Jämföra lånekostnader

Enligt konsumentkreditlagen är alla kreditgivare skyldiga att ange sina effektiva räntor på både vid ansökan och på låneavtalet. Orsaken till det är att det ska vara enkelt att jämföra lånekostnader hos de olika kreditgivarna och det är såklart bra, men dessvärre funkar inte det här speciellt bra i alla lägen.

Här kan du jämföra smslån och priserna för olika lånebelopp.

Effektiv ränta baseras på årslån, inte månadslån

När man talar om effektiv ränta syftar man på den årliga räntan plus alla avgifter lånet har, men även antal återbetalningstillfällen påverkar den. Det här är ett bra mått när man ska jämföra lånekostnader för privatlån, bolån och andra lån som läggs upp på minst ett år, men knappast för snabblån som läggs upp på några veckor eller månader.

Exempel på lånekostnad för smslån

Om du ser att ett smslån har en effektiv ränta på kanske 200 eller 300 % låter det såklart mycket och det är det också om du betalade av på det på ett eller flera år, men det gör man ju oftast inte. Om du t ex tar ett lån på 2000 kr och betalar av det inom en månad har majoriteten av smslånen en lånekostnad på 200 – 400 kr. Okej, det är inte heller jättebilligt men är kanske ändå inte så dyrt som många tror efter att de har tittat på den effektiva räntan. I vilket fall som helst innebär det här att du betalar 10 – 20 % av det du har lånat, inte 200 – 400 % trots att den effektiva kan hamna där.

Undvik tresiffriga räntor vid längre löptider

Däremot är det viktigt att du undviker smslån som kan läggas upp på 1 år eller längre om det har en tresiffrig ränta. Helst bör inte den effektiva räntan vara högre än 30 % om du lägger upp lånet på 1 – 2 år och den bör vara ännu lägre om du väljer en längre avbetalningstid än så.

Enkelt att jämföra smslån

Det finns emellertid en stor fördel när man jämför smslån, det är att du alltid ser exakt vad lånet kommer att kosta redan vid låneansökan, så är det inte när du jämför privatlån. Du kan även ta reda på vilka lånekostnader olika smslån har i vår meny ”jämför priser” ovan.

Svårt att jämföra lånekostnader vid privatlåneansökan

Det går egentligen inte att jämföra lånekostnader för privatlån utan att kontakta bankerna personligen eller via en lånförmedlare eftersom räntan för privatlån är individuell. Vilken ränta just du får beror på din betalningsförmåga och din ekonomiska historik samt värdet på din säkerhet om du tar ett bolån eller fordonslån med säkerhet.

De jämförelsesajter som jämför privatlån jämför oftast den lägsta möjliga ränta någon kan få, men de flesta som ansöker får inte så låg ränta och därför är effektiv ränta ett trubbigt jämförelseverktyg innan man vet vilken ränta man verkligen får. Däremot gör det enkelt för dig att jämföra lån när du väl vet vad just du får för ränta.

Det bästa sättet att jämföra lånekostnader för privatlån innan man har ansökt är att titta på vilka snitträntor bankerna har, det ger dig i alla fall en vink om vad räntan för dig kan hamna på.