Alternativ till smslån

De flesta lån du hittar här på Snabblan24.nu är så kallade smslån, alltså små lån som betalas ut snabbt. Det finns både fördelar och nackdelar med såna lån.

Fördelarna är att du får dina pengar snabbt om du skulle behöva det och att det finns helt avgifts- och räntefria smslån, men det är mycket viktigt att du verkligen kan betala tillbaka ett gratislån i tid för annars blir det lika dyrt som alla andra smslån. Dyrt ja, där har vi nackdelen med smslån. Den nominella räntan är betydligt högre än för andra lån även om det inte alltid blir sådär jättedyrt om man bara lånar några tusenlappar i någon månad.

Det där med den höga räntan gör att många vill hitta billiga alternativ till smslån och såna finns det också. Nu tror vi förvisso inte att det är den höga räntan i sig som är det största problemet med smslån, vi tror att de största problemen är att:

  1. Lånen har så kort avbetalningstid, det är inte alla som klarar av att betala tillbaka flera tusen kronor bara efter någon månad.
  2. Folk lånar pengar när de inte borde göra det, t ex för att bekosta räkningar.

Det är detta vi utgår ifrån när vi ska visa dig vilka alternativen till smslån är, alltså var du kan låna längre och billigare samt ge dig tips på vad du bör göra istället för att låna pengar till sånt som räkningar.

Billigare alternativ för dig som har svårt att få lån

Vi är väl medvetna om att många som tar smslån gör det för att de inte tjänar tillräckligt mycket för att få ett vanligt privatlån eller för att de har betalningsanmärkningar. Här ska vi därför titta på två relativt billiga alternativ till smslån, små privatlån och onlinekrediter, som inte är så svåra att få.

Små privatlån

Här på Snabblan24.nu hittar du flera mindre privatlån som har en längre avbetalningstid och lägre ränta än smslån, lån som även du som ratats av bankerna eventuellt kan få.

Dessa lån hittar du under stora & små privatlån och där kan du även se vilka långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar och hur lånens räntor ser ut. De flesta av dessa långivare har inte heller något specifikt inkomstkrav utan gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga istället.

Du hittar också privatlån hos flera av våra låneförmedlare som är relativt generösa i sina bedömningar.

Onlinekrediter

Vi har även ett antal onlinekrediter som har en lägre ränta än smslån, men trots det är de betydligt dyrare än vanliga kortkrediter. En onlinekredit är bara att billigt alternativ om du betalar tillbaka det du har lånat inom en, eller högst två, månader.

Fördelen med dessa krediter är att kreditgivarna inte har några specifika inkomstkrav (eller så är kraven låga) och det finns krediter som även du som har betalningsanmärkningar kan ta, vilket är ytterst ovanligt.

Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop

Du bör dock inte välja något av ovanstående alternativ om du planerar att låna pengar för att din ekonomi inte går ihop, för det gör bara att det blir ännu tuffare för dig i framtiden. Nej, om du har svårt att betala för dina räkningar försök att göra så här istället:

  1. Om du har snälla föräldrar är det bättre att fråga dem om du kan få låna en tusenlapp eller två fram till nästa lön, då slipper du betala ränta. Dessutom lär du inte straffas alltför hårt om du inte kan betala tillbaka i tid. Men var försiktig att låna pengar av vänner för det skapar en dålig relation om du får svårt att betala tillbaka.
  2. Försök sälja något av värde. Det är inte kul att sälja prylar, men det är ändå bättre än att ekonomin havererar totalt.
  3. Kontakta den som skickat räkningen och förklara din taskiga situation. Berätta att du kommer att betala lite försent men att du faktiskt kommer att betala, det kan göra att du slipper att hamna hos inkasso.
  4. Läs våra artiklar om hur du undviker skulder och hur du blir skuldfri så får du betydligt fler tips på hur du reder ut din ekonomi.