Merax

Merax stor


Hos Merax kan du låna 3000 till 30 000 kr med flexibel löptid. Hos Merax lånar du pengar utan UC vilket speglar sig i räntan. De flesta lån utan UC har en ränta på ca 39% och Merax är numera inget undantag. Årsräntan är på 39,48 %, men till skillnad från många SMS lån och snabblån har Merax kredit inga avgifter alls, varken uppläggningsavgift eller aviavgifter, såvida du betalar tillbaka med autogiro.

Andra fördelar med Merax är att du har möjlighet att få ditt lån redan samma dag och att du kan ansöka även om du har betalningsanmärkningar. Det här kan alltså vara en intressant långivare för dig som behöver snabba pengar utan UC och för dig som har betalningsanmärkningar.

Om Merax kredit i korthet

 • Lånebelopp: 3000 – 30 000 kr.
 • Löptid: Flexibel. Du måste dock betala minst 5 % av din utnyttjade kredit varje månad men aldrig mindre än 500 kr/mån.
 • Pengar på kontot: Om du ansöker och blir beviljad runt lunchtid här det inte omöjligt att du får pengarna samma dag, eller åtminstone nästa dag. Det är dock inget Merax garanterar.
 • UC: Nej, Merax tar kreditupplysning hos Bisnode.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Ränta: Årsränta 39,48 %. 
 • Avgifter:Ingen uppläggningsavgift och inte heller någon aviavgift om du betalar tillbaka med autogiro.
 • Exempel: En kredit på 10 000 kr med en bunden årsränta på 39,48 % och 12 avbetalningar på 1 år har en effektiv ränta på 69,3 %. Månadsbetalningen blir 1096 kr och den totala summan som ska betalas är 13 152 kr, varav 3152 kr är den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter med autogiro.
 • Öppettider: Måndag – Fredag 09:00 – 12:00, men ansökningar behandlas och lån betalas ut även efter öppettiderna.
 • Ägare: Brixo AB som äger Kontant Finans, Brixo och Flexkontot.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 120 000 kr/år.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Ja, Merax accepterar att ansökanden har anmärkningar. 
 • Övrig: Folkbokförd i Sverige, svenskt personnummer och inget skuldsaldo hos Kronofogden.
Ansök

Det här är en högkostnadskredit.
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Typisk ränta men inga avgifter

Merax erbjöd tidigare en av marknadens billigaste snabblån. Deras årsränta var då 25,95 % och deras lån hade en löptid på 1 – 5 år. Men 2021 bestämde de sig för att omvandla sitt snabblån till en flexibel onlinekredit och höjde då räntan till en nivå som de flesta onlinekrediter och SMS lån har idag. Merax ränta idag är 39,48%. Däremot har deras kredit förblivit helt avgiftsfri, vilket är ganska ovanligt.

Merax snabblån har ingen uppläggningsavgift och du slipper aviavgiften om du väljer att betala tillbaka med autogiro. Det är bra såklart och kan göra stor skillnad om du väljer en låg kreditlimit och tar ut en mindre summa pengar. Om du t ex bara tar ut 1000 eller 2000 kr blir en uppläggningsavgift på kanske 395 kr väldigt mycket i sammanhanget. Det finns dock billigare onlinekrediter på marknaden, även om de flesta har en ränta på ca 39%.

Fördelar med Merax

 • Merax tar inte längre kreditupplysning hos UC. De hämtar sina upplysningar hos Bisnode.
 • Lånet har inga avgifter vilket är ovanligt, även för SMS lån.
 • Merax erbjuder snabblån utan UC, vilket är bra för din kreditvärdighet.
 • Inkomstkravet på 120 000 kr år är rimligt.
 • Du kan även låna pengar om du har betalningsanmärkningar.
 • Du har möjlighet att få pengarna redan samma dag om du ansöker på en vardag.

Och nackdelar

 • Merax ränta är numera lika hög som de flesta SMS lån har.
 • Du kan inte få dina pengar direkt efter att ansökan beviljas och inga utbetalningar sker på helgen.

Lika bra som Kontant Finans & Brixo

Merax är en kreditgivare inom snabblånesegmentet som erbjuder flexibla krediter som du kan nyttja om och om igen så längre du håller dig inom din limit. Merax har samma ägare som Brixo och Kontant Finans och det märks, produkterna är mycket lika varandra.

Samtliga tre långivare erbjuder samma lånebelopp och flexibel löptid. Ingen av dem tar UC, alla accepterar anmärkningar, utbetalningarna är lika snabba, räntan är likadan och ingen av krediterna har några avgifter. Den enda skillnaden är att Brixo har ett högre inkomstkrav. Merax krav är en inkomst på 120 000 kr/år medan Brixo har ett krav på 150 000 kr/år.

Fördelen med att ha en onlinekredit istället för ett ta ett snabblån är att man kan utnyttja sin kredit gång på gång istället för att ta nya snabblån, men det finns en risk med det också. Om man har en kredit tenderar många att utnyttja den onödigt ofta och ibland kan det kanske vara lockande att betala tillbaka på krediten i en så långsam takt som möjligt, och då blir det dyrt.

När du betalar tillbaka på ditt lån hos Merax gör du det via autogiro, då dras minimumbeloppet direkt från ditt bankkonto. Om du vill betala mer betalar kan du göra såklart det. Instruktioner om hur du gör detta står på din månadsavi, så gör det om du kan.

Omdöme

Vi tycker att Merax är ett bra tillskott i branschen, inte minst för att deras kredit är helt avgiftsfri. Räntan är dock hög sedan de omvandlade sitt vanliga snabblån till en onlinekredit, precis som de flesta snabblångivare gjorde hösten 2018. Det var då räntetaket för högkostnadskrediter (läs SMS lån och snabblån) infördes. Idag finns det därför inte så många SMS lån och snabblån kvar som har fasta löptider. Vi är dock glada för att Merax inte valde att lägga till en uppläggningsavgift och aviavgifter (om man betalar tillbaka allt via autogiro) som de flesta andra gjorde.

Nu ska vi slutligen knyta ihop säcken och lite kort titta på vilka fördelar och nackdelar Merax har.

 • Det positiva: Merax erbjuder lån utan kreditupplysning hos UC. Lånet har ingen uppläggningsavgift. Du slipper aviavgiften om du betalar via autogiro. Även om du har en betalningsanmärkning eller fler har du möjlighet att få ett lån. Du får tillgång till din kredit ganska snabbt (samma dag eller nästkommande bankdag). Låg åldersgräns (18 år).
 • Det negativa: Du kan inte få ditt lån direkt. Synd att Merax omvandlade sitt snabblån till en onlinkredit som gjorde att räntan höjdes rejält.
Ansök

Uppdaterad 2021-07-09