Snabblan24.nu ska här visa vad du bör ta reda på innan du ansöker om ett smslån eller privatlån. Om du vill ha mer generella tips på vad man bör tänka på innan man tar ett lån ska du klicka här.
Ta reda på det här innan du ansöker
- Börja med att reda på vilka avgifter lånet har. Även om det står att lånet inte har någon uppläggningsavgift kanske det har en aviavgift på 25 kr per faktura. När det gäller smslån får man förvisso oftast en avgiftsfri e-faktura men det finns banker och kreditbolag (som erbjuder privatlån) som skickar pappersfakturor och de har oftast en aviavgift. Läs igenom villkoren på långivarens hemsida så vet du vad som gäller.
- Hos vissa långivare kan du välja mellan pappersfaktura och en avgiftsfri e-faktura och om den möjligheten finns ska du såklart välja e-faktura. Det finns emellertid banker och kreditbolag som tar en avgift för e-fakturor om de skickas till låntagarens e-post, alltså e-postfakturor. Om du kan välja bort det och nöjer dig med att ta del av fakturan på kreditbolagets hemsida så är det mycket bättre eftersom det inte kostar något.
- Om banken erbjuder återbetalning via autogiro bör du välja det eftersom det: a) inte kostar något, b) gör att du inte riskerar att missa någon faktura, såvida du brukar ha pengar på kontot när pengarna ska dras. Om du ansöker om ett snabbt smslån kan du förmodligen inte betala tillbaka på det via autogiro, dels för att återbetalningstiden är så kort, dels för att låntagarens bankkonto måste godkännas för autogiro innan lånet betalas ut och det brukar ta någon dag, och då kan du ju inte få dina pengar speciellt snabbt.
- Kolla den effektiva räntan, den står tydligt angiven i din ansökan, men du ska inte jämföra äpplen och päron. Du ska t ex inte jämföra den effektiva räntan för ett litet snabblån som ska betalas tillbaka inom några månader med ett stort privatlån som betalas av på flera år, det blir missvisande. Däremot bör du jämföra lånets effektiva ränta med räntan för andra lån med samma storlek och samma löptid, då ser du snabbt vilket lån som är billigast. Här på Snabblan24.nu ser du alltid vilken effektiv ränta de olika lånen har i våra representativa exempel.
- Överväg att ha en medlåntagare, medsökande, om du ska ta ett större privatlån. Det ökar chanserna att bli beviljad och få en lägre ränta. Om du t ex har en partner som du bor med och båda har nytta av lånet är det ingen dum idé.
- Om du ansökt om många lån tidigare, eller ska ta ett litet smslån, är det bäst att ta ett lån utan UC, alltså ett lån då långivaren inte hämtar sin kreditupplysning från Upplysningscentralen. Det finns många såna smslån men dessvärre är det ganska få privatlångivare som inte tar någon UC, fast i normala fall spelar det inte så stor roll eftersom privatlån anses ”rumsrena” hos bankerna. Det brukar stå på långivarnas hemsidor om de använder sig av UC eller inte. Här på Snabblan24.nu visar vi annars tydligt vilka kreditbolag som använder sig av UC, och vilka som inte gör det, i våra puffar vår förstasida, annars hittar du alla långivare som inte tar någon UC under smslån utan UC.
- Ta reda på vad som gäller om du blir försenad med en inbetalning eller inte kan betala tillbaka på lånet alls, denna information hittar du också i långivarens villkor. Naturligtvis ska du bara låna pengar om du vet att du kan betala tillbaka på det, men ibland kan ens livssituation förändrats drastiskt (man kanske blir arbetslös eller sjukskriven en längre tid) och då är det viktigt att veta vad för straffavgifter man måste betala. Det är också mycket viktigt att veta vilken dröjsmålsränta lånet har, för om den är extremt hög kan det annars bli riktigt dyrt för dig. Dröjsmålsräntan för kreditkort och smslån ligger ofta runt 30 % medan banklån brukar ha en lägre dröjsmålsränta. Om det inte står någon räntesats i villkoren är dröjsmålsräntan samma som referensräntan plus 8 procentenheter. Läs mer om det här i vår artikel om dröjsmålsränta och förseningsavgifter.
- Om du är osäker på om din betalningsförmåga är god nog kan du kanske ha en medsökande, t ex din sambo. Läs gärna även vår artiklel om hur man förbättrar sin kreditvärdighet om du vill förbättra din betalningsförmåga.