Om du har lånat pengar och ångrar ditt lån har du 2 veckors ångerrätt. De flesta känner till att alla köp på nätet omfattas av 14 dagars ångerrätt men enligt en undersökning känner varannan svensk inte till att ångerrätten även gäller för smslån, privatlån och andra konsumentkrediter. Det är bara bolån som inte omfattas av ångerrätten.
Okej, så hur fungerar denna ångerrätt för smslån och andra lån? Kan man låna typ 2000 kr, använda pengarna och sedan säga att man ångrat sig inom två veckor utan att det kostar något alls? Innebär ångerrätten att man kan slippa räntan? Svaret är nej, så fungerar det inte.
Så funkar ångerrätten
- 14-dagars ångerrätt gäller för alla slags lån (t ex smslån, privatlån och billån) utom bolån.
- Ångerfrist. Ångerfristen börjar gälla den dag du har fått dina lånevillkor och din avtalsinformation, normalt sker det här när du tecknar ditt avtal. Det är alltså inte så att ångerfristen börjar löpa först när du har fått ditt lån. När det gäller snabblån/smslån får man förvisso ofta lånet samma dag som man tecknar sitt avtal, men när det gäller privatlån kan det ta ytterligare några dagar och då har alltså fristen redan börjat löpa.
- Så gör du om du ångrar dig: Du kan ångra dig såväl muntligen som skriftligen, både metoderna är juridiskt bindande, men app-schinner.qfhxgywtki-xmz4q98y132o.p.temp-site.link anser att du bör ångra dig skriftligen eftersom en muntlig uppsägning kan vara svår att bevisa. Det bästa är att säga upp avtalet skriftligen per e-post för då kan du styrka att du har sagt upp ditt lån och när du sa upp det, sedan har det ingen betydelse om långivaren säger att de inte sett e-posten, din uppsägning gäller ändå.
- Du har 30 dagar på dig att betala tillbaka på ditt lån från den stund du ångrade dig, inte från den dag du tog lånet.
- Du måste betala ränta för den tid du har haft tillgång till lånet, så ju förr du betalar tillbaka på det desto bättre.
- Du har rätt att få tillbaka eventuella avgifter. Om du har fått betala för någon uppläggningsavgift, administrativ avgift eller någon annan avgift utöver räntan för lånet har du rätt att få tillbaka dessa pengar.
Om du mer ingående vill veta hur ångerrätt för lån fungerar ska du ta del av 21 § – 25 § i konsumentkreditlagen.