Det är många som vill samla sina lån och krediter genom att ta ett billigare samlingslån. Många banker, kreditbolag och framförallt låneförmedlare skyltar med att de erbjuder samlingslån som man kan lösa sina lån med.
Om du också vill samla lån kan du med fördel kolla in vår lista över låneförmedlare här eller privatlån här. Där hittar du massor av långivare som du kan samla dina lån hos.
I denna artikel
Vad är ett samlingslån?
Men vad är egentligen ett samlingslån? Det är egentligen ingenting annat än ett vanligt privatlån, alltså ett lån utan säkerhet som vänder sig till privatpersoner. Du kan ta vilket privatlån som helst och lösa dina dyrare lån med det, t ex snabblån, smslån och kontokrediter.
Ett samlingslån är alltså ingen egen produkt. Bankerna och låneförmedlarna använder endast begreppet för att uppmuntra folk att ta ett privatlån så att de kan sänka sina lånekostnader. Och för att bankerna och låneförmedlarna ska få fler kunder, det är så det fungerar i en marknadsekonomi. Så om du vill ta ett sånt lån är det bara att göra en ansökan via vår sida med privatlån eller låneförmedlare.
Det finns förvisso även omstartslån men de kräver en säkerhet, och det riktar sig oftast till folk som har skulder hos Kronofogden. Dessa lån tas oftast i samband med bostadsköp och då har banken bostaden som säkerhet för lånet. Och dessutom ska alla andra lån och skulder lösas med en del av lånet och det har oftast en hög ränta. Det är alltså inte alls samma sak som att samla lån och krediter genom att ta ett billigare privatlån för att få ner sina lånekostnader.
Fördelar med att samla lån
Det finns flera fördelar med att samla lån men ibland kan det även finnas nackdelar också. Allt beror på situation. Vi börjar med att titta på fördelarna.
Du kan få ner din lånekostnad
Den förmodligen viktigaste anledningen till att folk väljer att samla sina lån är att de vill få ner sina lånekostnader. Du kanske har flera dyra smslån och kontokrediter som gröper ur din plånbok? Ja, då kanske det inte är en så dum idé att ta ett privatlån och lösa dessa lån om du har möjlighet.
De flesta snabblån har en ränta som överstiger 20% och skulle du ha ett smslån som har en ränta på nästan 40% kommer det bli mycket billigare för dig om du lyckas få ett privatlån. Om din kreditvärdighet är hyfsad kommer du förmodligen få en ensiffrig ränta, kanske ända ner till 2,95%.
Lägre månadsutgift
En annan fördel med att ta ett så kallat samlingslån är att man kan få en längre amorteringstid, även kallad löptid och betalningsplan. Det gör att din månadskostnad, eller snarare månadsutgift, blir lägre. Om du betalar av på ett eller flera snabblån, till exempel, så kanske din månadsutgift är ganska hög eftersom de ofta har ganska korta löptider. Skulle du lösa lånet/lånen med ett privatlån kan du välja en längre löptid som sänker månadskostnaden.
Det här är extra bra för dig som kanske knappt klarar av att betala tillbaka på dina snabblån och andra krediter för att de har så hög månadskostnad. Det är ju bättre att få en lägre månadsbetalning än att inte alls kunna betala av på sitt lån. Och så är det såklart skönt att få lite mer över efter räkningarna varje månad.
Nackdelar med samlingslån
Nu över till de nackdelar som kan uppstå om man tar ett så kallat samlingslån.
Inte alltid billigare
Om ditt enda syfte med att samla dina lån är att få ner den totala lånekostnaden bör du inte välja en onödigt lång löptid, för om du gör det kan det till och med bli dyrare i slutänden att samla lånen. Om du t ex har två snabblån med en löptid på 6 månader respektive 1 år och väljer att lösa det med ett privatlån med en löptid på 4 år är det inte säkert att det blir billigare i längden. Det beror på vilken ränta du får och hur uppläggningsavgiften ser ut.
Förlängningserbjudanden lite luriga
Det är inte sällan vissa banker och kreditbolag kontaktar sina kunder och erbjuder dem en förlängning av lånets löptid. Argumentet kan vara att det sänker din månadsutgift för lånet. Och visst, du får ju betala mindre varje månad om du förlänger lånet men i längden blir det dyrare. En längre löptid gör ju att lånet amorteras av långsammare vilket gör det dyrare när det är färdigbetalt.
Ibland händer det även att banken säger att en längre löptid minskar din månadskostnad, men det är helt felaktigt. Det är skillnad på månadsutgift och månadskostnad. Månadsutgiften för ett lån är den summa du måste betala in varje månad, inklusive ränta och amortering, medan månadskostnaden för lånet enbart är räntan och avgifterna. Det du betalar tillbaka (amorteringen) är ju pengar du har lånat och är ingen lånekostnad.
Om du förlänger ditt lån sjunker det långsammare vilket i praktiken ökar din månadskostnad. Om du t ex har två år kvar att amortera på ett lån på 24 000 kr betalar du bara ränta på 12 000 kr efter ett år. Skulle du förlänga det till 4 år måste du betala ränta på 18 000 kr efter ett år. Din månadskostnad blir alltså högre då även om månadsbetalningen (månadsutgiften) blir lägre.
Hur ansöker jag om ett samlingslån?
Svaret på hur man ansöker om ett samlingslån är: ansök om ett privatlån precis som vanligt. Om banken eller låneförmedlare vill att du ska ange vad du ska ha lånet till anger du att du vill lösa dina lån och krediter med lånet. När du väl har fått ditt lån gör du det på egen hand.
Det är oftast så här det funkar. Om du tar ett omstartslån ser banken till att du verkligen löser dina lån med lånet, men sällan när du tar ett privatlån (alltså ditt ”samlingslån”) även om du anger att du vill samla dina lån.
Så när du ser att vissa banker, kreditbolag, låneförmedlare och jämförelsesajter marknadsför samlingslån handlar det alltså om helt vanliga privatlån och inget annat.
Tips för dig som vill samla dina lån
- Ansök hos en bank som har erkänt låga räntor eller gör en ansökan hos en låneförmedlare.
- Välj inte en längre löptid än du behöver för då kan det bli dyrt i slutänden.
- Nappa inte på erbjudanden om förlängda löptider om du inte har svårt att klara av den avbetalningstakt du redan har.
- Om du äger en bostad och har möjlighet att belåna den mer, gör det. Bolåneräntorna är ju mycket lägre än de räntor privatlån har. Detta är egentligen det bästa samlingslånet.