Det finns nog ingen som inte tar ett eller flera lån i sitt liv. Många gånger är lån mer eller mindre en nödvändighet om man ska köpa en bostad eller en lite bättre bil, men många lånar också till konsumtion av hemelektronik, renoveringar, heminredning och så vidare. Det är naturligtvis inget fel med det, för det är inte alltid man har lust att vänta med att renovera bostaden eller köpa nya möbler i flera år, men man bör ändå tänka på att allt man köper med lånade pengar blir dyrare.
Oftast bättre att spara istället för låna
Den eviga frågan är: är det inte bättre att spara ihop pengar och sedan köpa det man vill ha istället för att ta ett lån? Ja, många gånger är det så men inte alltid.
När du bör låna – exempel
- Du funderar på att köpa en ny bil för att din gamla håller på att rasa ihop. Om du t ex lånar 50000 kr med en löptid på 3 år som har en ränta på drygt 5,5 % kostar det dig ca 4400 kr, och det är ju inte så farligt. Å ena sidan är det 4000 kr som du kunde göra någon roligare för, å andra sidan kanske det hade tagit dig över två år att spara ihop till dessa 50000 kr. Så frågan är om det inte är bättre att ta ett lån istället för att vänta i det här fallet.
- Ditt hem är i ett stort behov av en renovering och nya möbler, något som kostar 100 000 kr. För många tar det flera år att spara ihop en sådan summa pengar och då kan det vara värt att ta ett privatlån istället.
- Du ser ett erbjudande på en TV som är nedsatt med kanske två, tre tusen kronor och det gäller bara idag. Då kan du faktiskt tjäna på att ta ett snabbt lån och slå till på en gång trots att lånet kostar dig en slant. Men du ska bara slå till om du ändå tänkt att köpa en TV efter att du fått lön.
När du inte bör låna – exempel
- Din gamla dator börjar strula och har blivit seg, så du funderar på att köpa en ny dator som kostar 8000 kr. Du har inga 8000 kr så du funderar på att ta ett snabblån som du betalar tillbaka inom 3 månader. Ärligt talat, i det här fallet är det bättre att spara ihop till datorn i två, tre månader istället, för så länge kan du säkert vänta. Det sparar du säkert 1500 – 2500 kr på.
- I februari när vintern börjar suga musten ur dig vill du ge dig iväg på en resa och funderar på att bekosta det med ett privatlån eller snabblån. Strunta i det och börja spara pengar till februari nästa år istället hur tråkigt det än låter, för den vintern kommer garanterat att bli lika seg som den här och då slipper du låna pengar till en resa nästa år. Dessutom kan du resa mer om du köper dina resor med egna pengar.
Tre tips för att undvika onödiga lån
- Spara pengar till framtida inköp. Även om det inte något du vill köpa i nuläget kommer det alltid att dyka upp något du vill ha. Se därför till att spara pengar på månadsbasis, kanske några tusen i månaden om du kan. Den dag en svinbillig sistaminutenresa eller ett en riktigt bra deal på en ny dator dyker upp slipper du ta ett lån och kan plocka ut pengar från kontot istället, och det kommer att kännas mycket bättre, vi lovar.
- Spara pengar till en nödbuffert. Dessa buffertpengar bör du ha på ett separat sparkonto och ska endast användas för tråkiga utgifter som kan dyka upp, t ex om bilen måste lagas eller varmluftspumpen går sönder. Om du inte har någon buffert och sånt här händer kan du tyvärr tvingas att ta ett lån istället.
- Var försäkrad mot inkomstbortfall. Om du tjänar bra och din A-kassa inte alls skulle ge dig några 80 % i ersättning om du skulle bli arbetslös är det bra att ha en inkomstförsäkring som gör att du garanterat får 80 % i ersättning under de första 100 – 180 dagarna. Det är alltför många som inte har en inkomstförsäkring och som därför tvingas att ta ett lån för att kunna försörja sig. Om du går med i ett fackförbund brukar en inkomstförsäkring ingå och där kan man även få en extra sjukförsäkring som ger en bättre ersättning om du blir sjukskriven under en längre tid.