Så funkar en skuldsanering

Det finns många svenskar som är så pass skuldsatta att det nästan är omöjligt för dem att komma på fötter igen. Och så finns det de som kanske inte har så jättestora skulder men som aldrig lyckas tjäna tillräckligt mycket för att bli av med dem. När vi säger ”skulder” syftar vi på obetalda räkningar som ligger kvar hos en eller flera borgenärer (t ex banker), inkassoföretag och kronofogden. Det finns emellertid en lösning på det här och det är en skuldsanering.

Vad är en skuldsanering?

 • Om du får en skuldsanering blir du av med alla dina skulder efter 5 år. I vissa fall handlar det bara om delar av skuldbördan, men det vanligaste är att man sanerar bort alla de skulder man har hos kronofogden, inkasso och hos alla de borgenärer man är skyldig pengar (vissa företag har en egen indrivningsavdelning).
 • Under de fem år som du genomgår skuldsaneringen lever du på det som i folkmun kallas för existensminimum. Allt överskott hamnar hos de du är skyldig pengar.
 • Du får en avbetalningsplan innan skuldsaneringen sätter igång. Avbetalningsplanen baseras på det överskott du får efter att dina viktigaste räkningar är betalda (t ex hyra och el) och den summa som du ska leva på, alltså existensminimumbeloppet. Om du inte har något överskott får du ett beslut utan avbetalningsplan.
 • Skuldsaneringen ansöker du om hos kronofogden.
 • Efter fem år är du kvitt alla dina skulder! Så se till att inte dra på dig några nya.

Vem kan få en skuldsanering?

 • Du måste vara så pass skuldsatt att det är orimligt att du kan betala på tillbaka på dina skulder under överskådlig framtid. Om det finns tecken på att du kanske kommer kunna betala av på dina skulder själv, t ex om du har fått en ny anställning med en bra lön, får du ingen sanering.
 • Du kan även få en skuldsanering på grund av diverse ekonomiska och personliga omständigheter. Det kan handla om att du har varit skuldsatt i många år eller drabbats av en konkurs som har gjort dig djupt skuldsatt och ingen utsikt om förbättring finns.
 • Du kan få en skuldsanering även om du har en låg inkomst eller saknar inkomst helt och hållet. Det viktigaste är att du inte drar på dig nya skulder under skuldsaneringen.
 • Dina odds att få en skuldsanering ökar om du inte kunnat betala dina skulder på åratal, kanske 5 – 10 år, men det behöver inte alltid handla om en så lång tid. Du kan till och med få en skuldsanering även om du fortfarande drar på dig nya skulder om du inte själv kan råda över det.
 • Även om du har skulder på andra ställen än hos Kronfogden, t ex hos inkassobolag och banken, kan du ansöka om en skuldsanering.
 • Skuldsanering gäller bara för privatpersoner, inte juridiska personer såsom aktiebolag och handelsbolag. Däremot kan företagare få skuldsanering om de har en enskild firma eftersom en enskild firma inte är en juridisk person.
 • Du måste vara bosatt i Sverige eller har en stark anknytning till Sverige.
 • Du får inte ha näringsförbud.
 • Om du drar på dig nya skulder under skuldsaneringen finns det risk för att den upphävs, så gör verkligen inte det!

Tips inför ansökan

 1. Läs mer om hur en ansökan om skuldsanering går till hos kronofogden.
 2. Du kan fylla i ansökan på egen hand men om du tycker att det verkar svårt kan du kontakta en skuldrådgivare i din kommun. Där kan du få hjälp med den.
 3. Titta på din senaste pappersdeklaration eller logga in på skatteverkets hemsida om du har ett BankID så hittar du dina uppgifter där.
 4. Kontakta kronofogden (tele: 0771-73 73 00) och begär ett utdrag från deras register. Då får du koll på vilka skulder du har hos dem.
 5. Kontakta UC, eller något annat kreditupplysningsföretag, och ta en kreditupplysning på dig själv så ser du hur din skuldsituation ser ut.
 6. Spara alla dina kravbrev under några månader så får du bra koll på vilka du är skyldig pengar.
 7. Se till att inte dra på dig några nya skulder medan du väntar på ett svar, för annars kan den avslås pga det!

Lycka till!

Kolla gärna även in de vanligaste frågorna om skuldsanering här på Kronfogdens hemsida.

Uppdaterad 2019-04-25