Merax

Merax stor
Hos Merax kan du låna 5000 till 30000 kr med flexibel löptid. Årsräntan hos Merax är betydligt lägre än hos de flesta konkurrenter i snabblånebranschen, den är på 25,95 % oavsett vilken kreditvärdighet du har. Dessutom har Merax kredit inga avgifter alls, varken uppläggningsavgift eller aviavgifter, vilket är mycket ovanligt idag.

Andra fördelar med Merax är att du har möjlighet att få ditt lån redan samma dag och att du kan ansöka även om du har betalningsanmärkningar. Det här är alltså en mycket intressant långivare för dig som behöver snabba pengar utan att betala för mycket.

Om Merax kredit i korthet

 • Lånebelopp: 5000 – 30000 kr i kreditlimit.
 • Löptid: Flexibel. Du måste dock betala minst 5 % av din utnyttjade kredit varje månad men aldrig mindre än 500 kr/mån.
 • Pengar på kontot: Om du ansöker och blir beviljad runt lunchtid här det inte omöjligt att du får pengarna samma dag, eller åtminstone nästa dag. Det är dock inget Merax garanterar.
 • Ränta: Årsränta 25,95 %.
 • Avgifter: Inga alls. Ingen uppläggningsavgift eller aviavgifter.
 • UC: Ja, Merax tar sin kreditupplysning hos UC.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Öppettider: Måndag – Fredag 09:00 – 12:00, men ansökningar behandlas och lån betalas ut även efter öppettiderna.
 • Ägare: Brixo AB som äger Kontant Finans, Brixo och Flexkontot.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 200 000 kr/år.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning: Ja, Merax accepterar det.
 • Övrig: Folkbokförd i Sverige, svenskt personnummer och inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Lägre ränta och inga avgifter

Merax erbjuder marknadens kanske billigaste onlinekredit inom snabblånesegmentet. Deras årsränta är på 25,95 % vilket motsvarar en månadsränta på 2,16 %. Det finns förvisso två andra onlinekrediter som har en ännu lägre ränta (Avida och Komplett Bank) men dessa krediter har å andra sidan både uppläggningsavgifter och aviavgifter, något som Merax kredit inte har. Så trots att Merax ränta är något högre kan deras kontokredit ändå bli billigare. Dessutom får man Merax kredit mycket snabbare och det är lättare att bli beviljad.

Om man jämför Merax kredit med övriga kontokrediter som betalas ut snabbt är Merax kredit emellertid mycket billigare. Nästan alla andra krediter har en årsränta som brukar ligga runt 38 – 39 % och dessutom brukar krediterna ha både uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Flexiblare och billigare än Brixo

Merax är en kreditgivare inom snabblånesegmentet som erbjuder flexibla krediter som du kan nyttja om och om igen så längre du håller dig inom din limit. Merax har samma ägare som Brixo och det märks, hemsidorna liknar varandra och kraven är desamma liksom lånebeloppen, men det finns två ganska stora skillnader: löptiderna och räntan.

Hos Merax kan du betala tillbaka det du har lånat i din egen takt istället för att få en fast löptid på 1 – 5 år som Brixo har, men så är det såklart för att Brixos kredit är ett vanligt snabblån, inte en onlinekredit.  Och när det gäller årsräntan (nominella räntan) är den alltid på 25,95 % hos Merax istället för 29,95 – 39,95 % som den är hos Brixo.

Fördelen med att ha en onlinekredit istället för ett ta ett snabblån är att man kan utnyttja sin kredit gång på gång istället för att ta nya snabblån, men det finns en risk med det också. Om man har en kredit tenderar många att utnyttja den onödigt ofta och ibland kan det kanske vara lockande att betala tillbaka på krediten i en så långsam takt som möjligt, och då blir det dyrt.

När du betalar tillbaka på ditt lån hos Merax gör du det via autogiro, då dras minimumbeloppet direkt från ditt bankkonto. Om du vill betala mer betalar kan du göra såklart det. Instruktioner om hur du gör detta står på din månadsavi, så gör det om du kan.

Låna av Merax eller Brixo?

Det är ju utmärkt att Brixo AB valt att ta fram ett varumärke som erbjuder en ränta som är betydligt lägre än Brixos och dessutom har Merax inga avgifter vilket Brixo har. Dessutom är det minst lika lätt att bli beviljad hos Merax som hos Brixo och båda accepterar anmärkningar. Så egentligen borde det väl inte finnas någon som helst anledning att låna av Brixo istället för hos Merax, eller?

Allvarligt talat, vi ser inte någon som helst anledning att låna av Brixo istället för Merax. Okej, om du vill ha en fast löptid för att inte frestas att ständigt utnyttja din kredit kan det Brixo kanske vara ett bättre val, men för övrigt anser vi att Merax är ett bättre val.

Omdöme

Vi tycker att Merax är ett bra tillskott i branschen, en bransch som har börjat erbjuda allt större krediter med längre avbetalningstider samt flexibla krediter, vilket också gör att de effektiva räntorna sjunker. Orsaken till att branschen har börjat förändras i denna riktning är att ett räntetak för högkostnadskrediter, alltså smslån och snabblån, förväntas införas hösten 2018. För att kunna erbjuda smslån med en ränta som inte överstiger 40 % (utöver referensräntan) måste kreditgivarna helt enkelt utöka lånesummorna och löptiderna för annars funkar det inte. Och det här tycker vi att Merax lyckats riktigt bra med eftersom deras ränta i sammanhanget är mycket konkurrenskraftig.

Nu ska vi slutligen knyta ihop säcken och lite kort titta på vilka fördelar och nackdelar Merax har.

 • Det positiva: Låg ränta för att vara ett snabblån, det räknas inte ens som en högkostnadskredit. Även om du har en betalningsanmärkning eller fler har du möjlighet att få ett lån. Du får din kredit nästan lika snabbt som ett snabblån (samma dag eller nästkommande bankdag). Låg åldersgräns (18 år). Du kan betala tillbaka på det du lånat i din egen takt och utnyttja din kredit igen.
 • Det negativa: Tar UC. Lite väl högt inkomstkrav om man bara vill låna ett mindre belopp. Högre ränta än vad bankerna har.

 

Uppdaterad 2020-06-11