Så klarar du dig igenom januari

Januari är som bekant årets stora fattigmånad. När julens alla bravader med julklappar, julmat och julpyntande är över och krutröken har lagt sig brukar plånboken ofta gapa lika tom som nyårets champagnebutelj. Så hur ska man göra när man ska ta sig igenom årets fattigaste månad? Ska man ta ett banklån eller snabblån, eller kanske nalla lite av bufferten?

Nu till den stora frågan: vad ska man göra om man inte har en buffert och inte kan eller vill låna pengar av någon alls? Då måste du antingen se om du har några gamla prylar du kan sälja på blocket eller panta i pantbanken eller snåla dig igenom fattigmånaden. 

Om du väljer att snåla dig igenom januari, och kanske även februari och mars, ska du läsa vidare. Här kommer vi nämligen ge dig 12 finfina spartips som hjälper dig att ta dig igenom januari och kanske ännu längre än så. 

12 spartips som hjälper dig genom januari

  1. Ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute. Så se till att göra lite mer när du lagar middag kvällen innan. Se också till att du har med dig mellanmål som en billig frukt eller smörgåsar så att du inte frestas att köpa godis eller annat skräp på Pressbyrån på rasten.
  2. Ställ bilen hemma om du kan ta dig till jobbet och andra platser kommunalt. Det brukar bli billigare att ha ett månadskort än att köra bil. Och om du kan ta dig med cykel till jobbet är det såklart ännu bättre. Nåja, om det inte är för halt på gatorna. Kanske gå istället om det inte är alltför långt till jobbet? 
  3. Stanna hemma på fritiden. Eller visst, gå gärna utanför dörren men skippa krogen, cafébesök, biokvällar och allt annat kul. Det handlar ändå bara om gång månads uppoffring. Ät inte heller ute eller hämta hem pizza. 
  4. Undvik all slags inköp som inte är helt nödvändiga. Om du t ex planerar att köpa en ny kaffebryggare, för att den gamla börjar bli sliten, vänta med det tills du fått ordning på din ekonomi igen. 
  5. Snåla med maten. Nej, vi menar inte att du ska äta mindre, även om det kanske är på sin plats efter julen och alla festligheter. Istället ska du äta billigare mat. Ät typ köttbullar och makaroner, köttfärssås och spagetti, ris och kyckling. Det brukar inte vara så dyrt. Skippa entrecoten och andra dyra maträtter. Och drick vatten istället för läsk, juice och mjölk.
  6. Ät billigt knäckebröd, eller ännu hellre: baka eget bröd. Det är grymt billigt och kostnaden för den lilla extra el du förbrukar hamnar ändå på nästa elräkning, efter januari.
  7. Ät upp alla matrester eller skapa en ny rätt av dem. Du kan t ex strimla överbliven skinka och woka den med nudlar.
  8. Undvik all slags lyx i livsmedelsaffären, t ex godis, snacks, delikatesser och läsk.
  9. Leta efter extrapriser i flera affärer och köp butikens lågprismärken, t ex ICA Basic.
  10. Leta efter de billigaste grönsakerna och frukterna, inte efter de du tycker bäst om.
  11. Pausa genast dina internettjänster och prenumerationer som dras månadsvis, t ex Netflix, Viaplay, Spotify och andra tjänster som slukar pengar från ditt bankkonto. Om du använder iPhone, gå in på Appstore och kolla vilka tjänster du prenumererar på. Du kanske blir förvånad hur många appar som tar pengar från ditt konto varje månad. Om du ofta kollar på filmer och TV serier kanske du kan unna dig att spara en filmstreamingtjänst, för annars kan tillvaron kännas outhärdlig när du ska snåla dig egendom januari och kanske februari. 
  12. Blocket och Tradera kan definitivt fylla en funktion för dig under januari och februari. Gå igenom dina byrålådor, klädkammare och resten av din bostad för att se vad du aldrig använder. Sälj det! 

Tänk efter före

Det bästa sättet att undvika att bli pank efter julhelgerna är såklart att tänka efter före. Om du vill undvika att bli pank nästa år också bör du helt enkelt börja spara nu. Det är ju inget vidare att vara pank i början av vartenda år, då blir ju det nya året inte speciellt gott, i alla inte under de första månaderna. 

Att spara pengar på kort sikt är viktigt, vare sig du befinner dig i en nödsituation eller vill börja spara inför framtiden. Och det är viktigt att placera pengar på lång sikt, det gör din ekonomi stabil och att du undviker att bli pank även om någon oförutsedd utgift dyker upp. 

Om du också vill börja spara pengar kan du besöka sparaochplacera.se för där får du fler spartips. Och där får du även lära dig mycket om hur du som bäst sparar och placerar pengar. 

Lycka till med att ta dig ur din ekonomiska kris och ditt framtida sparande! Sedan slipper du vara fattig även nästa januari. 

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.