Det är faktiskt inte speciellt svårt att byta bank om man är trött på sin gamla, men det är trots allt en hel del du bör känna till innan du byter bank. Exakt hur många saker det handlar om beror på hur många tjänster du har hos den gamla banken.  Det är bara att läsa igenom denna lilla guide så ser du vad som gäller för just dig.

Bra att veta om du ska byta bank

  1. Kontakta banken. Det första du bör göra när du ska byta bank är att kontakta den bank du är intresserad av efter att ha jämfört olika bankers tjänster och villkor. Berätta för banken att du vill bli kund hos den och det brukar naturligtvis uppskattas. Observera att ingen bank som räknas som en riktig bank har rätt att säga nej till kunder som vill öppna ett vanligt bankkonto hos den, däremot är det inte säkert att du kan flytta över ett gammalt lån till den nya banken, det kan bara den nya banken avgöra.
  2. Kontoutdrag & årsbesked. Ta med kontoutdrag och årsbesked till den nya banken eftersom de innehåller uppgifter om vilka som sätter in pengar på ditt bankkonto och visar vilka överföringar som brukar göras till och från dina konton. Det här underlättar övergången till den nya banken. Du kan även få hjälp med att knyta alla dina autogiron till ditt nya bankkonto och se till att alla de som sätter in pengar på ditt bankkonto (t ex skatteverket, din arbetsgivare, A-kassan och/eller försäkringskassan) informeras om ditt nya bankkonto. Du kan även ordna med det här själv.
  3. E-fakturor. Om du får e-fakturor till din gamla bank ska du plocka bort dem i internetbanken eller mobilbanken och lägga till dem på din nya internet- eller mobilbank.
  4. Banklån. Om du har ett banklån måste du kolla att den nya bank kan tänka sig att erbjuda dig ett lika stort lån som du kan lösa det gamla lånet med. Du kan även behålla lånet hos den gamla banken men då måste du fråga dem hur du ska fortsätta att betala av på det.
  5. Om du har kreditkort och andra bankkort ska du avsluta dem, din nya bank kan även hjälpa dig med det här.
  6. Skulle du ha ett kreditkonto måste krediten täckas upp innan du kan avsluta det.
  7. Ditt gamla BankID och Mobila BankID funkar precis som vanligt även när du byter bank, du behöver alltså inte skaffa ett nytt förrän utgångsdatumet är passerat och då fixar du bara ett nytt hos din nya bank.
  8. Om du har ett ISK ska du avsluta det hos din gamla bank eller flytta över det till din nya bank men då måste du ta med alla uppgifter till den nya banken.
  9. Fasträntekonto. Om du helt vill sluta att vara kund hos din gamla bank måste du även avsluta ditt eventuella fasträntekonto, men då kommer du att få betala en avgift för det såvida bindningstiden inte precis har tagit slut.
  10. VP-konto. Skulle du ha ett VP-konto som är knutet till ett bankkonto hos din gamla bank måste det avslutas, men sedan kan du föra över dina värdepapper till den nya banken.
  11. Fonder kan också flyttas till den nya banken.
  12. Individuellt Pensions Sparande kan också flyttas över till den nya banken, men du bör inte fortsätta att pensionsspara på det eftersom avdragsrätten för IPS försvann 1 jan 2016.
  13. Töm ditt bankfack (om du har ett) och ge tillbaka nycklarna.
  14. Delat bankkonto. Om ni är flera stycken som delar konton på den gamla banken måste ni alla godkänna bytet.

Inte för att vi på Snabblan24.nu tror att någon skulle byta från sin gamla bank till en ny bara för att få tillgång till fler långivare som betalar ut SMS lån direkt. Men vi vill ändå informera dig om att Nordea är den bästa banken för detta ändamål. Runt 20 långivare erbjuder SMS lån med direkt utbetalning till bankkonton hos Nordea. De näst mest populära bankerna, bland de långivare som  betalar ut pengar direkt, är Handelsbanken och Swedbank. Men även om du använder dig av SEB eller Danske Bank kan du få ditt SMS lån direkt efter att din ansökan har godkänts.

Om du vill veta mer om hur man byter bank kan du läsa mer om det på Svenska Bankföreningens hemsida.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.