Ingen har väl kunnat undgå att det är hårda tider idag. Ekonomiskt sett fick många tyvärr en dålig start på året 2023. Massor av hushåll fick extremt höga elräkningar i nu januari, en elräkning över 10 000 kr var inte ovanligt för många dagens villaägare. Inte nog med det, bensinen är dyr och inflationen för livsmedel är mycket hög. Ja, inte minst maten har blivit mycket dyrare generellt sett. Och så är jul- och nyårsfirandet över. Allt det här har gjort det tufft för hushållen och mångas plånböcker gapar tomma. 

För många känns det här som en hopplös situation och det kan kännas som eländet aldrig tar slut. Naturligtvis kommer det att ta slut, men ingen vet när en ny högkonjunktur kommer. Det gäller helt enkelt att spara pengar och snåla så mycket det bara går.

Men hur ska man då göra om det inte räcker med att snåla och dra ner på sina utgifter? Vad gör man om man inte har något sparkapital att tala om och går back varje månad? Det kan vara en mycket svår nöt att knäcka om man inte kan öka sina inkomster. Det här gör att många tar lån för att kunna klara sig. Men är det verkligen bra att låna pengar om ekonomin krisar? Svaret är nej, det är inte bra alls i de allra flesta fall. Det finns dock undantag som du snart kommer att få se.

Ta inte SMS lån om det krisar

SMS lån bör aldrig användas som en nödlösning om ekonomin krisar. Räntan för dessa lån är hög så om du redan har en dålig ekonomi kommer din ekonomi bli ännu sämre om du tar ett SMS lån eller snabblån

Sådana här lån kan i vissa fall vara rätt bra om du inte lånar så mycket och inte så länge, men att låna lite under en kort tid kommer inte att göra din situation bättre, det kommer bara att förvärra din situation. Och om du lånar mycket under en lång tid kommer du att få höga räntekostnader och det kommer att förvärra din situation på lång sikt, och kanske redan på kort sikt. 

Så nej, ta inga SMS lån om din ekonomi går back. Dessutom är det inte säkert att du blir beviljad om du är i en sådan situation. 

Privatlån – sällan en bra lösning

Privatlån är betydligt billigare än snabblån och SMS lån men även dessa lån måste betalas tillbaka. Tänk på att allt du köper blir dyrare om du handlar med lånade pengar. Och tänk på att räntan för dessa lån har gått under den senaste tiden och risken är att den går upp ytterligare. 

Om du tar ett privatlån och får en ränta på t ex 8% är det inte säkert att den kommer ligga på 8% under hela löptiden. Om styrräntan går upp följer din låneränta med när det handlar om privatlån, precis som med bolån (om du inte bundit ränta). Det är inte som med snabblån och SMS lån, där får du samma ränta över hela löptiden men å andra sidan är den hög.

Den enda gången det kan vara bra att ta ett privatlån, om din ekonomi är i kris, är om du har många dyra krediter som du löser med ett billigare lån. I övriga fall bör du inte ta ett privatlån om det krisar. Nåja, om så är fallet kanske du inte ens blir beviljad. 

Utöka bolånet? Är det bra? 

Om du har en bostad och en belåningsgrad som är under 85% är det inte omöjligt att du kan utöka dit bolån. Skulle du t ex ha en belåningsgrad på 70% kanske du kan låna på huset igen så det är belånat till 85%. Om du absolut är i behov av ett lån och har en bostad som inte är belånad till 85% bör du utöka bolånet istället för att ta ett privatlån eller SMS lån. Räntan för bolån har förvisso gått upp men trots det är bolåneräntan mycket lägre än den för privatlån. 

Det är dock inte alltid man kan utöka sitt bolån. Vissa banker vill att man ska använda pengarna till något vettigt, t ex för en renovering av bostaden som kan öka dess värde. Dessutom kan de kräva att din ekonomi är tillräckligt bra för att utöka ett bolån. 

Vad ska man göra annars? 

Tack och lov meddelade regeringen idag (2023-01-10) att privatpersoner ska få ett nytt elstöd för november och december 2022. Dessa månader har ju varit svindyra för många när det gäller el. Det är såklart bra eftersom det kan hjälpa många hushåll. 

Om detta inte räcker till kanske du blir tvungen att flytta till någon billigare bostad eller sälja något av värde. Det är, minst sagt, inte kul, men vad ska man göra? För många finns det inga enkla lösningar på dagens tuffa ekonomiska situation. Men det första du bör göra är att försöka dra ner på dina utgifter så mycket som möjligt. Ta bort onödiga abonnemang och andra utgifter, och snåla så mycket som möjligt när det gäller dagligvaror och andra inköp. 

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.