Sedan räntetaket infördes hösten 2018 började det hända saker på snabblånemarknaden. Inga snabblån fick längre ha en ränta över 40% (plus referensränta, som är 0% idag) och alla lån som hade en ränta på 30%, eller högre, började klassas som högkostnadskrediter. Det här gjorde att de många snabblån och SMS lån fick en ränta strax under 40%, eftersom det inte längre var lagligt att ha en högre ränta än så.

Det fanns dock de snabblåneföretag som valde att sänka sin ränta ännu mer. Deras lån fick en ränta under 30% istället och naturligtvis gjorde de så för att deras lån inte skulle räknas som högkostnadskrediter. Alla högkostnadskrediter måste nämligen ha en varningstext och en röd triangel på sina hemsidor och i sin marknadsföring. En del snabblånebolag gillade inte detta och sänkte därför räntan mer än de behövde göra. Du kan själv se i våra listor här på Snabblan24.nu att alla krediter som har en ränta över 30% är utmärkta med varningstrianglar och en varningstext. 

SMS lån är en högkostnadskredit

De krediter som idag har en ränta över 30%, ofta på drygt 39%, är alltså högkostnadskrediter och oftast kallas dessa lån för SMS lån. Ja, SMS lån är ju kända för att vara mycket dyra, så det kanske inte är så konstigt. Men de snabblån som har en ränta under 30%, kallas inte de också för SMS lån? Nej, oftast gör de inte det. Dessa lån brukar bara kallas för snabblån eftersom begreppet SMS lån förknippas med de dyraste lånen, alltså med högkostnadskrediter. 

Å andra sidan, är inte SMS lån också ett slags snabblån? De betalas ju ofta ut mycket snabbt och många av dessa lån når ju kunden i stort sett direkt. Det stämmer. Ett SMS lån är ett snabblån, men ett extra dyrt sådant. Det här leder oss till en slutsats. De lån som har en ränta på 30% eller högre kallas både för SMS lån och snabblån, medan de snabblån som har en ränta under 30% bara kallas för snabblån.

SMS lån vs snabblån

Så vad är det då för skillnad på snabblån som inte här högkostnadskrediter och SMS lån egentligen, bortsett från skillnaden i ränta? Det ska vi visa dig nu, i alla fall hur det generellt brukar se ut.

Typiskt för SMS lån

  • Räntan för SMS lån är nästan alltid drygt 39%. 
  • De allra flesta SMS lån når mottagaren nästan direkt efter att ansökan beviljats. Kreditbolag som erbjuder SMS lån brukar nämligen göra direktöverföringar till de flesta storbanker. Många kreditbolag gör sådana överföringar även på helger och ibland till och med dygnet runt alla dagar i veckan.
  • Nästan inget kreditbolag som erbjuder SMS lån tar sina kreditupplysningar hos UC. 
  • Det är ganska vanligt att ansökningar från kunder med betalningsanmärkningar accepteras. Dock gör inte majoriteten av långivarna det. 
  • Det är mycket enkelt att bli beviljad eftersom de flesta långivare inte har ett specifikt inkomstkrav. 
  • Maxbeloppen är ofta 20 000 – 30 000 kr. En del långivare har dock ett maxbelopp på bara 5000 kr medan någon enstaka långivare har ett tak på 50 000 kr. 
  • Nästan alla SMS lån är egentligen kontokrediter som har en flexibel löptid. 

Typisk för snabblån med ränta under 30%

  • Räntan brukar ligga på ca 24 – 29% men det finns även snabblån som har en ränta under 20%.
  • Det är inte fullt lika vanligt att pengarna förs över direkt till bankkontot. Ofta får man pengarna lite senare på dagen eller nästa dag, och det måste ske på en helgfri vardag, men visst finns det de om gör direktöverföringar.
  • Det finns många snabblån utan UC, men det är lite vanligare att långivaren tar UC när det gäller snabblån som har en ränta under 30%.
  • När det gäller betalningsanmärkningar, ser det ungefär ut som med SMS lån. En hel del långivare accepterar det, men majoriteten gör det inte. 
  • Det är ganska enkelt att bli beviljad, men överlag är det inte fullt lika lätt att få ett snabblån som ett SMS lån. En del långivare har även ett specifikt inkomstkrav.
  • Maxbeloppet är generellt högre än för SMS lån. Det finns snabblån som är större än 50 000 kr, till exempel.
  • Många snabblån är också kontokrediter, men det är vanligare att snabblån har fasta löptider.
Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.