarare, de brukar föredra att ansökanden har en medlåntagare, i alla fall om lånet är stort. Det gör att bankens odds att få tillbaka pengarna blir större eftersom det då är två personer som ansvarar för att lånet betalas tillbaka.  Däremot är det tyvärr ovanligt att man kan ha en medlåntagare när man ansöker om snabblån och smslån.

När brukar man ha en medlåntagare? 

I dessa situationer kan det vara bra att ha en medlåntagare:

  • Om du tar ett bolån. Om du köper en bostad tillsammans med någon är det rätt självklart att både du och din partner även ansöker om lånet tillsammans. Banken brukar dessutom vilja att man gör det. 
  • Om du ska ta ett större billån. Ja, om du har en partner som också har nytta av bilen kanske det inte är så dumt om ni ansöker tillsammans. 
  • Om du vill ha en så låg ränta som möjligt. Räntan blir normalt lägre om ni är två som ansöker. Orsaken till det är att medlåntagaren utgör en slags extra säkerhet för banken. 
  • Om du tror att du kommer att få ett avslag för att du inte tjänar så mycket. Skulle din medsökande ha en ganska bra inkomst ökar chansen att du blir beviljad. 
  • Om du ska ta ett större privatlån och inte har en tillräckligt stor inkomst. 

Vanliga medlåntagare

  • Sambo eller äkta maka, make. Det är mycket vanligt att man tar ett lån tillsammans med sin partner om man lever ihop, såvida pengarna ska användas gemensamt. 
  • Föräldrar. Det är ganska vanligt att ungdomar som flyttar hemifrån har en förälder som medlåntagare när de ansöker om bolån eller privatlån till inredning och husgeråd. 

Inte alltid bra med en medsökande

Det finns två situationer då det inte är optimalt att ha, eller vara, en medlåntagare. Vi på Snabban24.nu rekommenderar inte medlångtagare i följande fall: 

  1. Vid privatlån som bara huvudlåntagaren ska ha. Även om man bor ihop och kanske är gift ska man inte dra på sig några skulder på grund av sin partners konsumtion. Tänk på att det kanske kommer en dag då du och din partner bryter upp. Då vill du förmodligen inte betala din partners skulder om han eller hon inte kan betala. Däremot är det inte fel att som förälder vara medlåntagare till sitt barn om lånet går till möbler och liknande vid en utflytt.  
  2. Du bör inte vara en medlåntagare om huvudlåntagaren brukar vara strulig med sin ekonomi. Då är risken stor att det slutar med att du själv får betala tillbaka på lånet. Det gäller även om du är medsökande till ett barn som flyttar hemifrån.

Skillnad mellan medlåntagare och borgensman

Förr var det ganska vanligt att någon borgade för lånet om ansökanden inte tjänade tillräcklig mycket. Idag är det inte många banker och kreditbolag som accepterar borgensmän, men det är desto fler som accepterar en medsökande. Det innebär att även du som inte tjänar så mycket kanske kan få ett lån om någon ansöker tillsammans med dig, trots att banken inte accepterar borgensmän.

Det finns dock en skillnad mellan att ha en medlåntagare och en borgensman. En borgensman behöver bara se till att lånet betalas tillbaka om låntagaren inte kan betala. Det är alltså först när låntagaren inte klarar av att betala tillbaka på lånet som borgensmannen måste gå in och betala. En medsökande är lika ansvarig som huvudlåntagaren när det gäller återbetalningen av lånet. De måste alltså tillsammans se till att betalningsplanen följs redan från början. 

Det finns dock en skillnad till. Bankerna accepterar sällan att låntagaren har några betalningsanmärkningar även om medlåntagaren inte har det. Det är vanligare att det accepteras när ansökan tillåts att ha en borgensman. Läs gärna mer om det här i vår artikel om att gå i borgen.

Avslutningsvis vill vi bara tillägga att inga långivare som erbjuder smslån accepterar borgensmän, precis som de sällan accepterar någon medsökande.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.