Här på Snabblan24.nu hittar du ett antal P2P-lån som i vissa fall kan vara ett bra alternativ till snabblån och privatlån. När du tar ett sådant här lån lånar du i praktiken pengar av andra privatpersoner via ett P2P-bolag. Dessa personer investerar alltså in ditt lån mot att de får en viss avkastning som i praktiken är den ränta du betalar minus de avgifter P2P-bolaget tar ut. Du kan läsa mer om hur det här fungerar på vår sida över P2P-lån.

Nu ska vi visa dig vilka fördelar du får om du tar ett P2P-lån, men även vilka nackdelar det har. Vi ska också visa dig vilka fördelar och nackdelar det finns med att investera/placera pengar i lån istället för att spara på ett sparkonto eller i fonder.

Fördelar med P2P lån

  • P2P-lån har oftast betydligt lägre ränta än smslån och andra snabblån. Det finns emellertid ett undantag: Loansteps lån upp till 15 000 kr, de är inte billigare. Loansteps lån finansieras av privatpersoner som investerar i lån via Savelend.
  • Även om din kreditvärdighet är lite si sådär, vilket gör att banken inte vill låna ut pengar till dig, kan du kanske ändå få ett lån. De flesta P2P-bolag delar in sina låntagare i flera riskklasser, så om det finns folk som tar risken att låna ut pengar till folk i en hög riskklass har du möjlighet att få ett lån. Hos Lendify väljer de flesta att sprida ut sina lån över flera riskklasser, men observera att de inte accepterar betalningsanmärkningar och Kronofogdeskulder och du måste tjäna minst 180 000 kr/år.

Nackdelar med P2P lån

  • Det är inte alltid du får lånet lika snabbt som du kan få ett smslån, snabblån eller en onlinekredit som du kan få redan samma dag, eller till och med direkt efter ansökan beviljats. Hos vissa P2P-bolag tar det flera dagar innan lånet når dig, inte minst om du har en lite sämre kreditvärdighet, men det finns undantag. Lendify kan betala ut ditt lån redan samma dag och pengarna når dig direkt om du har ett bankkonto hos Handelsbanken, Nordea, SEB eller Swedbank. Loanstep kan också se till att du får ditt lån samma dag.
  • Även om P2P-bolagen ofta påstår att folk som vill låna pengar får en lägre ränta än hos banken för att de slipper bankens omkostnader är deras lån inte alltid billigare än ett klassiskt banklån, i alla fall inte om du har en riktigt bra kreditvärdighet.

Fördelar med att investera i lån

  • Du får en betydligt högre ränta än på ett sparkonto, inte minst i dessa tider då det finns sparkonton som inte ger någon ränta alls.
  • De pengar du investerar betalas tillbaka månadsvis, allteftersom lånen amorteras av låntagarna. Det gör att du inte låser allt du investerat under den bindningstid du valt, utan får istället tillbaka en del av dina pengar plus avkastning månadsvis. På ett fasträntekonto får du inte ta ut några pengar alls under bindningstiden, såvida du inte vill betala en hög uttagsavgift (straffavgift) eller få sänkt ränta.
  • Du kan även välja att återinvestera dina pengar och din avkastning i nya lån, vilket ger dig en slags ränta på ränta-effekt som ger dig en ännu högre avkastning. Ränta på ränta-effekten är i stort sett obefintlig på vanliga bankkonton idag eftersom de oftast inte ger någon avkastning alls, eller en mycket liten avkastning.
  • Det är ett tryggare sparande än fonder. Dina placerade pengar sprids (om du så önskar) på massor av lån vilket minimerar kreditförlusterna på grund av obetalda lån. Visst får du räkna med att göra små kreditförluster men eftersom räntan är så hög är risken mycket liten, eller snarare obefintlig, att du skulle gå med förlust. I stort sett alla som placerar pengar i lån går med vinst, så är det inte med fonder. Fonder kan gå upp och de kan gå ner. Förvisso tjänar de flesta pengar på att spara i fonder men risken att gå med förlust är större än när du investerar i lån.

Nackdelar med att investera i lån

  • Den nominella ränta du får ser alltid högre ut än vad den egentligen är. Orsaken till det är dels att P2P-bolagen tar en administrativ avgift som burkar bestå av en viss procentsats av det du har lånat ut, dels av kreditförluster. Den faktiska räntan efter dessa faktorer brukar emellertid ändå vara ganska hög, men glöm ändå inte att kolla hur P2P-bolagets avgifter och förväntade kreditförluster ser ut innan du lånar ut pengar.
  • Vare sig du valt att återinvestera dina pengar eller att få tillbaka det du har lånat ut plus avkastning varje månad kan du inte få tillbaka dina pengar när du vill. Du har alltid en viss bindningstid att förhålla dig till. Så är det inte med fonder då du när som helst kan sälja dem och sedan göra andra investeringar, eller helt enkelt använda pengarna.
  • Avkastningen beskattas med 30 % i vinstskatt, vilket är rätt mycket. Om du köper fonder via ett investeringssparkonto (ISK) skattar du endast 0,46 % i schablonskatt på hela ditt innehav. Det brukar bli mer gynnsamt.
  • Dina pengar täcks inte av någon insättningsgaranti, så om P2P-bolaget skulle försättas i konkurs riskerar du att förlora de pengar som finns på ditt klientbankkonto. Men det finns P2P-bolag som garderar dig mot det här, t ex Lendify som har en kreditförlustfond som ersätter dig istället.
  • Du kan få problem att få tillbaka dina pengar om P2P-bolaget går i konkurs eftersom det är de som sköter hanteringen av återbetalningarna. Nåja, de flest fall hamnar ärendet bara hos en annan aktör som driver in skulderna åt dig istället. Lendify, till exempel, överlämnar allt till Lindorff om det skulle ske.
Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.