Det finns en stor fördel med att ta ett lån utan UC vare sig du har många förfrågningar eller vill undvika förfrågningar hos UC, och därför är det såklart bra att du hittar hela 35 långivare som inte tar UC hos oss.

Nu ska vi dels visa dig varför det är bra att ansöka om ett lån hos en kreditgivare som inte gör någon kreditkontroll hos UC om du redan har många förfrågningar, dels visa dig när det kan vara bra att undvika kreditgivare som tar UC överhuvudtaget.

Om du redan har många förfrågningar

Det är ett känt faktum att de flesta banker rynkar på näsan och kan avslå en låneansökan för att ansökanden har många förfrågningar hos UC. I vissa fall kan även elleverantörer, internetleverantörer och hyresvärdar rata en sådan person. Det här gäller många aktörer som använder sig av UC eftersom de kan se hur stort antal förfrågningar som gjorts under de senaste 12 månaderna, det är så länge uppgifterna sparas i UC:s register.

Två tips för dig med många förfrågningar

  1. Alla storbanker, liksom många nischbanker och kreditbolag, använder sig av UC, så om det har gjorts många förfrågningar på dig under det senaste året och du inte vill man ska se det bör du således ansöka hos ett kreditbolag som inte tar UC. Dessa kreditbolag tar sina kreditupplysningar hos andra kreditupplysningsföretag, oftast Bisnode och Creditsafe, och där syns inte dina UC-förfrågningar. De enda förfrågningar som registrerats hos Bisnode är de som gjorts hos Bisnode, inte hos UC, och hos Creditsafe registreras bara de som gjorts hos Creditsafe.
  2. Om du även ansökt om flera lån hos en kreditgivare som använder sig av Bisnode kan det vara vettigt att ansöka hos en som använder sig av Creditsafe, och vice versa.

Om du vill få färre förfrågningar

Det känns nästan lite onödigt att förklara vilka fördelar det finns med att göra en ansökan hos ett kreditbolag som inte tar sina upplysningar hos UC efter det vi precis skrivit, men vi gör det i alla fall för tydlighetens skull.

Som sagt, de flesta stora banker och kreditbolag som beviljar stora lån samarbetar med UC, så om du gör många ansökningar hos sådana långivare kommer de andra se det. Men om du gör dina ansökningar hos kreditbolag som använder sig av Bisnode eller Creditsafe kommer de inte att göra det. Det gör att din kreditvärdighet inte kommer att försämras och då blir det lättare för dig att få ett större lån hos en vanlig bank när du väl behöver det.

Större lån ja, det är ju det som är knivigt om man vill undvika en kreditupplysning hos UC. Om du behöver låna mer än 40 000 kr finns det inga kreditgivare som erbjuder lån utan UC. Visst finns det sajter tipsar om lån på flera hundratusen kronor då ingen UC tas, men det stämmer tyvärr inte. Alla banker och kreditbolag som erbjuder så stora lån tar UC. Om du mot förmodan skulle hitta ett enda riktigt stort lån hos en långivare som inte använder sig av UC är du välkommen att tipsa oss.

Två tips för att undvika onödiga UC-förfrågningar

  1. Om du bara behöver låna upp till 40000 kr är det bäst att ta ett utan UC, för den dag du behöver ansöka om ett större lån är det bra om det finns få förfrågningar registrerade på dig hos UC. Du kan ju tyvärr inte undgå UC om du behöver ett stort privatlån eller ett bolån. Om du behöver låna mer än 20000 kr (men inte mer än 80000 kr) kan du alltid kolla in vår sida över stora lån utan UC. Det finns emellertid en nackdel med att ansöka om ett lån hos en långivare som inte använder UC. Det är att de brukar ha högre räntor än de som tar UC, så om du har en god kreditvärdighet och är säker på att du kommer att bli beviljad oavsett var du ansöker, ska du inte bry dig om kreditbolaget tar UC eller inte.
  2. Om du är osäker på om du kommer att bli beviljad när du ansöker om ett större privatlån eller bolån kan det vara bra att ansöka hos en låneförmedlare. De kontaktar en mängd banker utan att ta mer än en enda UC. Det är ju betydligt bättre än att få avslag på avslag som försämrar din kreditvärdighet ytterligare
Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.