Om du har tagit ett lån och har råd att lösa det i förtid ska du såklart göra det så att du slipper fortsätta att betala ränta för ett lån du inte längre är i behov av. Att lösa sitt lån innebär att man helt enkelt betalar tillbaka hela den resterande lånesumman vid ett enda tillfälle och sedan är man av med det. Här ska app-schinner.qfhxgywtki-xmz4q98y132o.p.temp-site.link visa dig hur det fungerar.
Lösa smslån och andra privatlån
Du har rätt att lösa ditt smslån eller privatlån precis när du vill, så är lagen. Så här gör du:
- Kontakta banken eller finansbolaget och säg att du vill lösa lånet vid nästa betalningstillfälle.
- Långivaren skapar en slutfaktura där alla räntor och eventuella avgifter finns med.
- Du betalar för fakturan så att långivaren har pengarna till handa senast på förfallodatumet. För att vara på säkra sidan är det bäst att betala räkningen 2 – 3 dagar innan förfallodatumet.
Om du inte har råd att lösa hela lånet på en gång kan du göra extraamorteringar precis när du vill så att lånet sjunker snabbare, vilket såklart också gör att dina lånekostnader också sjunker.
Lösa bolån
Om du har ett bolån med rörlig ränta kan du i stort sett lösa det när du vill, men om du har ett bundet bolån är det lite omständligare. Skulle du vilja lösa ett bundet bolån kommer banken att kräva en ränteskillnadsersättning av dig och det kan kosta en slant. Tack och lov förändrades reglerna för ränteskillnadsersättningen i juli 2014 som har gjort det mer förmånligt för dig som låntagare att lösa ett bundet bolån.
Idag baseras beräkningen för ersättningen på bostadsobligationernas räntor istället för på statsskuldväxlarnas och statsskuldobligationernas ränta. Det här kanske låter som rena grekiskan men det innebär i alla fall att det blir billigare för dig som bostadsägare att lösa ditt bundna bolån.
Anledningen till att reglerna ändrades var att det ska bli enklare för folk att byta till ett billigare bolån vilket förbättrar konkurrensen mellan bankerna som i sin tur gynnar konsumenterna. Om du har tagit ett bolån innan 1 juli 2014 omfattas du tyvärr inte av de nya reglerna.
När det är dags att lösa bolånet gör du så här:
- Kontakta banken och förklara att du vill lösa ditt bolån. I bästa fall kommer banken göra allt för att ha kvar dig som kund och sänker din ränta. Om du har tänkt att byta bank kanske du inte behöver göra det längre. Mycket smidigt!
- Om du inte får en bättre deal och således fortfarande vill lösa ditt bolån skapar banken en slutfaktura som innehåller räntekostnader för lånet, det resterande lånebeloppet och kostnaden för ränteskillnadsersättningen.
Om du vill tar reda på hur mycket det kostar att lösa ditt bundna bolån kan du räkna ut det med en kalkylator som du hittar på Konsumenternas hemsida.