I Snabblan24.nu:s artiklar undvik skulder och vanliga orsaker till skuldsättning hittar du en massa tips som visar dig hur du kan undvika den berömda skuldfällan. Men om du är en av de hundratusentals svenskar som redan hamnat i skuldfällan ska du läsa vidare för här ska vi dig några konkreta tips på hur du tar dig ur den istället.

Tolv tips som hjälper dig att bli skuldfri

  1. Ta inga SMS lån. Nej, om du har skulder upp över öronen ska du absolut inte ta ett SMS lån eller snabblån och använda pengarna för att betala räkningar, leva eller för att kunna betala av på ett tidigare lån. Då är det faktiskt bättre att låta sina befintliga räkningar eller lån gå direkt till inkasso eller kronofogden. Dina skulder kommer ju förmodligen ändå hamna där tillslut om du har det riktigt illa ställt. Och om du då även har tagit ett nytt SMS lån lär det också göra det. Du bör inte ens ta ett gratis smslån eftersom det kommer att bli belagt med ränta så fort du inte har betalat tillbaka på det i tid. Läs gärna vårt blogginlägg om när det kan vara bättre att ge upp och låta skulden gå vidare till inkasso eller Kronofogden än att ta ytterligare ett lån.
  2. Ta inga nya lån och krediter överhuvudtaget och klipp dina kreditkort. Undvik även att köpa saker på avbetalning.
  3. Kontakta alla inkassobolag som du har skulder hos. I bästa fall kan du få några avbetalningsplaner som du klarar av och eventuellt kan de skriva ner dina skulder. Om det inte funkar är det lika bra att låta skulderna gå till kronofogden så att det är gjort. I så fall slipper du att få betalningsanmärkningar vid ett senare tillfälle (såvida inget nya utmätningar sker) och kanske kan sköta allt via kronofogden istället.
  4. Kontakta kronofogden för att se om du kan få en avbetalningsplan som du klarar av. Då slipper du att drabbas av nya utmätningar som också resulterar i nya betalningsanmärkningar. Men observera att det inte är Kronfogden som kan besluta om det här. Det måste den du är skyldigt pengar avgöra.
  5. Om du börjat få ordning på din ekonomi, men fortfarande har ett skuldsaldo, kanske du kan få ett omstartslån om du funderar på att köpa en bostad, men då måste du lösa alla dina skulder med en del av lånet. Resten av lånet används till bostaden som blir bankens säkerhet. Det finns även en bank, Svea Ekonomi, som erbjuder skuldfinansiering. Denna finansiering kan vara en riktigt bra lösning för dig som inte vill köpa en bostad eftersom Svea inte alltid kräver en säkerhet.
  6. Om du inte har något skuldsaldo men har en massa små dyra lån kanske du kan ta ett större privatlån istället. Det brukar ha en betydligt lägre ränta än vad de flesta krediter och smslån har. Lös sedan dina dyra krediter och lån med det. Många låneförmedlare riktar sig till folk som vill bli av med sina dyra krediter.
  7. Om du har en bostad med en ganska låg belåningsgrad kan du hos vissa banker ta ett lån om du använder bostaden som säkerhet. Med detta lån kan du lösa dina dyra lån och andra skulder och få lägre ränta, samt få en avbetalningstid du klarar av.
  8. Om du har ett berg av skulder hos inkasso och kronofogden som är helt oöverstigligt bör du ansöka om en skuldsanering. Skulle du ha haft stora skulder under många år och kronofogden misslyckats med sina utmätningar gång på gång har du riktigt goda chanser att få en sanering. Om du får en skuldsanering måste du leva på existensminimum i fem år eller tills alla skulder är betalda, men det är ändå bättre än att vara skuldsatt resten av livet. Av kronofogden får du avbetalningsplan som du måste följa men om du inte har råd att betala av något alls får du en avbetalningsplan som visar att du måste betala 0 kr i månaden. Observera att det inte är bra att ha dragit på dig några nya skulder under den senaste tiden om du vill få en skuldsanering, för varför sanera om man ändå drar på sig nya skulder? Det är dock inte helt omöjligt att ändå få en skuldsanering. Läs mer om det här i vår artikel om skuldsanering.
  9. Gör en budget som du lever efter. I budgeten bör alla dina inkomster och fasta utgifter ingå samt alla rörliga utgifter, såsom utgifter för livsmedel, busskort och liknande. Om din budget inte håller bör du skära ner på alla utgifter som inte är absolut nödvändiga, t ex tidningsprenumerationer, streamingabonnemang, godsaker, alkohol, dyra hobbies osv. Gör sedan en ny budget och se om den håller. Ett billigare boende kan annars också vara något att tänka på.
  10. Sök aktivt efter ett jobb som ger bättre betalt än det du har idag även om jobbet inte verkar lika kul. Nej, det är inte alltid kul att komma på fötter igen eftersom det kräver en massa uppoffringar. Men när du väl har fått ordning på din ekonomi kommer du inte att ångra dig.
  11. Kontakta gärna din kommuns skuldrådgivare (alla kommuner har det). Skuldrådgivaren kan dels ge dig tips som har med skuldsaneringen att göra, dels en massa andra fina tips som hjälper dig att reda ut din ekonomi.
  12. När du väl har kommit på fötter igen och är skuldfri ska du undvika allt som heter lån och krediter igen. Okej, om din ekonomi är riktigt stabil och du har en bra lön kanske du kan ta ett billån och/eller ett bolån, men låna inte till vanlig konsumtion! Spara även ihop en buffert som du kan ta av om något går sönder eller om du vill köpa något du verkligen vill eller måste ha, men slösa inte för annars finns det risk för att du hamnar i skuldfällan igen.
Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.