Skillnaden mellan förmedlare, marknadsföringsajter & jämförelsetjänster

Inte nog med att det finns många kreditgivare på marknaden nuförtiden, det finns även en massa andra tjänster på nätet som förmedlar, marknadsför och jämför lån. Det kan därför vara lite svårt att veta vilka aktörer som gör vad och vilka skillnader det är mellan dessa tjänster. Det hade vi tänkt att reda ut nu.

Det här är en låneförmedlare

Det här är typiskt för en låneförmedlare:

 • Du gör själva ansökan hos låneförmedlaren. När du vänder dig till en låneförmedlare gör du en ansökan direkt hos dem, inte hos kreditbolagen. Det är alltså inte så att du fyller i dina önskemål i ett formulär och sedan får flera alternativ som du kan välja bland för att sedan göra en ansökan hos den långivare du tycker verkar bäst. Du gör bara en enda ansökan och den sker hos förmedlaren.
 • Din ansökan delas med flera kreditgivare. Om du gör en ansökan hos en låneförmedlare skickas den vidare till de kreditbolag och banker de tycker passar dina önskemål bäst.
 • Kreditupplysningen görs hos låneförmedlaren. Förmedlaren tar en kreditupplysning på dig hos UC och kopior på denna upplysning skickas med din ansökan till de berörda kreditgivarna. Bankerna och kreditbolagen tar därför inga egna kreditupplysningar. Det här gör att bara en enda UC tas på dig trots att din ansökan skickas iväg till flera banker.
 • Inom 24 timmar får du ett svar med låneerbjudanden. De långivare som godkänner din ansökan skickar sina låneerbjudanden till låneförmedlaren. I erbjudandena visar de vilken ränta du får, hur mycket du får låna, hur länge du får låna och så vidare. Naturligtvis tar de hänsyn till dina önskemål, men ibland händer det att kreditgivare vill låna ut lite mindre än vad låntagaren ansökt om. Och ibland kanske de vill att ditt lån ska ha en längre eller kortare löptid beroende på hur din ekonomi ser ut och lånets storlek.
 • Du väljer ut ett lån och skriver under ett låneavtal hos den långivare du valt ut. Ofta kan man signera avtalet med BankID. Naturligtvis behöver du inte acceptera något av erbjudandena om du inte vill.
 • Lånet betalas ut till ditt bankkonto.

Exempel på låneförmedlare är Lendo, Zmarta och Advisa.

Det här är en marknadsföringssajt

Det finns även många aktörer som ser ut att vara låneförmedlare men som inte är det. Dessa aktörer marknadsför i praktiken bara en etablerad låneförmedlares tjänster. Två exempel på detta är Finansmatch som marknadsför Advisa och Nextfinance som marknadsför Freedom Finance.

Så här fungerar en marknadsföringssajt:

 • Du ansöker om lån på markandsföringssajten, precis som hos en låneförmedlare. Det är därför många tror att marknadsföringssajterna är låneförmedlare.
 • Ansökan skickas direkt vidare till den riktiga förmedlaren som handlägger den. När ansökan når låneförmedlaren går det till precis som om ansökan gjorts direkt hos förmedlaren.
 • Om den som gjort ansökan vill kontakta någon angående den ska de oftast kontakta markandsföringssajtens samarbetspartner, alltså den låneförmedlare som handlägger ansökan.

Det här är en jämförelsesajt

Så här fungerar en jämförelsesajt:

 • På en jämförelsesajt kan du jämföra lånekostnader och andra faktorer hos massor av långivare. Snabblan24.nu är en typisk jämförelsesajt. Hos oss, till exempel, kan du se hur lång tid det tar att få ett lån hos de olika långivarna, se om de tar sina kreditupplysningar hos UC, om de accepterar betalningsanmärkningar samt vad för räntor och kostnader lånen har. Du kan också se vilka grundkrav långivarna har och vad ett lån kostar vid olika lånebelopp och löptider.
 • Du gör aldrig en ansökan på en jämförelsssajt, inte hos oss heller. Vi listar och jämför bara lån och du får själv klicka dig vidare till den långivare du är intresserad av. Det är där du gör själva ansökan.
 • Det finns flera fördelar med att ta hjälp av en jämförelsetjänst: Det finns oftast betydligt fler långivare att välja på än hos låneförmedlarna. Hos en jämförelsesajt presenteras oftast många långivare som inte tar UC, vilket är bra om du inte vill att en enda UC ska tas på dig.

Jämförelsesajter som ser ut som förmedlare

Det har också dykt upp en del sajter som kan se ut som låneförmedlare som egentligen bara är en jämförelsesajt. Det som gör att de ger sken att vara förmedlare är följande:

 • När du besöker sajten möts du av ett formulär som kan misstas för att vara början av en ansökan. Där kan du t ex välja hur mycket du vill låna och fylla i syftet med lånet. I nästa steg kan du ange dina önskemål, t ex om du prioriterar låg ränta eller snabb utbetalning.
 • Du måste fylla i flera personliga uppgifter precis som hos en låneförmedlare. Det är vanligt att man ska fylla i sitt namn, sin ålder, inkomst, e-postadress och sitt telefonnummer.
 • När du gjort allt det här listas ett antal långivare som passar dina önskemål, men sedan klickar du dig vidare till dem precis som du gör på en jämförelsesajt. Och när du gjort det gör du din ansökan precis som vanligt hos den långivare du är intresserad av.

Vi på Snabblan24.nu är inte jätteförtjusta i detta upplägg. I princip funkar tjänsten som vilken jämförelsesajt som helst men du måste fylla i en massa uppgifter innan du kan jämföra lånen. Det känns helt onödigt och kan förvirra besökaren. Som sagt, det här gör att många tror att de hamnat hos en låneförmedlare fast det i praktiken ”bara” handlar om en jämförelsetjänst. Vi ska dock inte sticka under stol med att det finns de som gillar konceptet. Ett exempel på en jämförelsetjänst som du hittar hos oss är Superfinans som drivs av Firstborn Aps som ligger bakom flera marknadsföringssajter. 

Vi har egentligen inget emot det här och de flesta sådana här sajter är fullt seriösa, men deras koncept skapar tyvärr lite förvirring hos en del besökare på grund av det ansökningsliknande formuläret. 

Uppdaterad 2021-02-05