Det är alltför många svenskar som betalar för mycket för sina lån och krediter, och många av dem hade sluppit det om det tänkt efter lite innan de lånade eller läst den här artikeln.

Här ska vi ge dig några bra tips på hur du får en så låg ränta som möjligt när det gäller de några av de vanligaste lånen, alltså snabblån, privatlån och bolån. Utöver det ger vi dig några generella tips på hur du kan få en lägre ränta, bland annat genom att förbättra din betalningsförmåga på pappret utan fusk.

Lägre ränta för snabblån

Jämför långivarnas räntor innan du tar ett snabblån, det kan du spara mycket pengar på. I vår meny ovan, under ”jämför priser”, kan du jämföra räntor för olika lånebelopp.

Du kan även ta ett snabblån som har en lägre ränta och en längre avbetalningstid än normalt, t ex hos Goodcash, och lösa det i förtid, då blir det inte dyrt alls. Man har alltid rätt att lösa sitt lån i förtid.

Lägre ränta för privatlån

Om du vill jämföra privatlån finns det en massa jämförelsesajter för sånt, men dessvärre är det inte till någon större hjälp eftersom räntorna för privatlån alltid sätts individuellt.

Möjligtvis kan du kolla hur bankernas högsta respektive lägsta ränta ser ut för då vet du i alla fall hur mycket du som mest (och som minst) kan få betala. Skulle jämförelsesajten även jämföra bankernas och kreditbolagens genomsnittliga ränta är det den du ska titta på så får du en vink om hur räntesättningen brukar se ut. Dessvärre är det få jämförelsesajter som uppger det här.

Så vad ska du då göra om du vill hitta det billigaste privatlånet för just dig? Jo, det finns två alternativ:

  1. Vänd dig till en lånförmedlare som kan leta fram de billigaste dealarna för just dig. Fördelen med det är att du slipper kontakta en massa långivare själv och att det oftast bara tas en enda kreditupplysning hos Upplysningscentralen när du använder dig av en lånförmedlare.
  2. Ta kontakt eller ansök hos flera olika banker själv. Självklart är det nästan omöjligt att ta kontakt med alla kreditinstitut, så du måste gallra lite. Välj ut några banker som har en låg lägstaränta och en låg högstaränta och kontakta dem. Nackdelen med att själv ansöka om lån hos en massa banker är att det då tas en kreditupplysning vid varje ansökan.

Lägre bolåneränta

När det gäller bolån kan man också gå via en lånförmedlare eller leta runt på nätet efter låga exempelräntor, men du kan också ofta pruta på bolåneräntan. Ett bolån är ju ett riktigt stort lån som banken tjänar en massa pengar på, så därför älskar banken bolånekunder vilket ger ett bra prutläge.

Så här prutar du på boräntan:

  1. Kontakta ett antal banker som erbjuder låga boräntor, kanske 3 – 5 stycken.
  2. Ta reda på vilken bank som kan ge dig billigast bolån och sedan kontaktar du banken som gav dig den nästa bästa räntan och säger att det finns en bank som är billigare. Då är det mycket möjligt att de lägger sig under denna ränta. Det här kallas för att spela ut bankerna mot varandra.
  3. Om du känner någon som precis har tagit ett bolån som fick en lägre ränta än du trots att ni har ungefär samma betalningsförmåga bör du nämna det för banken, det kan ge bra prutläge.
  4. Om du har möjlighet att välja en lägre belåningsgrad än 85 %, kanske 60 – 75 %, bör du definitivt få en lägre bolåneränta eftersom det gör att banken tar en mindre risk när de lånar ut pengar till dig.

Fler tips som kan ge dig en bättre ränta

  1. Om du har en medsökande som har en god en god betalningsförmåga minskar bankens risktagande vilket bör ge dig/er en lägre låneränta.
  2. Om du kan tänka dig att bli helhetskund finns det många banker som är villiga att sänka räntan. Helhetskunder uppskattas eftersom de kan ge banken ännu mer pengar i framtiden.
  3. Skulle du ha en partner som tillbringar nästan all tid hos dig trots att ni inte är sambos kanske det är dags att flytta ihop. Visst, man kanske inte flyttar ihop bara för att man ska få ett förmånligare lån, men det är trots allt så att din betalningsförmåga förbättras om du delar bostad med någon som också har en inkomst. Då anser banken att du och din sambo delar på alla bostadskostnader, t ex hyra och el, och det gör att ditt överskott blir större.
  4. Om du har vuxna barn som fortfarande bor hemma och har ett jobb bör du påpeka för banken att de försörjer sig själva och betalar hyra hemma.
  5. Om du har vuxna barn som inte bor hemma längre (kanske för att de studerar på högskolan och bor i ett studentboende) bör du se till att de inte längre är skrivna hos dig, annars kan banken tro att du måste försörja dem också vilket påverkar din betalningsförmåga negativt.
  6. Försäkra dig om att den inkomst som är angiven i kreditupplysningen inte är lägre än den du egentligen har. Om så är fallet kan du styrka din nuvarande inkomst med ett arbetsgivarintyg eller liknande.
  7. Om du redan har en massa dyra lån och krediter bör du försöka lösa dem med ett större lån som har en lägre ränta. Det förbättrar också din betalningsförmåga.
  8. Läs gärna vår artikel om hur du förbättrar din kreditvärdighet, där får du fler tips som också kan ge dig en lägre ränta.
Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.