Vanliga krav för små snabblån

Här redogör vi för vilka krav små snabblån brukar ha, alltså det som brukar kallas för smslån eller mikrolån. I en kommande artikel kommer vi även att skriva vad som gäller för privatlån.

Åldersgräns

Åldersgränsen för ett små snabblån brukar vara på 18 – 21 år. Ja, det är faktiskt inte alls ovanligt med en högre åldersgräns än 18 år som brukar vara normal för ett vanligt banklån. Men mer än hälften av smslångivarna har trots allt en åldersgräns på 18 år och det är ganska ovanligt med en åldersgräns på 21. Det finns också långivare som har en lägre åldersgräns för sina mindre lån och en högre för sina större.

Det är alltså inte alls så att alla långivare riktar sig mot riktigt unga människor, vilket många tror. De flesta som tar smslån är faktiskt äldre än 23 år.

Typ av inkomst

Du måste ha någon form av inkomst, men du behöver inte ha en fast anställning. Det här innebär att du som är projektanställd, jobbar som timvikarie eller som bara jobbar extra vid sidan av studierna har möjlighet att ta ett smslån. Även du som lever på pension eller A-kassa har möjlighet att ta ett smslån hos vissa smslångivare, t ex hos Cashbuddy och Cash2you.

Vanliga privatlångivare brukar kräva att man har en fast anställning, även om det håller på att förändras lite grand. Ibland är det okej med långa projektanställningar och stabila timanställningar, men det är inte okej att man lever på A-kassa. Anledningen till det är att ett privatlån ofta har en lång löptid och därför är det viktigt att låntagaren har en stabil varaktig inkomst. Så är det ju inte med små snabblån. Den korta löptiden gör att det inte är så viktigt om man har en fast anställning eller inte, då kan det vara okej att man bara har ett vikariat eller lever på A-kassa. Det viktiga är att inkomstkällan varar lika länge som löptiden, och att man har råd att betala tillbaka på lånet såklart.

Inkomstkrav

Inkomstkraven är inte heller höga för små lån. Till skillnad från vanliga privatlån då man oftast behöver tjäna minst 100 000 kr (eller mer) behöver du inte tjäna mer än 24 000 – 50 000 kr/år hos många smslångivare. Det är också vanlig med långivare som inte har något minimuminkomstkrav utan som istället tittar på din betalningsförmåga, det vill säga din inkomst minus dina utgifter. De gör således en individuell bedömning istället för att ha ett bestämt inkomstkrav.

Om du är osäker på om din ekonomi är bra nog för att få ett smslån är det bara att ansöka ändå eftersom de allra flesta smslångivare inte har någon ansökningsavgift. Du har inget att förlora.

Anmärkning accepteras hos vissa långivare

Det är inte många privatlån som tillåter betalningsanmärkningar, men det finns faktiskt riktigt många smslån som du kan ta även om du har betalningsanmärkningar. Du får emellertid inte ha hur många betalningsanmärkningar som helst och de får inte vara för nya. Läs gärna mer om det här på vår sida där vi listar långivare som accepterar anmärkningar.

Skulder hos kronofogden är inte okej

Det är mycket sällan (eller aldrig) man får ta ett lån om man fortfarande har skulder hos Kronofogden, i alla fall när det gäller lån utan säkerhet. Däremot finns det några enstaka banker som erbjuder omstartslån och liknande som accepterar kronofogdeskulder, men bara om du löser din skuld med en del av lånet. Dessutom kräver ett sånt här lån en säkerhet, vilket är den bostad du köper för pengarna.

Du kan således bara köpa en bostad om har skulder hos Kronofogden och tar ett omstartslån. Det är därför som många letar ett smslån utan UC istället, men det hjälper inte eftersom de långivare som inte tar sin kreditupplysning hos UC gör det hos ett annat kreditupplysningsföretag. Det är lag på det.

Anledningen till att kronofogdeskulder inte accepteras är att det finns risk för att kronofogden tar ditt ekonomiska överskott och då har du ju inte råd att betala tillbaka på ditt lån. Dessutom är det knappast vettigt att låna pengar om du har obetalda skulder som du inte lyckats bli av med.