I denna artikel
En liten guide om aktuella förseningsavgifter och dröjsmålsräntor
En skuld som är ganska så blygsam i början kan växa sig stor om du inte betalar för den i tid, inte minst om den skickas vidare till inkasso och sedan till Kronofogden. Och då ska vi inte tala om hur stora redan stora skulder kan bli på grund av dröjsmålsräntan.
För att du ska få koll på vilka avgifter och vilken ränta du kan drabbas av om du inte betalar för ett lån, t ex SMS lån eller privatlån, har Snabblan24.nu gjort den här lilla guiden. Där tittar vi även på vilka avgifter som läggs till om din skuld hamnar hos inkasso och Kronofogden.
Dröjsmålsränta om du inte kan betala
Så här funkar dröjsmålsräntan:
- Dröjsmålsräntan motsvarar alltid gällande referensränta plus 8 procentenheter. Om referensräntan t ex är på 3 % får du alltså betala 11 % i dröjsmålsränta. Skulle referensräntan gå upp får du betala mer och vice versa. Det är Riksbanken som sätter referensräntan två gånger om året (1 januari och 1 juli). Referensräntan bestäms av hur styrräntan såg ut precis innan den nya referensräntan infördes.
- Utöver dröjsmålsräntan måste du även betala nominell ränta. Det är den årsränta ditt lån har även om du inte skulle haft någon dröjsmålsränta. Skulle du t ex ha ett lån med en årsränta på 10% och dröjsmålsräntan är 11% (se ovan) måste du alltså betala 21% i ränta. Det är inte lite det.
- Långivaren är skyldig att informera dig redan på fakturan om att du får betala dröjsmålsränta om du inte betalar i tid. De kan dock inte kräva dig på det förrän det har gått 30 dagar. Om du informeras om dröjsmålsräntan först på påminnelsefakturan får långivaren inte kräva det förrän det har gått 30 dagar till.
- Dröjsmålsräntan följer dig till din skuld är betald. Den dröjsmålsränta då fått gäller även om skulden förs vidare till inkasso och/eller kronofogden.
Läs mer om dröjsmålsränta i räntelagen.
Betalningspåminnelseavgift
Den lagstadgade betalningspåminnelseavgiften för privatpersoner är max 60 kr och denna kan du få betala redan vid första betalningspåminnelsen. Det behöver inte stå något angivet om detta på din första faktura, den gäller ändå.
Förseningsavgiften för företag och myndigheter är på 450 kr, men om borgenären (t ex långivaren) väljer att kräva denna avgift får de inte lägga till någon avgift vid ytterligare påminnelser, inkassokrav och avbetalningsplaner.
Inkassoavgifter
Om skulden går till inkasso får du betala följande avgifter och räntor:
- 180 kr i inkassoavgift. Den drabbas du av så fort skulden lämnats över till ett inkassobolag.
- 60 kr i påminnelseavgift.
- 170 kr om du får en avbetalningsplan.
- Du får betala samma dröjsmålsränta som tidigare.
Som du ser kommer skulden växa till sig ytterliga om den hamnar hos inkasso. Själva inkassoavgiften är förvisso ”bara” 180 kr men sedan försätter den nominella räntan och dröjsmålsräntan att ticka. Och utöver det läggs ytterligare påminnelseavgifter till din skuld.
Avgifter och räntor hos Kronofogden
- 300 kr för betalningsföreläggandet, vilket är den avgift Kronofogden tar när de fastställer din skuld. Denna avgift ska egentligen du som har skulden betala men om du inte kan det måste borgenären betala för den och kan sedan kräva dig på detta belopp.
- 600 kr i grundavgift för utmätning och andra åtgärder. Detta belopp läggs till din skuld varje år.
- Samma dröjsmålsränta som tidigare, alltså 8 % plus nuvarande referensränta.
- Avgifter för försäljning av fast egendom. Om Kronofogden tvingar dig att sälja fast egendom,t ex bostad och mark, tar de 1 % av taxeringsvärdet (eller 0,75 % av beloppet egendomen värderas till) i förberedelseavgift och 2 % av taxeringsvärdet (eller 1,50 % av beloppet egendomen värderas till) i försäljningsavgift. Du förlorar alltså sammanlagt 3 % av taxeringsvärdet eller 2,25 % av egendomsvärdet vid en tvångsförsäljning.
- Avgifter för försäljning av lös egendom. Kronofogden tar 4 % av försäljningspriset vid en eventuellt exekutiv aktion av lös egendom, t ex en bil.
Ja, att inte betala för en skuld kan uppenbarligen göra att din skuld växer sig riktigt stor och det är därför du bör göra allt för att undvika detta. Om du inte kan det och inte alls har möjlighet att bli av med din skuld kan du alltid ansöka om en skuldsanering.
Källor
Konsumenternas.se – Betalningskrav
Kronofogden.se – Avgifter och kostnader
Rekommenderad läsning inom ämnet här på Snabblan24.nu: