Merax

Merax stor


Hos Merax kan du låna 3000 till 30000 kr med flexibel löptid. Årsräntan hos Merax är betydligt lägre än hos de flesta konkurrenter i snabblånebranschen, den är på 25,95 % oavsett vilken kreditvärdighet du har. Dessutom har Merax kredit inga avgifter alls, varken uppläggningsavgift eller aviavgifter, vilket är mycket ovanligt idag.

Andra fördelar med Merax är att du har möjlighet att få ditt lån redan samma dag och att du kan ansöka även om du har betalningsanmärkningar. Dessutom tar Merax ingen UC. Det här är alltså en mycket intressant långivare för dig som behöver snabba pengar utan att betala för mycket.

Om Merax kredit i korthet

 • Lånebelopp: 3000 – 30000 kr.
 • Löptid: Flexibel. Du måste dock betala minst 5 % av din utnyttjade kredit varje månad men aldrig mindre än 500 kr/mån.
 • Pengar på kontot: Om du ansöker och blir beviljad runt lunchtid här det inte omöjligt att du får pengarna samma dag, eller åtminstone nästa dag. Det är dock inget Merax garanterar.
 • UC: Nej, Merax tar kreditupplysning hos Bisnode.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Ränta: Årsränta 25,95 %. 
 • Avgifter: Inga alls. Ingen uppläggningsavgift eller aviavgifter.
 • Exempel: En kredit på 20 000 kr med en bunden årsränta på 25,95 % och 12 avbetalningar på 1 år har en effektiv ränta på 29,3 %. Månadsbetalningen blir då 1910 kr och den totala summan som ska betalas in är 22 920 kr, varav 2920 kr är den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter.
 • Öppettider: Måndag – Fredag 09:00 – 12:00, men ansökningar behandlas och lån betalas ut även efter öppettiderna.
 • Ägare: Brixo AB som äger Kontant Finans, Brixo och Flexkontot.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 120 000 kr/år.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Ja, Merax accepterar att ansökanden har anmärkningar. 
 • Övrig: Folkbokförd i Sverige, svenskt personnummer och inget skuldsaldo hos Kronofogden.
Ansök

Lägre ränta och inga avgifter

Merax erbjuder marknadens kanske billigaste onlinekredit inom snabblånesegmentet. Deras årsränta är på 25,95 % vilket motsvarar en månadsränta på 2,16 %. Det finns förvisso två andra onlinekrediter som har en ännu lägre ränta (Avida och Komplett Bank) men dessa krediter har å andra sidan både uppläggningsavgifter och aviavgifter, något som Merax kredit inte har. Så trots att Merax ränta är något högre kan deras kontokredit ändå bli billigare. Dessutom får man Merax kredit mycket snabbare och det är lättare att bli beviljad.

Om man jämför Merax kredit med övriga kontokrediter som betalas ut snabbt är Merax kredit emellertid mycket billigare. Nästan alla andra krediter har en årsränta som brukar ligga runt 38 – 39 % och dessutom brukar krediterna ha både uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Fördelar med Merax

 • Merax tar inte längre kreditupplysning hos UC. De hämtar sina upplysningar hos Bisnode.
 • Krediten är ovanlig billig för att vara ett snabblån utan UC. Räntan är ganska låg och lånet har inga avgifter.
 • Inkomstkravet på 120 000 kr år är rimligt.
 • Du kan även låna pengar om du har betalningsanmärkningar.
 • Du har möjlighet att få pengarna redan samma dag om du ansöker på en vardag.

Och nackdelar

 • Privatlån är betydligt billigare.
 • Du kan inte få dina pengar direkt efter att ansökan beviljas och inga utbetalningar sker på helgen.

Lika bra som Kontant Finans & Brixo

Merax är en kreditgivare inom snabblånesegmentet som erbjuder flexibla krediter som du kan nyttja om och om igen så längre du håller dig inom din limit. Merax har samma ägare som Brixo och Kontant Finans och det märks, produkterna är mycket lika varandra.

Samtliga tre långivare erbjuder samma lånebelopp och flexibel löptid. Ingen av dem tar UC, alla accepterar anmärkningar, utbetalningarna är lika snabba, räntan är likadan och ingen av krediterna har några avgifter. Den enda skillnaden är att Brixo har ett högre inkomstkrav. Merax krav är en inkomst på 120 000 kr/år medan Brixo har ett krav på 150 000 kr/år.

Fördelen med att ha en onlinekredit istället för ett ta ett snabblån är att man kan utnyttja sin kredit gång på gång istället för att ta nya snabblån, men det finns en risk med det också. Om man har en kredit tenderar många att utnyttja den onödigt ofta och ibland kan det kanske vara lockande att betala tillbaka på krediten i en så långsam takt som möjligt, och då blir det dyrt.

När du betalar tillbaka på ditt lån hos Merax gör du det via autogiro, då dras minimumbeloppet direkt från ditt bankkonto. Om du vill betala mer betalar kan du göra såklart det. Instruktioner om hur du gör detta står på din månadsavi, så gör det om du kan.

Omdöme

Vi tycker att Merax är ett bra tillskott i branschen, en bransch som har börjat erbjuda allt större krediter med längre avbetalningstider samt flexibla krediter, vilket också gör att de effektiva räntorna sjunker. Orsaken till att branschen har börjat förändras i denna riktning är att ett räntetak för högkostnadskrediter, alltså smslån och snabblån, som infördes hösten 2018.

För att kunna erbjuda smslån med en ränta som inte överstiger 40 % (utöver referensräntan) måste kreditgivarna helt enkelt utöka lånesummorna och löptiderna för annars funkar det inte. Och det här tycker vi att Merax lyckats riktigt bra med eftersom deras ränta i sammanhanget är mycket konkurrenskraftig.

Nu ska vi slutligen knyta ihop säcken och lite kort titta på vilka fördelar och nackdelar Merax har.

 • Det positiva: Låg ränta för att vara ett snabblån, det räknas inte ens som en högkostnadskredit. Inga avgifter. Merax erbjuder lån utan kreditupplysning hos UC. Även om du har en betalningsanmärkning eller fler har du möjlighet att få ett lån. Du får din kredit nästan lika snabbt som ett snabblån (samma dag eller nästkommande bankdag). Låg åldersgräns (18 år).
 • Det negativa: Du kan inte få ditt lån direkt. Högre ränta än vad bankerna har.
Ansök

Uppdaterad 2021-02-11