Vad är konsumtionslån?

Du kanske har hört talas om konsumtionslån? Men vad är ett konsumtionslån egentligen? Det är inget begrepp man använder till vardags precis. Har du någonsin hört någon säga: ”jag ska ta ett konsumtionslån”? Nej, trodde inte det. Begreppet används nästan bara av media och myndigheter, t ex av Finansinspektionen och SCB.

Nog om det. Ett konsumtionslån är helt enkelt ett lån som används för konsumtion. Det kan handla om inköp av elektronik, sportprylar, bilinköp, resor och allmän shopping. Bostadsinköp, till exempel, räknas inte som konsumtion, det är snarare en investering. Ett konsumtionslån kräver inte heller någon säkerhet. Du behöver till exempel inte belåna en bostad för att få ett sådant lån. Kort och gott är konsumtionslån ett lån utan säkerhet. 

Okej, alla lån som används för konsumtion och inte kräver någon säkerhet är alltså Konsumtionslån. Det kanske känns bekant? Ja, det är samma sak om privatlån. Det finns dock flera olika sorters lån man brukar syfta på när man talar om Konsumtionslån. Alla dessa lån är egentligen bara olika varianter av privatlån. Eller i vissa fall handlar det om exakt samma lån som bara har olika benämningar. 

Vanliga konsumtionslån

Snabblan24.nu ska nu visa dig vilka de vanligaste konsumtionslånen är idag. 

Privatlån och Blancolån – stora och billiga

Vi har valt att skriva om både privatlån och blancolån under samma rubrik. Orsaken till det är att privatlån och blancolån är exakt samma sak. Det är bara två olika benämningar. För något tiotal år sedan användes begreppet blancolån flitigt men med åren har det blivit vanligare att säga privatlån. Inte minst bankerna har valt att marknadsföra dessa lån som privatlån eftersom det tydligt visar att lånet bara erbjuds till privatpersoner.

Detta är typiskt för privatlån:

 • Det har ett ganska stort lånebelopp och en lång löptid. De största privatlånen är på 600 000 kr och har en maximal löptid på 12 – 20 år. 
 • Räntan sätts individuellt och frånräntan är ganska låg. De flesta privatlån har en frånränta på 2,95 – 5,00%. 
 • Privatlån brukar ha ett inkomstkrav som brukar vara 120 000 – 240 000 kr/år. 
 • Det är sällan folk med en dålig kredithistorik blir beviljade, t ex folk som har betalningsanmärkningar. 

Högkostnadskrediter – dyra och snabba

Alla lån och andra krediter som har en ränta över 30% är så kallade högkostnadskrediter. I vardagsmun brukar dessa krediter kallas SMS lån. En del snabblån räknas också som högkostnadskrediter, liksom kontokrediter som har en ränta över 30%. Dessa kontokrediter är i praktiken samma sak som SMS lån men återbetalningen är flexibel. Och så kan man utnyttja krediten om och om igen istället för att ta ett nytt SMS lån.

Det här är typiskt för SMS lån och snabblån som har en ränta över 30%: 

 • Lånen är mycket mindre än privatlån. Det är få långivare som erbjuder SMS lån som är större än 50 000 kr. Även löptiden är kortare, den brukar bara vara på några år. 
 • Räntan är bunden och lika för alla. Du och alla andra som tar ett lån hos en viss kreditgivare får exakt samma höga ränta. 
 • De flesta SMS lån har inget specifikt inkomstkrav. 
 • Många långivare accepterar att ansökanden har betalningsanmärkningar. 
 • SMS lån vänder sig till dig som vill låna pengar snabbt. Det är inte ovanligt att man kan få pengarna direkt eller lite senare på dagen. 
 • De flesta långivare tar sina kreditupplysningar hos kreditupplysningsföretagen Bisnode och Creditsafe, inte hos UC. Många som ansöker om SMS lån vill inte att deras ansökan ska påverka deras kreditbetyg hos UC och väljer därför att ta ett SMS lån utan UC. 

Snabblån – billigare än SMS lån men dyrare än privatlån

Det finns, som sagt, snabblån som har en ränta under 30%. Dessa lån slipper stämpeln högkostandskredit. Det här är typiskt för dessa lån:

 • Lånebeloppet är i vissa fall högre än 50 000 kr. 
 • Räntan kan vara både rörlig och bunden och ibland är den individuell.  De snabblån som har en bunden ränta (som är lika för alla) brukar ha en ränta på 20 – 30%. De som har en individuell rörlig ränta kan ha en ensiffrig frånränta. 
 • De flesta sådana här snabblån har inget specifikt inkomstkrav men det finns fler undantag än för SMS lån.
 • Det är inte ovanligt att långivaren accepterar betalningsanmärkningar. 
 • Det finns de som betalar ut pengar direkt till kontot men det är vanligare att det tar några timmar eller en dag tills man får lånet. 
 • En del av långivarna tar UC, andra inte. 

Ja, det här var i stort sett de lån som media och myndigheter brukar syfta på när de talar om Konsumtionslån. Om du har ett kreditkort räknas det också som ett konsumtionslån när du utnyttjar krediten.

Publicerad 2021-03-14