Om du har en skuld hos ett inkassobolag, ett factoringbolag, ett företag eller hos Kronofogden som du inte kunnat betala tillbaka på flera år är det mycket möjligt att du kan få ett ackord, eller en ackordsuppgörelse, som gör att räntan fryses och skulden eventuellt minskas. Sådana ansökningar kan göras direkt hos inkassobolaget eller factoringbolaget.

Skulle din skuld finnas hos Kronofogden är det inte heller kört, du kan fortfarande kontakta den som du är skyldig pengar och fråga om du kan få göra en ackordsansökan. Det är emellertid den som du är skyldig pengar som avgör om du kan få göra en ackordsansökan eller inte och det är även den som avgör om du ska få ett ackord eller inte.

Om du får ett ackord dras skulden tillbaka från Kronofogden, men om du inte fullföljer din ackordsuppgörelse kan skulden dessvärre hamna hos fogden igen.

Enklare att få ackord vid långvarig skuld

Oftast är det enklare att få en ackordsuppgörelse om du har haft en skuld i flera år hos inkassobolaget än om skulden bara funnits där i några månader eller i ett år. Det finns två orsaker till detta:

  1. Om man inte har kunnat betala skulden under flera år är inkassobolagen ivriga att äntligen få betalt.
  2. Inkassobolaget kommer ändå göra en fin vinst eftersom räntan har tickat i åratal. Det är inte ovanligt att en skuld på kanske 25000 kan ha vuxit till 60 000 – 80 000 kr efter 8 -10 år på grund av räntan, så även om du får skulden nedskriven till 50 000 kr har inkassobolaget fått 25 000 kr i ränta.

Det här innebär dock inte att du bör skjuta på inbetalningen i onödan eftersom det förmodligen hade blivit billigare att betalt tillbaka skulden efter bara ett år än efter flera år. Vi vill bara visa att förhandlingsläget oftast blir bättre om man har haft en skuld länge.

Hur är ditt förhandlingsläge?

Hur mycket du kan få din skuld nedsatt beror på tre faktorer: Hur snabbt du kan betala hela skulden, hur länge du haft den och hur stor del av skulden som består av dröjsmålsränta. Här ska Snabblan24.nu visa dig hur ett bra och ett dåligt förhandlingsläge ser ut så att det blir enklare för dig att se hur du ligger till.

Optimalt förhandlingsläge

  • Du har en skuld där ränteskulden är långt större än ursprungsskulden, dvs det du har lånat.
  • Du har inte kunnat betala av skulden på kanske 5 – 10 år.
  • Du har möjlighet att betala av hela skulden på en gång, eller åtminstone en stor del av den.

Om det här stämmer in på dig kan du förmodligen få din skuld rejält nedsatt.

Dåligt förhandlingsläge

  • Din skuld är inte så gammal och räntedelen är mindre än det du var skyldig från början.
  • Du kan endast betala av skulden månadsvis.

Om det här stämmer in på dig blir det förmodligen svårt att få skulden minskad men det är inte helt omöjligt att inkassobolaget kan frysa räntan.

Olika ackordsuppgörelser

De flesta ackordsuppgörelser leder till att räntan fryses och oftast kan skulden även minskas. Så här ser det ut:

Fryst ränta

Den snålaste ackordsuppgörelsen man kan få är fryst ränta. Det innebär att du ska betala allt du är skyldig fram tills den dag du fick din ackordsuppgörelse. Denna uppgörelse är vanligast vid något mindre skulder och vid skulder som inte är så gamla. Om du har ett dåligt förhandlingsläge är det förmodligen denna uppgörelse du får, såvida du inte kan betala en klumpsumma istället.

Nedsatt skuld

Inkassobolaget kan även sätta ner din skuld om du har ett bra förhandlingsläge, det vill säga har en ganska stor skuld som har vuxit under flera hår. Om du får din skuld nedsatt brukar inkassobolaget såklart även frysa räntan. De tre vanligaste ackordsuppgörelserna brukar se åt så här:

  1. Månadsavbetalning. Det är inte alltid så lätt att få sin skuld nedsatt vid månadsavbetalningar men om du har haft skulden länge och räntedelen är mycket stor är det inte alls omöjligt.
  2. Klumpsumma och sedan månadsavbetalning. Ett sätt som ökar chansen att få en bra ackordsuppgörelse är att betala av halva skulden vid första inbetalningstillfället och sedan betala tillbaka resten månadsvis.
  3. Endast klumpsumma. Om du betalar tillbaka hela din skuld, minus det du föreslår i din ackordsansökan, kan du få en riktigt bra uppgörelse.

Tips vid ackordsansökan

  1. Var inte för snäll. Försök få ett ackord som är generösare än vad du tror att inkassobolaget kommer att gå med på. Det är lite som en budgivning där man möts på halva vägen och då är det inte bra att vara för försiktig. Försök förhandla ned skulden även om du ansöker om en avbetalningsplan.
  2. Om du har möjlighet ska du försöka lösa hela skulden på en gång (minus den del du får avskriven såklart) eftersom chansen är större att inkassobolaget går med på ditt förslag då.
  3. Om du tror att du har möjlighet att lösa hela skulden inom några månader eller ett år kan det ofta vara bättre att vänta med ackordsansökan istället för att ansöka om en månadsavbetalning. Chansen att du får ett bra ackord om du betalar en klumpsumma är ju större än vid månadsinbetalningar.
  4. Titta på hur stor del av din nuvarande skuld som består av ränta. Om räntedelen är stor kan du vara lite djärvare när du fyller i din ackordsansökan.

Om du har problem med skulder kan du läsa mer om hur du blir av med dem i våra artiklar om skuldsanering och om att ta sig ur skuldfällan. Det finns även ett slags omstartslån som inte kräver en säkerhet då långivaren hjälper dig att få till stånd en eller flera ackordsuppgörelser om du lånar hos dem.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.