Kolla upp företag hos Finansinspektionen

Samtliga långivare du hittar här på Snabblan24.nu har rätt att bedriva utlåningsverksamhet eftersom de har godkänts av Finansinspektionen, men det finns faktiskt fortfarande en del oseriösa kreditbolag därute, även om många oseriösa aktörer som erbjöd smslån har rensats bort. Nu är det inte så att vi vill skrämma dig och påstå att du måste välja ett kreditbolag som du hittar på vår sida för att känna dig säker, nej knappast, men om du funderar på att låna pengar hos ett kreditbolag som du inte vet är seriöst kan det vara värt att kolla upp det på Finansinspektionens (FI:s) hemsida.

Kolla in FI:s företagsregister

I Finansinspektionens företagsregister kan du enkelt kolla om företaget du funderar på att låna hos har tillstånd hos FI. Om det inte har det är verksamheten oseriös eftersom alla bolag som erbjuder finansiella tjänster till privatpersoner numera är skyldiga att ha ett speciellt tillstånd för verksamheten.

När du söker i FI:s företagsregister ska du inte söka på långivarens namn utan på det företag som äger långivaren. Namnen på långivarna är ofta bara ett varumärke som ägs av ett företag som sköter hanteringen av lånen. Alla seriösa långivare brukar uppge vilka som äger dem på sin hemsida, ofta längst ner på förstasidan och/eller under en meny som brukar hetta ”Om”, ”Om oss” eller liknande. Du kan även kika lite på vår sida över vilka företag som äger snabblångivarna så kanske du hittar rätt ägarnamn.

Företag med tillstånd

När du söker i Finansinspektionens register kan du även se om företaget är under Finansinspektionens tillsyn eller om det bara är registrerat och därför ska vi visa dig vad skillnaden mellan tillstånd och registrering är. Vi börjar med att titta på tillståndet.

De allra flesta företag som erbjuder finansiella tjänster måste ha ett tillstånd från FI för att få bedriva sin verksamhet. Det gäller för exempelvis banker, försäkringsbolag, kreditmarknadsföretag, värdepappersbolag och hypotek. Innan företaget får sitt tillstånd kollar Finansinspektionen upp ägarna, ledningen och företagets kapital. Om företaget får sitt tillstånd är det under Finansinspektionens tillsyn, vilket innebär att de har koll på företaget och kan ingripa om bolaget missköter sig och verksamheten blir skadlig för konsumenterna och/eller samhället i stort.

Alla företag som erbjuder kreditgivning till Konsumenter är numera skyldiga att ha ett tillstånd från Finansinspektionen, det gäller även de som erbjuder smslån och snabblån. Om du hittar företaget i FI:s register och om det har ett tillstånd kan du alltså känna dig trygg eftersom FI har koll på det.

Registrerade företag

De flesta inlåningsföretag (sparbolag) behöver inget tillstånd för att få bedriva sin verksamhet såvida de tar emot högst 50 000 kr per kund, då räcker det med att de registrerar sig hos FI. Detsamma gäller för valutaväxlingsföretag och kreditbolag som lånar ut pengar till företag. Men det är inte så att vilket företag som helst kan registrera sig och sedan sätta igång med sin verksamhet, utan först granskar Finansinspektionen dem och sedan avgör de om de ska få registrera sig eller inte. Och även om företaget ”bara” är registrerat kontrollerar Finansinspektionen företaget minst en gång om året och om kraven de stället inte uppfylls kan verksamheten förbjudas.

Om du funderar på att låna eller investera pengar hos ett mindre känt företag utanför Sverige bör du alltid kolla in Finansinspektionens varningslista innan du gör det.