Nätlån

Hos Nätlån kan du låna 1000 – 10000 k i 1 – 6 månader, även om du har betalningsanmärkningar. Precis som hos de flesta andra smslångivare tar Nätlån ingen UC och du signerar låneavtalet med BankID.

Även om du lever på A-kassa eller pension har du möjlighet att låna pengar hos Nätlån, bara du tjänar minst 8000 kronor i månaden. Detta låga inkomstkrav gäller även för dig som har en vanlig lön eller driver en näringsverksamhet.

Om lånet i korthet

 • Belopp: 1000 – 10000 kr.
 • Löptid: 1 – 6 månader.
 • Pengar på kontot: Normalt inom 1 – 2 bankdagar.
 • UC: Nätlån erbjuder smslån utan UC. De tar sina kreditupplysningar hos Bisnode.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Ränta: Årsränta 39 %. 
 • Avgifter: Uppläggningsavgift på 300 kr samt administrationsavgift på 35 kr/mån.
 • Exempel: Ett lån på 10 000 kr med en bunden årsränta på 39 % och 6 avbetalningar på 6 månader har en effektiv ränta på 73 %. Månadsbetalningen blir då 1951 kr och den totala summan som ska betalas in är 11 703 kr, varav 1703 kr är den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter.
 • Öppettider: Ingen uppgift.
 • Ägare: Catalunia Capital AB.

Krav

 • Inkomstkrav: Minst 8000 kr/mån. Inkomster som räknas är inkomst av tjänst, pension, näringsverksamhet och A-kassa.
 • Åldersgräns: 18 – 70 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Ja, du kan ansöka om smslån med betalningsanmärkningar hos Nätlån. 
 • Övrigt: Du måste ha ett BankID, svenskt personnummer och en svensk folkbokföringsadress. Du får inte har några skulder hos Kronfogden men gamla utmätningsförsök är okej.
Ansök

Nätlåns smslån har blivit större

Tidigare erbjöd Nätlån endast riktigt små smslån på 1000 – 4000 kr men har nu alltså ökat det maximala lånebeloppet till 10 000 kr. I samma veva förlängde de sina löptider. Lån upp till 4000 kr har förvisso samma löptid som tidigare (33 dagar) men om du lånar 5000 kr eller mer är löptiden 2 – 6 månader.

En gång i tiden var de flesta smslån inte större än de Nätlån erbjuder, men med åren växte sig de flesta smslån sig större och löptiderna blev längre. Och när räntetaket för smslån infördes i september 2018 försvann nästan alla riktigt små lån. Förvisso har Nätlån börjat erbjuda smslån upp till 10 000 kr men du kan fortfarande låna så lite som 1000 kr hos dem.

Vi rekommenderar dock inte att du lånar endast 1000 kr hos Nätlån. Om du gör det och betalar tillbaka det inom den kortaste löptiden blir lånekostnaden 335 kr och det tycker vi är rätt dyrt i förhållande till den summa du lånat. Men så är det med de flesta smslån idag eftersom de flesta av dem har en uppläggningsavgift.

Nätlån vs Kredit365

Idag finns det endast två långivare som enbart fokuserar på smslån med lånebelopp på 10 000 kr eller mindre. Det är Nätlån och Kredit365, och Kredit365 erbjuder inte ens smslån som överstiger 5000 kr. Nu ska vi därför titta på vad det är för skillnad mellan dessa två långivares lån.

Fördelar med Nätlån

 • Hos Nätlån kan du låna ända upp till 10 000 kr medan du högst kan låna 5000 kr hos Kredit365. Dessutom kan du låna så lite som 1000 kr hos Nätlån medan Kredit365:s minsta lån är på 2000 kr.
 • Det är ca 80 – 90 kr billigare att låna hos Nätlån än hos Kredit365 trots att Nätlån erbjuder en något längre löptid. Löptiden för dessa lån är 33 dagar istället för 30 dagar som den är hos Kredit365.
 • Hos Nätlån kan du välja en löptid på 2 – 6 månader om du lånar 5000 kr medan löptiden alltid är 30 dagar hos Kredit365. Det kanske är enklare att betala tillbaka så mycket som 5000 kr på kanske 2, 3 månader istället för en månad.

Fördelar Kredit365

 • Du får pengarna redan samma dag om du blir beviljad innan 13:00 hos Kredit365 medan det tar 1 – 2 dagar innan pengarna når dig om du lånar pengar av Nätlån. Kredit365 är alltså ett bättre val om du behöver pengar snabbt.
 • Kredit365 gör en individuell inkomstbedömning istället för att ha ett bestämt inkomstkrav. Nätlån kräver en månadsinkomst på 8000 kr/mån, så om du tjänar under detta belopp är det naturligtvis bättre att göra en ansökan hos Kredit365.

Både kreditgivarna accepterar betalningsanmärkningar så i där har ingen av långivarna någon fördel. Kort och gott skulle man kunna säga att om du vill ta ett så billigt smslån som möjligt och bara behöver låna 1000 kr är nätlån rätt långivare. Om du däremot vill få dina pengar riktigt snabbt och/eller tjänar under 96 000 kr/år är Kredit365 ett bättre val.

Kolla gärna in Kredit365 här om de verkar vara ett bättre val för dig.

Så får du ditt lån

Att göra en ansökan hos nätlån är lika smidig som hos de flesta andra smslångivare eftersom du nu för tiden kan signera ditt låneavtal med BankID hos dem. Fram tills mitten av 2017 var man tvungen att vänta på ett pappersavtal som skulle skrivas under och skickas tillbaka när man ansökte om ett lån hos Nätlån, något som kändes riktigt osmidigt när det gäller så här små lånebelopp. Därför är det skönt att man äntligen kan använda BankID även hos Nätlån. Så här går det till:

 1. Gör din ansökan online med hjälp av ditt BankID som gör att du kan underteckna ditt skuldebrev på en gång och att ditt bankkontonummer (där pengarna kommer att hamna) hämtas automatiskt.
 2. När din låneansökan är ifylld laddas ditt skuldebrev ner till din enhet (t ex dator eller smartphone). Du får även en bekräftelse på din ansökan till din e-post.
 3. Granska skuldebrevet och om du fortfarande vill ha lånet är det bara att vänta på utbetalningen, men observera att din ansökan fortfarande kan avslås eftersom en kreditupplysning hos Bisnode görs. En sådan kreditupplysning påverkar emellertid inte din kreditvärdighet.
 4. Om ansökan beviljas betalas pengarna ut direkt och sitter förmodligen på ditt bankkonto inom 1 – 2 bankdagar.

Omdöme om Nätlån

Så här ser vårt kortfattade omdöme om nätlån ut:

 • Det positiva. Du kan ansöka även om du har anmärkningar. Du har möjlighet att få ett lån även om du lever på A-kassa eller pension. Åldersgräns på 18 år. Numera kan du använda BankID när du ansöker om ett lån hos Nätlån precis som hos de flesta andra långivare. Billigare än Kredit365 som erbjuder liknande smslån.
 • Det negativa: Du får inte lånet redan samma dag. Nätlån kräver en så pass hög inkomst som 96 000 kr/år även om man bara vill låna 1000 kr (det hade varit betydligt bättre om de gjorde en individuell inkomstbedömning istället då man väger inkomsten mot utgifterna). Det finns smslån som är billigare.
Ansök

Uppdaterad 2021-02-03