Det här med lån, inte minst snabblån och sms lån, är en lukrativ bransch som drar till sig många företag. Dels företag som erbjuder lån själva, dels förmedlare där man kan göra sin ansökan men som inte själva erbjuder lån och dels sajter där man kan jämföra lån och sedan göra sin ansökan direkt hos kreditgivaren. Så det är inte så konstigt att pressen, och ägarna bakom den svenska pressen, har valt att samarbeta med snabblånebranschen de också.
Ja, du hörde rätt. Såväl Schibsted, som äger Aftonbladet och SVD, gör det liksom Expressen som ägs av Bonniers. Det är rätt intressant med tanke på den svartmålning media ägnat sig åt när det gäller snabblån. Förvisso är journalisterna själva inte direkt inblandade i det här, men intäkterna går trots allt in i bolagen och det är bolagen som betalar deras löner.
Kritiserad bransch
Lån i största allmänhet är inget kontroversiellt, men när det gäller snabblån så är kritikerna många. Politiker och media har längre kritiserat smslån och andra snabblån. Hela branschen svartmålas och hårdvinklade artiklar med faktafel i pressen är vanliga. Många gånger tar inte media med alla fakta (som kan vara för positiva) i sina reportage eftersom det inte passar in i deras vinklade artikel. Trots det här väljer medias ägare alltså att samarbeta med snabblånebranschen. Det finns ju pengar att tjäna.
Intressant dubbelmoral
Expressen har länge ”granskat” och kritiserat snabblånebranschen. De har granskat ägarna bakom 4 Finance AB (som äger Vivus) och JMS Capital AB (som äger Cashbuddy) och visat hur hutlöst mycket pengar de tjänat på sina ”ockerlån”. Om du läser Expressen har du säkert även sett rubriker som manar folk att aldrig ta sms-lån.
Nåväl, därför är det mycket intressant att Expressen har en sida som de kallar för ”låneguiden” som ligger på subdomänen lanapengar.expressen.se. Där listas lån precis som på vilket lånesajt som helst och där kan man även se hur snabbt man får pengarna, om betalningsanmärkningar är okej eller inte och om kreditbolaget tar UC eller inte.
I deras lista över lån hittar vi kända banker och kreditbolag som erbjuder privatlån, t ex Bank Norwegian och ICA Banken, men även snabblån (aka smslån) med höga effektiva räntor, t ex Euroloan, Credway och Aasa Kredit. Inte nog med det, i Expressens låneguide lockar man med att man kan låna pengar snabbt, att man faktiskt kan ta lån utan att långivaren gör någon UC-kontroll och att man kan låna pengar trots betalningsanmärkningar och så vidare.
Expressen har alltså börjat samarbeta med en bransch som de kritiserat så hårt. Förvisso skriver de att sidan är en annons men skriver också att den är ett samarbete mellan Expressen och Mytaste Group. Således tjänar expressen pengar på varje snabblån som tas via deras låneguide och det är uppseendeväckande. Och det är uppseendeväckande att deras ”annons” ligger på egen subdomän.
Självklart har vi inget emot sidor där man kan jämföra snabblån och andra lån, men det är minst sagt intressant att även Expressen som är så kritisk har en sådan. Förövrigt så gör Expressen även reklam för Myloan som bland annat förmedlar snabblån för Goodcash, Credway och Euroloan.
Om du besöker en sida på Aftonbladet kan det hända att du får reklam för Compricer, inte minst om du besöker en sida som har med ekonomi att göra. Aftonbladet ägs av Schibsted som även äger Compricer, så det är inte så konstigt. Och det är såklart inget fel med det.
Aftonbladet är emellertid också mycket kritiska mot sms lån, även om de inte har skrivit om det lika mycket som Expressen har gjort. Därför är det intressant att de gör reklam för Compricer som bland annat listar snabblån från Credento, Goodcash och Euroloan. Det här kanske inte är lika uppseendeväckande som att Expressen på egen subdomän listar snabblån, men trots det tjänar de alltså indirekt pengar på sådana här lån.
Nej, vi på Snabblan24.nu tycker knappast att det är omoraliskt att Expressen och Aftonbladet tjänar pengar på det här eftersom vi anser att vuxna människor kan ta ansvar för sina egna beslut, precis som de flesta inte anser att det är omoraliskt att sälja vin på systembolaget eller cigaretter på ICA trots att det till och med kan döda folk. Men visst är det lite lustigt att de direkt eller indirekt samarbetar med en bransch de är så pigga på att kritisera? Snabblånebranschen kanske inte är så illa ändå?