Lån eller kontokredit?

Det finns för- och nackdelar både med kontokrediter och lån. I vissa situationer är det bättre att ta ett lån och andra gånger är det bättre med en kontokredit. Samma sak gäller när man står i valet och kvalet mellan ett smslån och en snabb onlinekredit. Snabblan24.nu ska därför ge dig lite hjälp på traven om du har svårt att bestämma dig för vilket alternativ du ska välja. Så här ser för och nackdelarna ut:

Fördelar lån

 • Privatlån har ofta en lägre ränta än en kontokredit och framförallt om man jämför med en så kallad onlinekredit. Vanliga privatlån har ofta en individuell ränta från 3 – 4 % medan en onlinekredit kan ha en ränta från 15, eller till och med 90, procent. Vanliga bankkrediter har för närvarande en effektiv ränta på ca 7 – 8 % vid fullt utnyttjad kredit.
 • När du har tagit ett lån får du en amorteringsplan som du måste följa och det kanske inte låter som en fördel men det är det. Amorteringsplanen gör att du garanterat blir av med ditt lån innan löptiden är slut och gör att lånet hela tiden sjunker vilket minskar dina ränteutgifter. Annat är det med det med kontokrediter då du i oändlighet kan låna om de pengar du sätter tillbaka på kontot, vilket kan kan leda till extremt höga kreditkostnader i långa loppet.
 • Du kan normalt låna betydligt mer om du tar ett privatlån istället för en kontokredit. Nu för tiden kan du låna upp till 400 000 – 500 000 kr hos de flesta kreditinstitut, ibland till och med 600 000 kr. De vanligaste kreditutrymmena för bankkrediter är 10000 kr upp till 150 000 kr och onlinekrediterna har sällan ett större kreditutrymme än 20000 till 40000 kr, beroende på kreditbolag.
 • Du kan låna mindre om du tar ett smslån, till och med så lite som 500 kr.
 • Om du behöver låna pengar snabbt finns det betydligt fler smslån än onlinekrediter att välja på.
 • Om du vet exakt hur mycket du behöver låna och inte tror att du behöver låna mer pengar i framtiden är det bättre att ta ett privatlån istället för en kontokredit eftersom det är billigare.

Fördelar kontokredit

 • Kontokrediter, inklusive onlinekrediter, har en lägre ränta än de flesta smslån.
 • Du kan låna pengar om och om igen från samma kredit så länge du håller dig inom ditt kreditutrymme. Då slipper du ständigt ansöka om nya lån när du behöver låna mer pengar och det gör även att färre kreditupplysningar tas på dig. Nackdelen är såklart att det kan bli väldigt kostsamt att låna om och om igen.
 • Du betalar ingen ränta för det kreditutrymme du inte utnyttjat. Det är perfekt för dig som inte vet exakt hur mycket du måste låna från början.
 • Det finns onlinekrediter som betalas ut direkt till skillnad från privatlån. Du behöver bara använda dig av samma bank som kreditgivaren, precis som med smslån.
 • Om du vill ha en buffert att ta ifrån om det dyker upp några oförutsedda utgifter, eller om du vill ha en buffert inför utlandsresan, är det bättre att skaffa en kontokredit istället för ett lån eftersom du i förväg inte vet hur mycket pengar du behöver låna. Du betalar ju inget för den kredit du inte har utnyttjat. Om du har tagit ett lån måste du betala ränta för allt oavsett du använder pengarna eller inte.