Svårt att få lån?

Om du har svårt att få ett lån ska du läsa vidare, för har ska vi visa dig var du kan vända dig om så är fallet. I denna artikel kommer vi att visa dig var det är lättast att få ett snabblån, men också var du kan vända dig om du har betalningsanmärkningar, har en låg inkomst eller har skulder hos Kronofogden.

Här är det lättast att få lån

På vår sida över kreditgivare med hög beviljandegrad hittar du de långivare som beviljar flests snabblån i förhållande till det antal ansökningar de får in. Där hittar du dels en topplista över smslångivare som inte tar sina kreditupplysningar hos UC och dels en topplista över snabblånegivare som gör det.

Så om du har svårt att få lån bör du alltså börja titta närmare på dessa kreditbolag. Det gäller även dig som har betalningsanmärkningar eftersom flera av kreditbolagen i topplistorna accepterar det.

Snabblån och SMS lån vanligast

Även om de vanliga bankerna har nekat dig lån gång på gång är det oftast inte omöjligt att få ett SMS lån ändå eftersom smslångivarna överlag har lägre krav än bankerna. Men vem som helst blir inte beviljad även om det handlar om snabblån.

Orsaken till de låga kraven är att SMS lån och snabblån är mindre än vanliga privatlån, det finns t ex inga SMS lån på 200 000 eller 500 000 kr, och löptiderna är kortare. Det låga beloppet gör att långivaren inte tar en lika stor risk som en långivare som lånar ut flera hundra tusen kronor gör. Dessutom brukar löptiderna vara kortare, vilket gör att smslångivaren inte behöver försäkra sig att du har en stabil inkomst i typ 10 år.

Det är emellertid inte alla smslångivare som beviljar dig lån om du har betalningsanmärkningar, en aktiv skuld hos Kronofogden och/eller har en riktigt låg inkomst. Så läs vidare om något av det här gäller dig.

Om du har anmärkningar

Här på Snabblan24.nu hittar du många långivare som kan bevilja SMS lån trots betalningsanmärkningar, men de godkänner såklart inte alla som har det.

Vanliga krav för att få ett SMS lån med betalningsanmärkning är:

  • Du måste ha en tillräckligt god betalningsförmåga precis som alla andra. Långivaren måste alltså anse att du har en tillräckligt god ekonomi för att kunna betala tillbaka på ditt SMS lån.
  • Du får normalt inte har för många anmärkningar. Det finns de som bara tillåter en enda anmärkning medan andra kan tillåta hela 6 betalningsanmärkningar, men de finns de som gör en individuell bedömning även när det gäller antal anmärkningar.
  • Du får inte ha en för ny betalningsanmärkning, de flesta vill att den ska vara minst 6 månader gammal.
  • Du får inte har skulder hos kronofogden, men ingen regel utan undantag. Om din skuld hos kronofogden är mindre än beloppet du lånar kan du eventuellt bli godkänd hos vissa långivare.

Observera att det även finns några banker som kan bevilja privatlån trots betalningsanmärkningar, men då är inkomstkraven ofta högre eller så får man låna mindre. Du hittar såna långivare under privatlån och låneförmedlare.

Låg inkomst?

Om du har en mycket låg inkomst eller saknar inkomst av tjänst bör du vända dig till en smslångivare som gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga. De kräver nämligen inte att du drar in en viss summa pengar varje år vilket gör det möjligt att låna trots att du har en mycket låg inkomst och kanske bara har ett extraknäck. Dessa långivare kan i bästa fall även bevilja dig SMS lån även om du lever på A-kassa och studiemedel. Om du lever på A-kassa kan du exempelvis ansöka hos Cashbuddy.

Skulder hos kronofogden?

Det är inte lätt att få ett vanligt lån om du har skulder hos kronofogden, för hur ska du kunna få ett lån om det finns risk för att Kronofogden går in och plockar ditt överskott? Då kan du ju inte betala tillbaka på det lån du har tagit.

Men det finns trots allt banker som kan vända dig till om du vill låna pengar och har skulder hos Kronfogden, såvida du har fått ordning på din ekonomi förövrigt. Hos Svea Ekonomi kan du faktiskt få ett lån helt utan säkerhet trots att du har ett skuldsaldo, men bara om du ansöker om deras skuldfinansiering. Och hos Sefina pantbank kan du då också bli beviljad bara du har en pant. Kolla gärna även in vår artikel lån för dig med skulder hos Kronofogden, där vi har samlat lån för dig som vill låna pengar med aktiv skuld hos Kronfogden.

De flesta banker som accepterar kronofogdeskulder erbjuder omstartslån eller bolån. Dessa lån kräver emellertid att du har en bostad i säkerhet och att du löser dina skulder hos kronofogden med en del av lånet. Om du inte har en bostad men anses ha en tillräckligt god betalningsförmåga kan du hos vissa banker få låna till en ny bostad som du har som säkerhet istället, bara du (som sagt) löser dina skulder med lånet. Sådana omstartslån kan du ansöka om hos exempelvis Marginalen Bank som bland annat låneförmedlaren Zmarta samarbetar med. Läs gärna mer om omstartslån här om du vill veta mer.

Vi vet att det finns folk som är ute efter ett SMS lån trots kronofogden och som blir besvikna när de inte hittar ett sånt lån, men tänk på att det i alla fall är dumt att låna om har ett skuldsaldo, det kan göra att dina ekonomiska problem blir ännu större. Om du inte kan betala den skuld du redan har, hur ska du då kunna betala tillbaka på ett lån? Å andra sidan, om du förmodligen inte kan det lär du inte bli beviljad heller.

När det gäller vanliga privatlån finns det banker som kan acceptera att du har ett skuldsaldo hos kronofogden, men då måste någon gå i borgen för dig.

Att tänka på

Observera att du som vanligt inte bör låna om du är tveksam på att du kan betala tillbaka på ditt lån. Om du inte betalar tillbaka på ditt lån finns det risk för att skulden hamnar hos Kronofogden. Då blir det svårt för dig att låna pengar, teckna abonnemang och hyra en lägenhet. Det finns ju nästan inga kreditgivare som accepterar Kronofogdeskulder och dessutom kommer du att få en betalningsanmärkning. Om du har en betalningsanmärkning kommer du få svårt att få ett lån även efter att skulden är betald.

Skulle du inte har en stabil inkomst bör egentligen inte låna alls. Då är det inte ens bra att ta ett litet snabblån för att täcka en oväntat utgift som plötsligt dyker upp. Det är ju så viktigt att du kan betala tillbaka på ditt lån. Och det är inte heller bra att låna för att täcka andra skulder och lån, det gör bara att din ekonomiska situation förvärras ytterligare. Läs gärna vår artikel om vad du bör tänka på innan du tar ett lån.

Uppdaterad 2021-04-19