Risker

Vi sticker inte under stol med att det finns en viss risk med att ta ett snabbt litet lån. Du har säkert själv hört och sett i media att tiotusentals personer som har tagit ett smslån har hamnat hos kronofogden och anledningen till det kan vara: 1) att smslånet har en hög ränta. 2) att avbetalningstiden är så kort. 3) att lånet lockar till impulsköp. 4) att lånet har så låga krav.

Nu ska vi på snabblan24.nu titta lite närmare på dessa risker och visa dig hur du undviker att själv hamna i ekonomiskt trassel på grund av ett smslån.

Hög ränta – en liten del av problemet

Det är framförallt den höga räntan som media brukar skylla på när de rapporterar om hur många som har hamnat i skuldfällan på grund av smslån. Vi tror att det är en sanning med modifikation.

Om du tar ett smslån på 10 000 kr och lägger upp det på 3 månader får du betala drygt 2000 kr i ränta, och då kan det kanske vara svårare för dig att betala tillbaka 4000 kr i månaden istället för 3250 kr (om räntan varit låg), men skillnaden är trots allt inte så stor. Och om du tar ett litet lån på 4000 kr och betalar tillbaka 4500 kr istället för 4100 kr är skillnaden ännu mindre. Visst kan det här göra skillnad för dig som lever med små marginaler men vi tror att den korta avbetalningstiden och impulslån egentligen är ett större bekymmer.

Den riktigt höga räntan på flera hundra, eller flera tusen procent, kommer emellertid försvinna 1 september 2018 eftersom ett räntetak på ca 40 % då kommer att införas, det har riksdagen röstat igenom. Då kommer de allra minsta lånen garanterat försvinna och avbetalningstiderna bli längre, så då får vi se hur stor den effektiva räntans betydelse egentligen hade. Då får vi se om skuldsättningen på grund av smslån verkligen minska. Vi är inte så säkra på det.

Kort återbetalningstid – en större bov

Som sagt, vi på snabblan24.nu tror att den korta återbetalningstiden är ett betydligt större problem. Folk som tar ett snabblån kanske är lite för optimistiska när det gäller återbetalningen, det är ju inte alls samma sak att till exempel betala tillbaka 10000 kr på ett år som det är att göra det på några månader. Att betala tillbaka på ett 10000 kronors lån på tre månader ger dig ungefär samma månadsutgift som om du tar ett privatlån på 45000 kr med en ränta på 5 % och lägger upp det på ett år. Och det är inte alla som klarar av det. Du bör alltså ha klart för dig att det krävs en hyfsat god ekonomi för att kunna betala tillbaka flera tusen kronor inom en månad eller flera tusen kronor per månad under flera månader.

Det finns numera många smslångivare erbjuder återbetalningstider på både ett och två år, en del ända upp till sex år. Även om du kanske får betala mer i ränta om du väljer en längre avbetalningstid är det ändå bättre att kunna betala tillbaka på sitt lån än att hamna hos kronofogden.

Det bästa är egentligen att ta ett vanligt privatlån om du har möjlighet, då kommer du riktigt billigt undan och får lång tid på dig att betala tillbaka på lånet. Å andra sidan kommer de korta löptiderna för smslån garanterat försvinna 1 september 2018 när räntetaket införs, då är detta problem ur världen.

Risk för impulsköp – kanske det största problemet

Anledningen till att smslån ofta kallas för snabblån är såklart att de betalas ut så snabbt. Många långivare kan till och med betala ut pengar direkt till ditt bankkonto, inte bara på dagen en vardag utan även på kvällar och helger. Det här gör att folk kan lockas att ta ett lån för att bekosta impulsköp, oplanerade sistaminutenresor och förlängda krogrundor, en del kanske fyller på sitt poker- eller casinokonto med lånade pengar.

Det här är såklart inte alls bra, men snabblån innebär frihet under ansvar. Vi tycker att det här med snabba utbetalningar är en fin service som kan komma väl till pass om något oumbärligt går sönder i hemmet, däremot är det såklart inte bra att det missbrukas. Dessutom är det faktiskt ganska få som lånar pengar under helgen (på fredags- och lördagskvällar är trycket som lägst) om man jämför med vardagar, så det där med att extra många som lånar när de sitter på krogen stämmer inte alls.

De enda råd vi kan ge dig när det gäller impulsköp är: sov på saken innan du tar ett lån och gör alltid en kalkyl innan du lånar.

Låga krav – också en risk

Som du säkert känner till vid det här laget finns det många smslångivare som accepterar betalningsanmärkningar och majoriteten av långivarna har inget minimiinkomstkrav utan gör istället en helhetsbedömning av ansökandens ekonomi. Trots det lånar de knappast ut pengar om de inte tror att man klarar att betala tillbaka på sitt lån, för vilken långivare vill inte få tillbaka sina pengar? Det här borde göra att de låga kraven inte utgör någon större risk men det gör de i viss mån och det beror framförallt på att de lånar ut pengar till folk som inte har en fast inkomst och till folk som är oansvariga med sin ekonomi. Tyvärr kan långivaren inte alltid veta hur stabil dessa personers inkomst egentligen är eller om de är oansvariga eller inte med sin ekonomi, vilket gör att de låga kraven medför en viss risk.

Observera att kraven på vilket betalningsförmåga folk måste ha för att få låna också kommer att skärpas i september 2018.

Läs våra tips om vad du bör tänka på innan du tar ett lån om du har en svajig ekonomi så minskar du risken för att hamna i skuldfällan. Kolla gärna även in våra artiklar om hur du kan ta dig ur skuldfällan och hur du undviker skulder överhuvudtaget.