Här hittar du två P2P-företag som du kan låna eller låna ut pengar hos, ett räntefritt P2P-lån utan kreditupplysning hos UC samt ett P2P-lån då långivaren tar UC. Om du vill veta mer om hur P2P-lån fungerar ska du läsa vidare nedan.


Om P2P-företag

P2P-lånen har kommit för att stanna och har blivit en stark konkurrent till de sedvanliga bankerna och kreditbolagen. ”P2P-lån” står för ”Peer-to-peer loan” eller ”person till person lån” på ren svenska och innebär i det här sammanhanget att privatpersoner lånar ut pengar till privatpersoner via ett P2P-företag. P2P-företaget distribuerar pengarna från den som vill låna ut pengar till den som vill låna pengar och ser till att utlånaren får tillbaka sina pengar plus ränta.

Ta ett P2P-lån

Det är ingen större skillnad på ett ta ett P2P-lån än ett vanligt lån. Hos de P2P-bolag där långivarna själva får välja vilka de ska låna ut sina pengar till kan det ibland ta lite längre tid innan du får ditt lån om det är få som är intresserade av att låna till dig. Sådant kan hända om din kreditvärdighet är rätt så dålig.

En del P2P-lån är ganska små och har en kort löptid och fungerar då som vilket smslån som helst, exempelvis Loanstep erbjuder sådana lån. Deras P2P-lån upp till 15 000 kr betalas ut ungefär lika snabbt som ett vanligt snabblån, du får pengarna redan samma dag om det beviljas och betalas ut innan kl. 12:00 en bankdag.

De flesta av P2P-lånen påminner emellertid om helt vanliga privatlån, de har större lånebelopp och betalas tillbaka under en längre tid, till exempel Lendify erbjuder såna person-till-person-lån.

Låna ut pengar via P2P

Räntan för dig som lånar ut (sparar pengar) är betydligt högre än den du får på ett vanligt sparkonto och det här har därför blivit ett relativt populärt alternativ hos många som vill få en bra avkastning på sitt sparkapital. Så ser det ut om du vill spara/låna ut pengar:

  • Du får normalt en riktigt hög sparränta. Hos Lendify kan du få alltifrån 2,95 % upp till 17 %. Om du lånar ut pengar till folk med god kreditvärdighet får du en lägre ränta än om du hade lånat ut till folk med en sämre kreditvärdighet. Och hos Brocc ligger den genomsnittliga avkastningen på 6,5 % efter avgifter och eventuella kreditförluster.
  • Om en låntagare inte betalar tillbaka sitt lån gör du en kreditförlust eftersom det i praktiken är du som är långivaren, inte P2P-företaget. Det är inget du behöver oroa sig för eftersom dina utlånade pengar sprids ut på många låntagare. Även om du i värsta fall gör en kreditförlust får du ändå en riktigt bra avkastning på grund av den höga ränta du får. Om du till exempel gör en kreditförlust på 2 % på 40 000 kr och får 10 % i ränta förlorar du 800 kr på grund av kreditförlusten men du får trots allt 3920 kr i ränta på resterande 39 200 kr, vilket innebär att du ändå har tjänat 3120 kr på ett år trots förlusten.
  • Förväntad förlust om du lånar ut till folk med bästa kreditvärdighet hos Lendify är endast 0.06 % medan den är på hela 3,98 % för folk med sämst kreditvärdighet. Å andra sidan får du en ränta på 11,25 – 17 % då vilket ändå ger dig en fin avkastning.
  • Hos vissa P2P-bolag kan du välja vilka låntagare du vill låna ut pengar till och hur mycket du vill låna ut till var och en. Hos sådana bolag kan du se vad lånet ska användas till och hur stor risk du tar, ju större risk desto högre ränta. Det vanligaste är dock att man låter P2P-bolaget välja ut låntagare och låter dem sprida riskerna.

Vad händer om bolaget går i konkurs?

Hösten 2015 försattes P2P-bolaget Trustbuddy i konkurs och i september 2017 hade endast 40 miljoner av 280 miljoner gått tillbaka till långivarna, dvs 15 % av det utlånade kapitalet. Så vågar man verkligen placera pengar via ett P2P-bolag? Finns det risk för att man förlorar pengarna om bolaget går i konkurs? Och hur går det för dig som tagit ett P2P-lån? Slipper du att betala tillbaka på lånet i sådana fall?

Om du vill använda dig av ett P2P-bolag är det viktigt att du kollar upp vad som gäller hos bolaget. Skulle du låna pengar av Lendify och de konkar slipper du inte att betala tillbaka på ditt P2P-lån. Skuldebrevet för själva lånet är egentligen mellan dig och de som lånat ut pengar till dig, inte mellan dig och Lendify. Om Lendify skulle försättas i konkurs finns skuldebrevet fortfarande kvar men administrationen sköts då av Lindorff. Och hos P2P-bolaget Brocc fortsätter pengarna att drivas in av Glimstedt Advokatbyrå om något skulle hända.

Om du istället lånat ut pengar via Lendifys autoinvestkonto och en konkurs äger rum får du ersättning för dina förlorade pengar via deras kreditförlustfond eftersom de pengar som sitter på ditt klientmedelskonto inte täcks av den statliga insättningsgarantin.

Det är alltså ganska tryggt att investera i lån hos vissa P2P-bolag och du som lånat pengar måste fortsätta att betala tillbaka på ditt P2P-lån även om bolaget försätts i konkurs. Det är bara att kolla upp vad som gäller hos det P2P-bolag du är intresserad av.

Läs gärna även vår artikel som tittar på vilka för- och nackdelar det finns med att låna och placera pengar via ett P2P-bolag.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.