Svårt att få lån?

Även om de vanliga bankerna har nekat dig lån gång på gång är det oftast inte omöjligt att få ett smslån ändå eftersom smslångivarna överlag har lägre krav än bankerna. Och var det är allra lättast att få lån kan de se under nästa rubrik.

Orsaken till de låga kraven är att ett smslån är så litet och att det ska betalas tillbaka på en relativt kort tid. Det låga beloppet gör att långivaren inte tar en lika stor risk som en långivare som lånar ut flera hundra tusen kronor gör och den korta avbetalningstiden gör att smslångivaren inte behöver försäkra sig att du har en stabil inkomst i flera år framåt.

Det är emellertid inte alla smslångivare som beviljar dig lån om du har betalningsanmärkningar och/eller har en riktigt låg inkomst, så därför ska vi nu visa dig var du kan låna pengar när de flesta andra säger nej.

Här är det lättast att få lån

På vår sida över kreditgivare med hög beviljandegrad hittar du de långivare som beviljar flest lån i förhållande till det antal ansökningar de får in. Där hittar du dels en fem-i-topp-lista över smslångivare som inte tar sina kreditupplysningar hos UC och dels en tre-i-topp-lista över snabblånegivare som gör det.

Så om du har svårt att få lån bör du alltså börja titta närmare på dessa kreditbolag. Det gäller även dig som har betalningsanmärkningar eftersom tre kreditbolagen i topplistorna accepterar det.

Om du har betalningsanmärkningar

Här på Snabblan24.nu hittar du många långivare som kan bevilja smslån trots betalningsanmärkningar, men de godkänner knappast alla som har det.

Vanliga krav för att få ett smslån med betalningsanmärkning är:

  • Du måste ha en tillräckligt god betalningsförmåga precis som alla andra. Långivaren måste alltså anse att du har en tillräckligt god ekonomi för att kunna betala tillbaka på ditt smslån.
  • Du får normalt inte har för många anmärkningar. Det finns de som bara tillåter en enda anmärkning medan andra kan tillåta hela 6 betalningsanmärkningar, men de finns de som gör en individuell bedömning även när det gäller antal anmärkningar.
  • Du får inte ha en för ny betalningsanmärkning, de flesta vill att den ska vara minst 6 månader gammal.
  • Du får inte har skulder hos kronofogden, men ingen regel utan undantag. Om din skuld hos kronofogden är mindre än beloppet du lånar kan du eventuellt bli godkänd hos vissa långivare.

Observera att det även finns några banker som kan bevilja privatlån trots betalningsanmärkningar, men då är inkomstkraven ofta högre eller så får man låna mindre. Du hittar såna långivare under privatlån och låneförmedlare.

Låg inkomst?

Om du har en mycket låg inkomst eller saknar inkomst av tjänst bör du vända dig till en smslångivare som gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga. De kräver nämligen inte att du drar in en viss summa pengar varje år vilket gör det möjligt att låna trots att du har en mycket låg inkomst och kanske bara har ett extraknäck. Dessa långivare kan i bästa fall även bevilja dig smslån även om du lever på A-kassa och studiemedel. Om du lever på A-kassa kan du exempelvis ansöka hos Cashbuddy eller Cash2you.

Skulder hos kronofogden?

Det är i stort sett omöjligt att få ett vanligt lån om du har skulder hos kronofogden, för hur ska du kunna få ett lån om det finns risk för att Kronofogden går in och plockar ditt överskott? Då kan du ju inte betala tillbaka på det lån du har tagit.

Men det finns trots allt banker som kan ge dig ett lån även om du har skulder hos Kronofogden om du har fått ordning på din ekonomi förövrigt. Hos Svea Ekonomi kan du faktiskt få ett lån helt utan säkerhet även om du har ett skuldsaldo hos Kronfogden, om du ansöker om deras skuldfinansiering. Läs mer om Svea Ekonomi här eller kolla gärna in vår artikel där du hittar två lån som du kan ta även om du har kronofogdeskulder.

Hos övriga banker som accepterar kronofogdeskulder handlar det om omstartslån eller bolån. Dessa lån kräver emellertid att du har en bostad i säkerhet och att du löser dina skulder hos kronofogden med en del av lånet. Om du inte har en bostad men anses ha en tillräckligt god betalningsförmåga kan du hos vissa banker få låna till en ny bostad som du har som säkerhet istället, bara du (som sagt) löser dina skulder med lånet. Sådana omstartslån kan du ansöka om hos exempelvis Marginalen Bank som bland annat låneförmedlaren Zmarta samarbetar med. Läs gärna mer om omstartslån här om du vill veta mer.

Vi vet att det finns folk som är ute efter ett smslån trots kronofogden och som blir besvikna när de inte hittar ett sånt lån, men tänk på att det i alla fall är dumt att låna om har ett skuldsaldo, det kan göra att dina ekonomiska problem blir ännu större. Om du inte kan betala den skuld du redan har, hur ska du då kunna betala tillbaka på ett lån? Å andra sidan, om du förmodligen inte kan det lär du inte bli beviljad heller.

När det gäller vanliga privatlån finns det banker som kan acceptera att du har ett skuldsaldo hos kronofogden, men då måste någon gå i borgen för dig.

Att tänka på

Observera att du som vanligt inte bör låna om du är tveksam på att du kan betala tillbaka på ditt lån, för om du inte kan det kommer det förmodligen bli omöjligt att få låna pengar, teckna abonnemang och hyra en lägenhet i framtiden eftersom du då kommer att få ännu en betalningsanmärkning.

Om du inte har en stabil inkomst bör du bara se snabblån som en nödlösning om någon oväntat utgift dyker upp, för om du funderar på att låna för att täcka andra skulder och lån kommer din ekonomiska situation bara att förvärras. Läs gärna vår artikel om vad du bör tänka på innan du tar ett lån.