Lån eller kreditkort?

Här ska vi kolla på vilka fördelar och nackdelar du får om du skaffar kreditkort istället för att ta ett lån. Vi på Snabblan24.nu fokuserar mest på lån och onlinekrediter men trots det hittar du tre kreditkort hos oss och det är Bank Norwegians kreditkort, Komplett Bank Mastercard och Re:member Mastercard. Vi tycker därför att det kan vara bra att titta närmare på det här så du vet vilket du ska välja om du är i behov av pengar, ett lån eller ett kreditkort.

Fördelar med kreditkort

Här ska vi lista vilka fördelar ett kreditkort har som inte ett lån har.

 1. Bonusprogram med poäng. De flesta kreditkort har ett bonussystem som innebär att du får ett antal poäng varje gång du betalar med ditt kort. Hos Bank Norwegian, till exempel, får du poäng som du kan använda när du betalar för din nästa resa hos flygbolaget Norwegian. Och hos Re:member får du poäng som omvandlas till pengar som sedan hamnar på ditt kreditkortskonto.
 2. Många kreditkortkort ger kortägaren en massa rabatter på t ex hotell, restauranger och i webbutiker. Re:member, till exempel, ger upp till 10 % rabatt i över 300 webbutiker.
 3. Reseförsäkring/reseskydd. I stort sett alla kreditkort kommer med en kompletterande reseförsäkring som t ex ger ersättning för försenat flyg, försenat eller bortkommet bagage, missat flyg, självriskskydd samt ersättning för medicinsk invaliditet och dödsfall.
 4. Räntefri kredit. När du använder ditt kort samlas alla dina uttag och kortköp på en faktura som sedan skickas hem till dig. Om du betalar allt på en gång, istället för att bara betala en del av den, slipper du betala ränta. I praktiken innebär det här att du får en räntefri kredit i upp till 60 dagar om fakturan för alla inköp ska betalas i slutet av månaden efter du gjorde dina inköp. Privatlån är aldrig räntefria, inte ens i en enda dag. Däremot finns det faktiskt kontokrediter som har en räntefri månad, men oftast gäller det bara den första månaden efter att du har öppnat ditt konto. Du får alltså ingen återkommande räntefri period som du får om du har ett kreditkort.
 5. Räntan för kreditkort är normalt lägre än vad räntan för snabblån, smslån och snabba onlinekrediter är (men är inte lägre än vad en kontokredit hos banken har).
 6. Bra att ha som en liten buffert när man är i behov av lite extrapengar.
 7. Om du har ett Platinumkort får du även tillgång till de flesta flygplatsers lounger och till concierge som kan hjälpa dig att boka resor, hotell, evenemang samt ge tips på sevärdheter och nöjen. Detta kort är främst till för de som reser mycket i arbetet, annars brukar ett Gold-kort räcka långt och det är dessutom billigare.

Ja, ingen av dessa fördelar får du om du tar ett lån, vare sig det handlar om ett vanligt privatlån, snabblån eller smslån. Men det finns trots allt några nackdelar med kreditkort också.

Nackdelar med kreditkort

 1. Hög ränta. Ett kreditkort har en betydlig högre ränta än ett privatlån du tar hos banken. Räntan brukar ligga på ca 10 – 25 %. En del kreditkort har en individuell ränta, t ex Re:member, medan andra har samma ränta för alla. De kreditkort som du kan få via de svenska storbankerna har ofta en ränta runt 10 % men de har inga bonusprogram. Kort som har bonusprogram har ofta en ränta runt 20 % men inte alltid.
 2. Många avgifter. Snabblån och privatlån brukar förvisso ha en uppläggningsavgift och i vissa fall även en aviavgift (som brukar kunna undvikas om man betalar via autogiro eller e-faktura), men kreditkort brukar ha fler kostsamma avgifter. Om man använder kortet utomlands får man oftast betala ett räntepåslag på 1,75 % av det utnyttjade beloppet och många kort har även en avgift för uttag i bankomat. Utöver det har en del kort en årsavgift och aviavgifter. Som du ser kan det bli ganska kostsamt i jämförelse med lån.
 3. Kan bli onödigt dyrt. Eftersom du kan dela upp dina betalningar och kan låna om de pengar du har satt tillbaka riskerar ditt kreditkort att bli en dyr historia. Om du ständigt utnyttjar din fulla kreditlimit genom att låna om de pengar du just betalat tillbaka finns det risk för att du hamnar i en dyr skuldfälla. Om du tar ett vanligt lån istället, vare sig det handlar om ett snabblån med fast löptid eller ett privatlån, får du en betalningsplan du måste följa och när löptiden är slut är du av med skulden. Det gör att du inte har kvar din skuld i evigheter.
 4. När du ansöker om ett kreditkort tas det alltid en kreditupplysning hos UC medan du kan ansöka om lån då ingen UC tas.

Vilket är bäst, lån eller kreditkort?

Det går inte att säga vilket som är bäst, lån eller kreditkort, det beror vad för syfte du har. Kreditkort kan vara ett bättre val om:

 • Du reser mycket eftersom kortet kommer med en kompletterande reseförsäkring.
 • Om du alltid betalar tillbaka allt när fakturan kommer, för då betalar du ingen ränta alls.
 • Om du vill ha en liten buffert du kan plocka av om och om igen.
 • Om kortet har ett bonusprogram som gynnar dig mycket.

Lån kan vara ett bättre val om:

 • Du vill ha lägre ränta.
 • Du vill ha färre avgifter.
 • Du vill ha en fast löptid så att du inte riskerar att dras med kreditkortsskulder i evigheter.
 • Du vill slippa kreditupplysning hos UC eftersom det finns många långivare som tar sina kreditupplysningar hos andra bolag.

Läs gärna även vår artikel lån eller kontokredit om du även vill jämföra lån med kontokrediter och onlinekrediter.