Vanliga krav för små snabblån

Här ska vi visa vilka krav små snabblån brukar ha, alltså det som brukar kallas för SMS lån eller mikrolån. Dessa lån är egentligen en sorts privatlån men är mindre, snabbare och har en mycket högre ränta. Dessutom tar långivaren sällan UC när någon ansöker om ett snabblån. Allt det här gör att kraven ser annorlunda ut än för vanliga privatlån. 

Åldersgräns

Åldersgränsen för ett små snabblån brukar vara på 18 – 21 år. Ja, det är faktiskt inte alls ovanligt med en högre åldersgräns än 18 år som brukar vara normal för ett vanligt banklån. Men mer än hälften av smslångivarna har trots allt en åldersgräns på 18 år och det är ganska ovanligt med en åldersgräns på 21. Det finns också långivare som har en lägre åldersgräns för sina mindre lån och en högre för sina större men det är också ovanligt idag.

Det är alltså inte alls så att alla långivare riktar sig mot riktigt unga människor, vilket många tror. De flesta som tar SMS lån är faktiskt äldre än 23 år.

Typ av inkomst

Du måste ha någon form av inkomst, men du behöver inte ha en fast anställning. Det här innebär att du som är projektanställd, jobbar som timvikarie eller som bara jobbar extra vid sidan av studierna har möjlighet att ta ett SMS lån. Även du som lever på pension eller A-kassa har möjlighet att ta ett SMS lån hos vissa smslångivare, t ex hos Cashbuddy.

Vanliga privatlångivare brukar kräva att man har en fast anställning, även om det håller på att förändras lite grand. Ibland är det okej med långa projektanställningar och stabila timanställningar, men oftast är det inte okej att man lever på A-kassa. Anledningen till det är att privatlån ofta är större och har en längre löptid än snabblån och därför är det viktigt att låntagaren har en stabil varaktig inkomst.

Snabblån och SMS lån är sällan större än 50 000 kr och har inte lika långa löptider som privat. Det gör att långivarna inte är lika petiga när det gäller anställningsformer. Ofta är det okej om man har en projektanställning eller jobbar på timme, bara det ser stabilt ut. Däremot accepteras sällan a-kassa längre eftersom snabblånen sedan hösten 2018 blivit allt större och har fått längre löptider. 

Inkomstkrav

Till skillnad från vanliga privatlån, då man oftast behöver tjäna minst 100 000 kr eller mer, har många snabblån inget specifikt inkomstkrav. Istället tittar långivaren på din betalningsförmåga, vilket i praktiken innebär att de väger dina inkomster mot dina utgifter. De gör således en individuell bedömning istället för att ha ett bestämt inkomstkrav.

Om du är osäker på om din ekonomi är bra nog för att få ett SMS lån är det bara att ansöka ändå eftersom det inte kostar något. Dessutom tar de flesta långivare ingen UC, så din kreditvärdighet påverkas inte heller. Du har alltså inget att förlora.

Anmärkning accepteras hos vissa långivare

Det är inte många privatlån som tillåter betalningsanmärkningar, men det finns faktiskt riktigt många SMS lån som du kan ta även om du har betalningsanmärkningar. Du får emellertid inte ha hur många betalningsanmärkningar som helst och de får inte vara för nya. Läs gärna mer om det här på vår sida där vi listar långivare som accepterar anmärkningar.

Skulder hos kronofogden är inte okej

Det är i stort sett omöjligt att få ett lån om man fortfarande har skulder hos Kronofogden, i alla fall när det gäller lån utan säkerhet. Däremot finns det några enstaka banker som erbjuder omstartslån och liknande som accepterar kronofogdeskulder, men bara om du löser din skuld med en del av lånet. Dessutom kräver ett sånt här lån en säkerhet, vilket är den bostad du köper för pengarna.

Det innebär i praktiken att du bara ta ett lån om du ska köpa en bostad, eller har en bostad, om har skulder hos Kronofogden. Det är därför som många letar ett SMS lån utan UC istället, men det hjälper inte eftersom de långivare som inte tar sin kreditupplysning hos UC gör det hos ett annat kreditupplysningsföretag. Det är lag på det.

Anledningen till att kronofogdeskulder inte accepteras är att det finns risk för att kronofogden tar ditt ekonomiska överskott och då har du ju inte råd att betala tillbaka på ditt lån. Dessutom är det knappast vettigt att låna pengar om du har obetalda skulder som du inte lyckats bli av med.

Uppdaterad 2021-01-19