Vanliga krav för små snabblån

Här redogör vi för vilka krav ett mindre snabblån brukar ha, alltså det som brukar kallas för smslån eller mikrolån. I en kommande artikel kommer vi även att skriva vad som gäller för privatlån.

Åldersgräns

Åldersgränsen för ett små snabblån brukar vara på 18 – 21 år. Det är vanligast med en åldersgräns på 18 år och ovanligt med en sån hög åldersgräns som 21 år. Det finns långivare som har en lägre åldersgräns för sina mindre lån och en högre åldersgräns för sina större.

Typ av inkomst

Du måste ha någon form av inkomst, men du behöver inte har en fast anställning. Det här innebär att du som är projektanställd, jobbar som timvikarie eller som bara jobbar extra vid sidan av studierna har möjlighet att ta ett smslån.

Även du som lever på pension eller A-kassa har möjlighet att ta ett smslån hos vissa smslångivare, t ex hos Cashbuddy och Cash2you. Vanliga privatlångivare brukar kräva att man har en fast anställning och du får inte ta ett lån om du lever på A-kassa. Det beror på att du betalar av på ett vanligt privatlån under flera år (vilket är längre än en A-kassa varar) medan ett lån har en återbetalningstid på högst 90 dagar vilket gör att du kan betala tillbaka på smslånet medan du fortfarande har A-kassa.

Inkomstkrav

Inkomstkraven är inte heller höga för små lån. Till skillnad från vanliga privatlån då man oftast behöver tjäna minst 100 000 kr/år behöver du inte tjäna mer än 24 000 – 50 000 kr/år hos de flesta smslångivare. Många långivare har dessutom inga krav på någon minimuminkomst utan tittar på din betalningsförmåga, det vill säga väger din inkomst mot dina skulder och dina utgifter och gör en individuell bedömning istället. Om du är osäker på om din ekonomi är bra nog är det bara att ansöka ändå eftersom de allra flesta smslångivare inte tar någon ansökningsavgift. Du har inget att förlora.

Anmärkning accepteras hos vissa långivare

Det är inte många privatlån som tillåter betalningsanmärkningar, men det finns faktiskt riktigt många smslån som du kan ta även om du har betalningsanmärkningar. Du får emellertid inte ha hur många betalningsanmärkningar som helst och de får inte vara för nya.

Skulder hos kronofogden är inte okej

Det är emellertid mycket sällan (eller aldrig) man får ta ett lån om man fortfarande har skulder hos kronofogden. Det är därför som många som har kronofogdeskulder letar ett smslån utan UC med det hjälper inte eftersom alla långivare tar en kreditupplysning fast oftast hos ett annat kreditupplysningsföretag.

Anledningen till att kronofogdeskulder inte accepteras är att det skulle finns risk för att kronofogden skulle ta lånet om man beviljade ett lån till dig som är skuldsatt. Dessutom är det knappast vettigt att låna pengar när man har obetalda skulder som man inte har lyckats bli av med.