Merax

Merax storMerax är ytterligare en kreditgivare inom snabblånesegmentet som erbjuder lite större lån med lite längre löptider och lägre ränta än vad korta smslån har. Här kan du låna 5000 till 30000 kr i 1 till 5 år och får då en fast årsränta på 24,95 %, oavsett kreditvärdighet. Det är såklart en hög ränta i jämförelse med vad banklån har men den är ändå okej för denna typ av lån. De konkurrerar ju inte med bankerna utan med andra långivare inom samma nisch och de brukar överlag vara dyrare än vad Merax är.

Om Merax lån i korthet

 • Lånebelopp: 5000 – 30000 kr
 • Löptid: 1 – 5 år.
 • Pengar på kontot: Normalt inom 1 – 2 dagar efter att ansökan beviljats och svar på sin ansökan får man inom 24 timmar på vardagar.
 • Nominell ränta (årsränta) 24,95 %.
 • Avgifter: 400 kr i uppläggningsavgift och 30 kr/mån i aviavgift.
 • UC: Ja, Merax tar sin kreditupplysning hos UC.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Öppettider: Måndag – Fredag 09:00 – 12:00 men ansökningar behandlas även utanför öppettiderna.
 • Ägare: Brixo AB som äger Brixo och Flexkontot, men Merax samarbetar även med Avida Finans.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 200 000 kr/år.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning: Ja, Merax accepterar det.
 • Övrig: Folkbokförd i Sverige, svenskt personnummer och inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Billigare än Brixo men långsammare

Merax har samma ägare som Brixo och det märks, hemsidorna liknar varandra och kraven är desamma liksom lånebeloppen, men det finns två ganska stora skillnader: löptiderna, räntan och handläggningstiden. Hos Merax kan du välja en löptid på upp till 5 år istället för ”bara” 3 år, årsräntan är alltid på 24,95 % istället för 29,95 – 34,95 % som den är hos Brixo och handläggningstiden är längre.

Det där med den längre löptiden kan förvisso vara bra om man har ganska små marginaler och verkligen är i behov av en kredit, men det är egentligen inte speciellt bra att lägga upp så här pass små lån på hela fyra eller fem år, det är inte speciellt ekonomiskt. Så det är svårt att säga om det här är positivt eller negativt.

Däremot är det utmärkt att Brixo AB valt att ta fram ett varumärke som erbjuder en ränta som är 5 – 10 % lägre än Brixos trots att uppläggningsavgifterna och aviavgifterna är desamma. Så egentligen borde det väl inte finnas någon som helst anledning att låna av Brixo istället för hos Merax, eller? Nja, bara om du är i behov av krediten riktigt snabbt. Om du ansöker hos Brixo innan klockan tolv en vardag får du krediten redan samma dag medan det tar 1 – 3 dagar från start till mål hos Merax. Men om du kan vänta i någon dag och lånar hos Merax istället får du trots allt ett betydligt billigare lån.

Rak amortering med autogiro

Merax tillämpar rak amortering istället för amortering med annuitet som många andra långivare använder sig av. Det innebär att du betalar mer i månaden när du börjar amortera men sedan sjunker din månadskostnad för varje månad som går. När du betalar tillbaka på ditt lån hos Merax gör du det via autogiro och det är därför som det tar några dagar innan du får dina pengar, ditt bankkonto måste godkännas för autogiro först.

Omdöme

Vi tycker att Merax är ett bra tillskott i branschen, en bransch som har börjat erbjuda allt större krediter med längre avbetalningstider, vilket också gör att de effektiva räntorna sjunker. Orsaken till att branschen har börjat förändras i denna riktning är att ett räntetak för högkostnadskrediter, alltså smslån och snabblån, förväntas införas hösten 2018. För att kunna erbjuda smslån med en ränta som inte överstiger 40 % (utöver referensräntan) måste kreditgivarna helt enkelt utöka lånesummorna och löptiderna för annars funkar det inte. Och det här tycker vi att Merax lyckats bra med eftersom deras ränta i sammanhanget är mycket konkurrenskraftig.

Nu ska vi slutligen knyta ihop säcken och lite kort titta på vilka fördelar och nackdelar Merax har.

 • Det positiva: Låg ränta för att vara en högkostnadskredit. Även om du har en betalningsanmärkning eller fler har du möjlighet att få ett lån. Låg åldersgräns (18 år).
 • Det negativa: Relativt lång handläggningstid för denna typ av lån (Upp till 24 timmar innan svar på ansökan och sedan 1 – 2 dagar innan pengarna sitter på bankkontot). Tar UC. Lite väl högt inkomstkrav om man bara vill låna ett mindre belopp. Högre ränta än bankerna.