Ovanstående rubrik är lite menad som en provokation och är ett svar på Expressens rubrik ”Lendo gör rekordvinst på skuldtyngda kunder”. Förvisso stämmer det Expressen skriver, det är många skuldtyngda som vänder sig till Lendo för att lösa gamla dyra krediter med ett större lån, men det är inte hela sanningen bakom deras fina vinst på 152 miljoner kronor år 2016.

Det finns massor av kunder med god ekonomi som söker sig till låneförmedlaren Lendo när de behöver ett lån. De gör det dels för att de vill slippa att kontakta en massa banker på egen hand, dels för att de inte vill att massor av kreditupplysningar ska tas på dem. Så det där med att Lendos stora vinst bara hänger på skuldtyngda kunder stämmer alltså inte riktigt, för i sådana fall skulle de inte samarbeta med banker som t ex SEB, Swedbank och ICA Banken eftersom dessa banker sällan accepterar skuldtyngda kunder, framförallt inte om de har betalningsanmärkningar.

Oskälig ränta?

Lendo är en låneförmedlare som vaskar fram lån hos ett stort antal banker och kreditbolag och de effektiva räntorna brukar hamna på 4,95 – 17,55 %. Det Expressen stör sig på är uppenbarligen Lendos högsta ränta på 17,55 % och att de kunder som får denna höga ränta är skuldtyngda. Fast egentligen är det inte så konstigt att folk med sämre kreditvärdighet får en högre ränta än andra, inte minst om de har anmärkningar. Ju större risk banken tar desto högre blir räntan, så har det alltid varit i finansvärlden och så kommer det att förbli. Högriskkunder som behöver ett lån får antingen betala en hög ränta eller så får de inte låna alls. Det är inget konstigt med det.

Skuldtyngda får en chans

Så är det då fel att Lendo även samarbetar med kreditbolag som vänder sig till folk som normalt har svårt att få krediter och som tar en högre ränta? Det tycker inte vi på Snabblan24.nu. Precis som Lendos VD Hanna Neidenmark sa i expressens intervju är räntan ändå lägre än den smslån har och de krediter som kunderna löser har ännu högre ränta. Således gör Lendos samarbetspartners det möjligt för skuldtyngda kunder att sänka sin ränta, vilket i sin tur ger dem en möjlighet att klara av att återbetala sina lån.

Om kunden t ex har flera smslån och/eller andra kortfristiga krediter som kunden har svårt att klara av är det väl ändå bättre att kunna lösa dessa krediter och få en amorteringsplan som kunden klarar av än att skulderna hamnar hos inkasso och tillslut hos Kronofogden istället? Dessutom är dröjsmålsräntorna ofta högre än 17,55 % vilket gör att den skuldtyngde blir mer skuldsatt om skulden hamnar hos inkasso/kronofogden än om den skuldtyngde tagit ett lån via Lendo. Alltså skulle vi vilja säga att Lendo hjälper skuldtyngda kunder istället för att stjälpa dem. För vilket alternativ hade den skuldtyngde annars haft? Förmodligen inget annat än att låta skulden gå vidare till ett inkassobolag och (i värsta fall) tillslut drabbas av ett betalningsföreläggande. Det är ju ingen höjdare precis.

Samtidigt känns det lite konstigt att Lendo anklagas för att tjäna pengar på skuldtyngda kunder eftersom lånet faktiskt inte tas hos Lendo utan hos ett kreditbolag. Visst tjänar Lendo också pengar på detta men kreditbolaget som erbjuder lånet finns ju där vare sig Lendo finns eller inte. Lendo gör bara bolaget mer synbart för kunderna och kunden bestämmer ju själv om han eller hon ska anta erbjudandet eller inte. Det är ju kunden som uppsöker Lendo, inte tvärtom. Behovet finns alltså där och det är knappast Lendos fel.

Kan pressa räntan

Inte heller är det Lendo som bestämmer vilka räntor deras samarbetspartners ska sätta, däremot är det mycket möjligt att de kan pressa räntorna eftersom Lendo har blivit en viktig länk för dem. De samarbetar exempelvis med Moneygo som har en högsta ränta på 19,8 % men trots det är Lendos tak på 17,55 % vilket vittnar om att Lendo faktiskt kan ge sina kunder en bättre deal än vad de annars kanske skulle kunna fått, men inte alltid såklart.

Och det där med att Lendos fina vinstmarginal skulle visa att Lendo inte är speciellt konkurrensutsatt är bara struntprat. Det finns massor av tuffa konkurrenter därute.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.