Vi sticker inte under stol med att det finns en viss risk med att ta ett snabbt litet lån. Du har säkert själv hört och sett i media att tiotusentals personer som har tagit ett SMS lån har hamnat hos kronofogden och anledningen till det kan vara: 1) att SMS lånet har en hög ränta. 2) att avbetalningstiden är så kort. 3) att lånet lockar till impulsköp. 4) att lånet har så låga krav.
Nu ska vi på Snabblan24.nu titta lite närmare på dessa risker och visa dig hur du undviker att själv hamna i ekonomiskt trassel på grund av ett SMS lån.
I denna artikel
Hög ränta – en liten del av problemet
Det är framförallt den höga räntan som media brukar skylla på när de rapporterar om hur många som har hamnat i skuldfällan på grund av SMS lån. Vi tror att det är en sanning med modifikation.
Om du tar ett SMS lån på 10 000 kr hos Ferratum och betalar tillbaka under ett år blir lånekostnaden 2 145 kr. Om du betalar tillbaka exakt lika mycket varje månad blir månadsbetalningen 979 kr (inklusive amortering). Skulle du istället tagit ett privatlån som har en typisk uppläggningsavgift på 395 kr och en ränta på 6,5% blir totalkostnaden 751 kr och månadsbetalningen 863 kr. Du får alltså betala 126 kr mer per månad om du tar Ferratums SMS lån istället för ett privatlån.
Vi Snabblan24.nu tror inte att 126 kr i månaden gör någon större skillnad för om man klarar av att betala tillbaka lånet eller inte. Om du tar ett större SMS lån på kanske 20 000 – 30 000 kr kan räntan kanske ha större betydelse, men inte så mycket för mindre belopp. Problemet SMS lånens ränta var betydligt större innan räntetaket för SMS lån infördes.
Kort återbetalningstid – en större bov
Vi tror att den korta återbetalningstider är ett betydligt större problem än hög ränta. Folk som tar ett snabblån kanske är lite för optimistiska när det gäller återbetalningen. Det är ju betydligt tuffare att betala tillbaka 20 000 kr under 1 år än att göra det under t ex 3 år. Att betala tillbaka på ett SMS lån med detta lånebelopp ger en månadskostnad på 2 044 kr om räntan är 39,5% och lånet inte har någon uppläggningsavgift. Om det hade lagts upp på 3 år hade månadskostnaden blivit 956 kr. Å andra sidan blir totalkostnaden högre då och det är förmodligen därför folk försöker välja så korta löptider som möjligt.
Det finns ni för tiden många smslångivare erbjuder återbetalningstider på både ett och två år, en del ända upp till sex år. Även om du kanske får betala mer i ränta om du väljer en längre avbetalningstid är det ändå bättre att kunna betala tillbaka på sitt lån än att hamna hos kronofogden.
Det bästa är egentligen att ta ett vanligt privatlån om du har möjlighet, då kommer du riktigt billigt undan och får lång tid på dig att betala tillbaka på lånet.
Risk för impulsköp – kanske det största problemet
Anledningen till att SMS lån ofta kallas för snabblån är såklart att de betalas ut så snabbt. Många långivare kan till och med betala ut pengar direkt till ditt bankkonto, inte bara på dagen en vardag utan även på kvällar och helger. Det här gör att folk kan lockas att ta ett lån för att bekosta impulsköp, oplanerade sistaminutenresor och förlängda krogrundor, en del kanske fyller på sitt poker- eller casinokonto med lånade pengar.
Det här är såklart inte alls bra, men snabblån innebär frihet under ansvar. Vi tycker att det här med snabba utbetalningar är en fin service som kan komma väl till pass om något oumbärligt går sönder i hemmet, däremot är det såklart inte bra att det missbrukas. Dessutom är det faktiskt ganska få som lånar pengar under helgen (på fredags- och lördagskvällar är trycket som lägst) om man jämför med vardagar, så det där med att extra många som lånar när de sitter på krogen stämmer inte alls.
De enda råd vi kan ge dig när det gäller impulsköp är: sov på saken innan du tar ett lån och gör alltid en kalkyl innan du lånar.
Låga krav – också en risk
Som du säkert känner till vid det här laget finns det många smslångivare som accepterar betalningsanmärkningar. Och majoriteten av långivarna har inget minimiinkomstkrav utan gör istället en helhetsbedömning av ansökandens ekonomi. Men de lånar knappast ut pengar till folk som de inte tror klarar av att betala tillbaka på sitt lån, för vilken långivare vill inte få tillbaka sina pengar?
Trots det ska vi inte förringa att smslångivarna beviljar fler ansökningar än vad bankerna gör. De lånar ju ut pengar till folk som inte har en fast inkomst, till exempel. Det finns en risk med det. En del av dessa låntagare kanske blir av med sina jobb och får betalningssvårigheter.
Observera att kraven på vilket betalningsförmåga folk måste ha för att få låna också att skärptes 1 september 2018.
Läs våra tips om vad du bör tänka på innan du tar ett lån om du har en svajig ekonomi så minskar du risken för att hamna i skuldfällan. Kolla gärna även in våra artiklar om hur du kan ta dig ur skuldfällan och hur du undviker skulder överhuvudtaget.