Viaconto


Hos Viaconto kan du låna 1000 – 20 000 kronor med en flexibel återbetalningstid. Du kan betala tillbaka allt du lånat redan vid första återbetalningstillfället eller välja att betala tillbaka på lånet i en långsammare takt. Och eftersom detta snabblån i praktiken är en flexibel kontokredit får du naturligtvis ta ut pengar igen från din kontokredit så länge du håller dig inom din kreditlimit.

Viaconto tar ingen kreditupplysning hos UC och om du har ett bankkonto hos Nordea, Swedbank, Handelsbanken eller SEB får du pengarna strax efter att du blivit beviljat. Ja, du får i stort sett sms-lånet direkt. En annan sak som är bra att Viaconto inte har höjt sin ränta till 43,5% som nästan alla av deras konkurrenter har gjort. Deras ränta är fortfarande 39,5% trots att styrräntan och räntetaket har höjts.

Info om lånet

 • Lånebelopp: 1000 – 20 000 kr.
 • Löptid: Flexibel.
 • Pengar på kontot: Godkänt lån innan 13:30 en vardag gör att du får ditt lån samma dag. Om du har ett bankkonto hos Swedbank, SEB, Nordea eller Handelsbanken förs pengarna direkt över till bankkonto under kontorets öppettider.
 • UC: Nej, kreditupplysning sker hos Creditsafe istället.
 • Lån med BankID: Ja, eftersom du kan verifiera din identitet via din internetbank kan du använda ditt BankID.
 • Ränta: Årsränta 39.5 %. 
 • Avgifter: Uppläggningsavgift 375 kr, administrativ avgift 45 kr/mån.
 • Exempel: En kredit på 8000 kr med 12 månaders löptid (12 inbetalningar) har en bunden årsränta på 39,5% och en effektiv ränta på 218,3% inklusive avgifter. Första månadsbetalning är 1 150 kr och den totala inbetalningen blir 11 726, varav 3 787 kr är totala lånekostnaden.
 • Öppettider: Måndag till fredag 08:30 – 17:00, lördag 10:00-16:00.
 • Ägare: Viaconto Sweden AB som ingår i VIA SMS-gruppen som även erbjuder SMS lån i Storbritannien, Spanien, Tjeckien, Lettland, Litauen och Polen.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: Individuell bedömning men du måste ha en deklarerad inkomst.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Nej, inte längre.
 • Övrigt: Folkbokförd i Sverige i minst 2 år, ingen skyddad identitet, svenskt mobilnummer och svenskt bankkonto.
Ansök

Det här är en högkostnadskredit.
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Fördelar med Viaconto

 • Snabb utbetalning. Om du ansöker och blir beviljad innan kl.13:30 en vardag får du pengarna redan samma dag. Skulle du ansöka senare på dagen, eller på en helg, får du pengarna nästkommande bankdag. Om du har ett bankkonto hos Nordea får du pengarna nästan direkt efter du blivit beviljad under kontorets öppettider.
 • Viaconto tar ingen UC utan använder sig av kreditupplysningsföretaget Creditsafe istället. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas negativt trots att du ansöker om ett SMS lån. Läs gärna mer om det är på vår sida om lån utan UC.
 • Du legitimerar dig med BankID vilket gör att du får ett snabbt svar på din ansökan.
 • Viaconto har inget specifikt inkomstkrav utan gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga istället. Däremot blir du såklart inte beviljad om du inte har någon inkomst alls eftersom Viaconto kräver att du har en deklarerad inkomst.
 • Om du ofta tar nya SMS lån och andra snabblån kan Viacontos kontokredit vara ett bra alternativ. Om du har en kontokredit kan du utnyttja den om och om igen så länge du håller dig inom din kreditlimit. Det kan kännas smidigare än att ständigt ta nya snabblån och betala för nya uppläggningsavgifter.
 • Viacontos hemsida är mycket lättnavigerad vilket gör att du snabbt och enkelt hittar den information du behöver och får svar på alla dina frågor.

Och några nackdelar

 • Viaconto erbjuder direktinsättningar till en enda bank (Nordea). Det finns många kreditgivare som betalar ut pengar direkt till både fyra och fem banker.
 • Det finns flera långivare som erbjuder betydligt billigare kontokrediter än Viaconto. Det kan du se på vår sida med onlinekrediter. Där hittar du kontokrediter med räntor från 8,9 %.
 • Viaconto erbjuder inte längre lån till dig som har betalningsanmärkningar.

Billigt eller inte?

I slutet av augusti 2018 sänkte Viaconto sin årsränta från 216 % till 39,5 %. Det är inte lite det. Orsaken till förändringen är att Viaconto var tvungna att anpassa sin kredit efter det lagstadgade räntetaket som infördes månaden efter, precis som alla andra snabblångivare gjorde. Det var både på gott och ont. De flesta långivare införde nämligen uppläggningsavgifter som gjorde deras små snabblån dyrare medan de större lånen blev billigare på grund av den sänkta räntan.

Viacontos kredit har också en uppläggningsavgift, men det är i och för sig inte så farligt eftersom de erbjuder en kontokredit. Du betalar ju bara för uppläggningsavgiften en enda gång och sedan kan du använda krediten om och om igen utan att betala någon annan avgift än månadsavgiften på 45 kr. Det är alltså bara vid första uttagstillfället som deras kredit kan kännas lite extra dyr. För övrigt har de valt att bibehålla årsräntan på 39,5% trots att de flesta andra SMS lån har en ränta på 43,5%.

Omdöme

Viaconto erbjuder en ganska bra kredit om du är ute efter ett SMS lån. Du får pengarna snabbt, inte minst om du har ett bankkonto hos någon av de svenska storbankerna. Om du inte har det får du ändå pengarna senast nästa bankdag. Dessutom du lånar pengar utan UC hos Viaconto, vilket gör att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas vid en kreditupplysning.

Jaha, det här låter ju bra, kanske du tänker. Det finns ju massor av fördelar att låna pengar av Viaconto. Det stämmer men naturligtvis är Viaconto inte en perfekt långivare, för sådana finns inte. Här ska vi därför ge dig ett sammanfattande omdöme över vilka fördelar och nackdelar du får om du funderar på att låna pengar av Viaconto.

 • Det positiva: Du får lånet extra snabbt under kontorets öppettider om du har ett bankkonto hos Nordea, Swedbank, SEB eller Handelsbanken. Låg åldersgräns (18 år). Individuell inkomstbedömning, det är alltså möjligt att du kan få ett lån även om du inte tjänar så mycket. Ingen UC.
 • Det negativa: Även om Viacontos ränta är ganska typisk för snabblån finns det betydligt billigare onlinekrediter att välja på. Viaconto har inte höjt sin ränta trots att räntetaket höjts. Du kan inte längre få ett lån hos Viaconto om du har betalningsanmärkningar och de erbjuder inte längre räntefria lån. Ingen utbetalning på helgen.
Ansök

Uppdaterad 2023-10-27