Merax

Merax storMerax är ytterligare en kreditgivare inom snabblånesegmentet som erbjuder flexibla krediter som har en lägre ränta än vad korta smslån har, och du kan utnyttja din kredit om och om igen så längre du håller dig inom din limit.

Här kan du låna 5000 till 30000 kr och får då en fast årsränta på 24,95 %, oavsett kreditvärdighet. Det är såklart en hög ränta i jämförelse med vad banklån har men den är ändå okej för denna typ av lån. De konkurrerar ju inte med bankerna utan med andra långivare inom samma nisch och de brukar överlag vara dyrare än vad Merax är.

Om Merax lån i korthet

 • Lånebelopp: 5000 – 30000 kr i kreditlimit.
 • Löptid: Flexibel. Du måste dock betala minst 5 % av din utnyttjade kredit varje månad men aldrig mindre än 500 kr/mån.
 • Pengar på kontot: Normalt samma dag om du ansöker och blir beviljad innan kl.12:00, annars kommer du åt pengarna nästa bankdag.
 • Ränta: Årsränta 22,95 %. Månadsränta 1,9 %.
 • Avgifter: Inga alls.
 • UC: Ja, Merax tar sin kreditupplysning hos UC.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Öppettider: Måndag – Fredag 09:00 – 12:00, men ansökningar behandlas och lån betalas ut även efter öppettiderna.
 • Ägare: Brixo AB som äger Brixo och Flexkontot, men Merax samarbetar även med Avida Finans.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: 200 000 kr/år.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning: Ja, Merax accepterar det.
 • Övrig: Folkbokförd i Sverige, svenskt personnummer och inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Flexiblare och billigare än Brixo

Merax har samma ägare som Brixo och det märks, hemsidorna liknar varandra och kraven är desamma liksom lånebeloppen, men det finns två ganska stora skillnader: löptiderna och räntan.

Hos Merax kan du betala tillbaka det du har lånat i din egen takt istället för att få en fast löptid på 1 – 3 år som Brixo har, men så är det såklart för att Brixos kredit är ett vanligt snabblån, inte en onlinekredit.  Och när det gäller årsräntan (nominella räntan) är den alltid på 24,95 % hos Merax  istället för 29,95 – 34,95 % som den är hos Brixo.

En fördel med Merax kredit är att man kan utnyttja sin kredit gång på gång istället för att ta nya snabblån, men det finns en risk med det också. Om man har en kredit tenderar många att utnyttja den onödigt ofta och ibland kan det kanske vara lockande att betala tillbaka på krediten i en så långsam takt som möjligt, och då blir det dyrt.

När du betalar tillbaka på ditt lån hos Merax gör du det via autogiro, då dras minimumbeloppet direkt från ditt bankkonto. Om du vill betala mer betalar kan du göra såklart det. Instruktioner om hur du gör detta står på din månadsavi, så gör det om du kan.

Låna av Merax eller Brixo?

Det är ju utmärkt att Brixo AB valt att ta fram ett varumärke som erbjuder en ränta som är 5 – 10 % lägre än Brixos trots att uppläggningsavgifterna och aviavgifterna är desamma. Dessutom är det lika lätt att bli beviljad hos Merax som hos Brixo och båda accepterar anmärkningar. Så egentligen borde det väl inte finnas någon som helst anledning att låna av Brixo istället för hos Merax, eller?

Allvarligt talat, vi ser inte någon som helst anledning att låna av Brixo istället för Merax. Okej, om du vill ha en fast löptid för att inte frestas att ständigt utnyttja din kredit kan det Brixo kanske vara ett bättre val, men för övrigt anser vi att Merax är ett bättre val.

Omdöme

Vi tycker att Merax är ett bra tillskott i branschen, en bransch som har börjat erbjuda allt större krediter med längre avbetalningstider samt flexibla krediter, vilket också gör att de effektiva räntorna sjunker. Orsaken till att branschen har börjat förändras i denna riktning är att ett räntetak för högkostnadskrediter, alltså smslån och snabblån, förväntas införas hösten 2018. För att kunna erbjuda smslån med en ränta som inte överstiger 40 % (utöver referensräntan) måste kreditgivarna helt enkelt utöka lånesummorna och löptiderna för annars funkar det inte. Och det här tycker vi att Merax lyckats bra med eftersom deras ränta i sammanhanget är mycket konkurrenskraftig.

Nu ska vi slutligen knyta ihop säcken och lite kort titta på vilka fördelar och nackdelar Merax har.

 • Det positiva: Låg ränta för att vara en högkostnadskredit. Även om du har en betalningsanmärkning eller fler har du möjlighet att få ett lån. Du får din kredit lika snabbt som ett snabblån (samma dag eller nästkommande bankdag). Låg åldersgräns (18 år). Du kan betala tillbaka på det du lånat i din egen takt och utnyttja din kredit igen.
 • Det negativa: Tar UC. Årsavgift på 400 kr efter år 1. Lite väl högt inkomstkrav om man bara vill låna ett mindre belopp. Högre ränta än vad bankerna har.