Alternativ till SMS lån

De flesta lån du hittar här på Snabblan24.nu är så kallade SMS lån, alltså små lån som betalas ut snabbt. Det finns både fördelar och nackdelar med såna lån.

Fördelarna är att du får dina pengar snabbt om du skulle behöva det och att det finns helt avgifts- och räntefria SMS lån, men det är mycket viktigt att du verkligen kan betala tillbaka ett gratislån i tid för annars blir det lika dyrt som alla andra SMS lån. Dyrt ja, där har vi nackdelen med SMS lån. Den nominella räntan är betydligt högre än för andra lån även om det inte alltid blir sådär jättedyrt om man bara lånar några tusenlappar i någon månad.

Det där med den höga räntan gör att många vill hitta billiga alternativ till SMS lån och såna finns det också. Nu tror vi förvisso inte att det är den höga räntan i sig som är det största problemet med SMS lån, vi tror att de största problemen är att:

  1. Lånen har en kort löptid än vanliga privatlån, det är inte alla som klarar av att betala tillbaka flera tusen kronor bara efter någon månad.
  2. Folk lånar pengar när de inte borde göra det, t ex för att bekosta räkningar.

Det är detta vi utgår ifrån när vi ska visa dig vilka alternativen till SMS lån är, alltså var du kan låna längre och billigare samt ge dig tips på vad du bör göra istället för att låna pengar till sånt som räkningar.

Billigare alternativ för dig som har svårt att få lån

Vi är väl medvetna om att många som tar SMS lån gör det för att de inte tjänar tillräckligt mycket för att få ett vanligt privatlån eller för att de har betalningsanmärkningar. Här ska vi därför titta på tre relativt billiga alternativ till SMS lån som inte är så svåra att få: små privatlån, låneförmedlare och onlinekrediter.

Billigare snabblån – för dig som har bråttom

Här på Snabblan24.nu hittar du en hel del snabblån som har en längre avbetalningstid och lägre ränta än klassiska SMS lån, lån som även du som ratats av bankerna eventuellt kan få. Många av lånen hamnar på ditt bankkonto redan samma dag och räknas därför snabblån, trots att det egentligen handlar om snabblån. Den effektiva räntan för dessa lån brukar ligga på ca 14 – 30%.

Dessa lån hittar du t ex under billiga snabblån. Där kan du även se vilka långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar och hur lånens räntor ser ut. Många av dessa långivare har inte heller något specifikt inkomstkrav utan gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga istället.

Låneförmedlare – om du har tid att vänta

Du hittar också privatlån hos flera av våra låneförmedlare som samarbetar med kreditbolag som är relativt generösa i sina bedömningar. Några av dem accepterar faktiskt även betalningsanmärkningar och ibland är inkomstkraven rätt låga, från 100 000 kr/år närmare bestämt. En annan fördel med att vända sig till en låneförmedlare är att de bara tar en enda UC trots att din låneansökan delas med många banker och kreditbolag. Nackdelen är att det ofta tar upp till en vecka tills man har fått sitt lån.

Onlinekrediter – lika låga krav som SMS lån

Vi har även ett antal onlinekrediter som har en lägre ränta än typiska SMS lån, men tänk på att de trots allt är dyrare än vanliga kortkrediter. En onlinekredit är emellertid ett ganska billigt alternativ om du betalar tillbaka det du har lånat inom en, två eller tre månader.

Fördelen med dessa krediter är att kreditgivarna inte har några specifika inkomstkrav (eller så är kraven låga) och att det finns krediter som även du som har betalningsanmärkningar kan få, vilket är annars ytterst ovanligt när det gäller kontokrediter. Och eftersom det är samma aktörer som ligger bakom SMS lån och onlinekrediter är det ganska lätt att få en sådan kredit och man får normalt tillgång till krediten lika snabbt som ett SMS lån.

Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop

Du bör dock inte välja något av ovanstående alternativ om du planerar att låna pengar för att din ekonomi inte går ihop, för det gör bara att det blir ännu tuffare för dig i framtiden. Nej, om du har svårt att betala för dina räkningar försök att göra så här istället:

  1. Om du har snälla föräldrar är det bättre att fråga dem om du kan få låna en tusenlapp eller två fram till nästa lön, då slipper du betala ränta. Dessutom lär du inte straffas alltför hårt om du inte kan betala tillbaka i tid. Men var försiktig att låna pengar av vänner för det skapar en dålig relation om du får svårt att betala tillbaka.
  2. Försök sälja något av värde. Det är inte kul att sälja prylar, men det är ändå bättre än att ekonomin havererar totalt.
  3. Kontakta den som skickat räkningen och förklara din taskiga situation. Berätta att du kommer att betala lite försent men att du faktiskt kommer att betala, det kan göra att du slipper att hamna hos inkasso.
  4. Om du har många dyra krediter och lån kan det ibland vara värt att försöka lösa dem med ett samlingslån som har en lägre ränta.
  5. Läs våra artiklar om hur du undviker skulder och hur du blir skuldfri så får du betydligt fler tips på hur du reder ut din ekonomi.

Uppdaterad 2021-04-27