I en tidigare artikel skrev vi om vilka de vanligaste skuldfällorna är men här tänkte vi istället ge dig tio tips på hur du undviker skulder som det annars kan bli svårt att bli av med.

12 tips på hur du undviker skulder

  1. Försök så långt som möjligt leva på egna pengar, vare sig det handlar om matinköp eller datorinköp. Det kanske är lättare sagt än gjort om man har det lite dåligt ställt, men tänk på att du kommer att få det ännu sämre ställt om du tar ett lån. Om du inte har en så bra ekonomi är det alltså extra viktigt att inte ta ett lån.
  2. Försök spara ihop till en liten buffert som du kan ta av när det krisar eller om det är något du verkligen behöver köpa, det är betydligt bättre än att ta ett lån. Om du har mycket små marginaler bör du snåla lite och ändå försöka få undan några hundralappar i månaden.
  3. Om du är ung och fortfarande bor hemma och ska börja studera på högskolan bör du tänka både en och två gånger på om du ska ta ett fullt studielån eller inte. Ekonomiskt sett är det bättre att bo kvar hemma hos sina snälla föräldrar så man slipper låna så mycket, men vi förstår att det kanske inte alltid är så kul. Grejen är att återbetalningen av studielånet kan bli ett riktigt gissel om du inte får ett jobb efter studierna. Om du trots allt har tagit studielån och har svårt att betala tillbaka på det kan du alltid ansöka om en nedsättning av dina månadsinbetalningar hos studiemedelsnämnden.
  4. Slösa inte med elen därhemma, framförallt om du bor i en villa då du får betala för uppvärmningen själv. Försök att sänka temperaturen och klä dig lite varmare istället och installera en eller två luftvärmepumpar om du har möjlighet, det kan sänka dina elkostnader rejält.
  5. Använd kontantkort eller ett mobilabonnemang med fast pris om dina mobilräkningar ofta blir mycket högre än vad du tänkt dig.
  6. Om du ska låna pengar bör du alltid göra en realistisk kalkyl innan du gör din ansökan. Helst bör du även göra upp en realistisk budget som det är möjligt att leva efter, om den inte håller bör du avstå från att låna.
  7. Betala alla dina räkningar så fort du har fått din lön och sedan får du lösa resten.
  8. Skulle en skuld hamnat hos inkasso och du inte kan betala bör du snarast kontakta dem och försöka få en avbetalningsplan. Om du inte gör det riskerar skulden att hamna hos kronofogden med en betalningsanmärkning och en ännu större skuld som följd.
  9. Om du har en anställning bör du vara med i A-kassan så du landar lite mjukare om du skulle bli arbetslös. Tjänar du ganska mycket bör du även gå med i en fackförening som erbjuder en bra inkomstförsäkring.
  10. Försök att dra ner på dina onödiga utgifter. Om du t ex har två filmstreamingabonnemang kan du pausa det ena och bara använda det andra under en månad och sedan pausa det och starta upp det första igen. Om du prenumererar på en dagstidning skippa den och läs nyheterna på nätet istället.
  11. Se till att du har de viktigaste försäkringarna. En hemförsäkring, till exempel, är ett måste även om du bor i hyresrätt. Det ger bland annat ett skydd mot stöld, brand och ersättning vid strul på utlandsresan i 45 dagar. Det finns även en allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, som ger dig ersättning om du har otur eller klantar till det.
  12. Överväg att upprätta ett samboavtal om du flyttar ihop med någon.
Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.