Fem vanliga betalmetoder

När du handlar på nätet finns det ofta flera olika betalningsmetoder att välja på. Om du inte vet vilken vilken du ska välja kan du läsa vidare. Här ska vi nämligen visa dig vilka för- och nackdelar de olika betalningsmetoderna har. Och slutligen visa dig vilka betalmetoder vi anser vara säkrast och bäst.

Vi har valt att fokusera på de allra vanligaste betalsätten, dvs kortbetalning, direktbetalning, betalning med Swish, betalning på faktura, köp via betalningsförmedling (typ PayPal) och postförskott.

1. Kortbetalning – smidigt men lite osäkert

Kortbetalning är en av de allra vanligaste betalningsmetoderna på nätet idag. De flesta kortköp görs med Visa och Mastercard vare sig man betalar med debetkort, kreditkort eller betalkort. Ett debetkort är ett kort utan kredit och vad som skiljer ett kreditkort och betalkort kan du läsa om på vår sida med kontokrediter.

Fördelar

  • Det kostar inget extra när du betalar som det gör om du t ex betalar med postförskott.
  • Du lockas inte att delbetala din faktura som kan göra om du väljer att betala med faktura. Å andra sidan gäller det här bara om du har ett debetkort/bankkort som är knutet till ditt bankkonto. Om du har ett kreditkort eller betalkort kan du också lockas att delbetala istället för att betala allt på en gång.
  • Du slipper att öppna ett Paypal-konto eller ett konto hos en annan betalningsförmedlare om du inte känner för det.
  • Om du köper en resa med ditt kort får du normalt ett reseskydd som ger dig ersättning om ditt bagage skulle bli försenat, om du blir sjuk och så vidare. Det får du inte om du använder en annan betalmetod. Så vi rekommenderar varmt att du använder ett bankkort om du köper en resa, men ta reda på vad som gäller för just ditt kort.

Nackdelar

Det finns egentligen bara en nackdel med att betala kort när du shoppar online och det är såklart säkerheten. Du har säkert hört talas om folk vars kreditkortsuppgifter blivit kapade och utnyttjade för att de använt kortet på nätet.

Numera är det dock inte så ofta kortet kan utnyttjas av någon annan än dig eftersom man oftast måste använda sig av BankID för att genomföra ett köp. Trots det ska vi ge dig några tips på hur du undviker att bli lurad om du vill använda ditt kort online.

Så shoppar du säkrare med kortet

  1. Använd bara ditt kort på betrodda sajter, aldrig på sajter som du inte är säker på att de är seriösa.
  2. Du kan spärra kortet för nätköp. Du kan fixa det på din internetbank eller bankapp. När du själv vill göra ett köp på nätet kan du ta bort spärren och sedan spärra kortet igen.
  3. Du kan även se till att ditt kort bara kan användas för köp i Sverige, det kallas för geospärr, men tänk på att du inte kan handla på utländska sajter om du väljer att ha en sådan spärr.
  4. Ha bara en mindre summa pengar på bankkontot kortet är knutet till. Se till att ha de mesta av dina pengar på ett annat kontot och för bara över pengar när det behövs.
  5. Skaffa gärna ett kort som du bara använder på nätet och se till att du inte har någon större summa pengar på det när du inte handlar.

2. Direktbetalning – mycket säker betalmetod

Direktbetalning är en ganska populär och smidig betalningsmetod. När du väljer direktbetalning slussas du vidare till din internetbank. Sedan loggar du in med ditt mobila bankID precis som vanligt och genomför betalningen. Då dras pengarna direkt från ditt bankkonto.

Fördelar

  • Betalningsmetoden är säker. Du anger ju varken kontonummer eller kortnummer när du använder dig av direktbetalning.
  • Snabb och smidig betalmetod. Du behöver bara välja direktbetalning, logga in med BankID, välja vilket konto du ska dra pengarna ifrån och signera med BankID.
  • Inga avgifter för transaktionen tillkommer. Det kostar inget extra alls att betala med direktbetalning.

Nackdelar

  • Ingen reseförsäkring ingår som det gör när du köper en resa med kort.
  • Många sajter erbjuder inte denna betalningsmetod.
  • Du kan bara använda den när du handlar i Sverige, inte för köp hos utländska sajter.

Som du ser finns det inga större nackdelar med denna betalningsmetod om du inte ska köpa en resa, så om e-shoppen du ska handla hos erbjuder detta betalsätt är detta ett bra alternativ.

3. Betala med Swish – säkert & smidigt

Det har blivit mycket vanligt att man betalar med Swish även i svenska nätbutiker. Det fungerar i stort sett på samma sätt som när du swishar en kompis. När du ska betala får du en QR-kod som du skannar och sedan betalar du helt enkelt.

Fördelar

  • Säker metod. Eftersom du måste använda mobilt bankID när du swishar kan ingen bedragare eller spionprogram komma åt ditt bankkonto. Inte heller kan en oseriös sajt komma åt ditt konto. Men dubbelkolla alltid i Swish-appen att det är rätt betalningsmotagare du skickar pengarna till.
  • Ett mycket snabbt och smidigt betalsätt som inte kräver att du fyller i en massa känsliga uppgifter på sajten.
  • Betalmetoden är avgiftsfri. Inga avgifter tillkommer även med denna betalmetod.

Nackdelar

  • Det är inte alla webbshoppar som använder Swish. Men skaran växer ständigt
  • Du kan inte betala med Swish på utländska sajter. Det är bara inom Sverige du kan använda Swish.

4. Faktura & delbetalning – ger dyrare köp

När du handlar på faktura behöver du inte betala det du köper på en gång utan får istället en faktura som du måste betala inom en viss tid, ofta inom 14 dagar. I många fall kan du även dela upp fakturan och betala lite i taget, men då måste du börja betala ränta.

Vi på Snabblan24.nu tycker att alla som kan bör betala det de köper på en gång. Vi är således inte några förespråkare för fakturor och delbetalningar. Men visst, om det är något du vill köpa och egentligen inte har råd just nu kan det vara en bra lösning om du inte vill ta ett lån.

Fördelar

  • Det är en säker betalmetod eftersom du inte betalar på sajten.
  • Du får en bra översikt över dina köp om du arkiverar dina fakturor efter att ha betalt dem.
  • Bra för dig som inte har råd att betala allt just nu. Men naturligtvis är det bättre att inte handla om du inte har pengar nog.

Nackdelar

  • Oftast tillkommer en fakturaavgift som gör ditt köp dyrare. Det innebär i praktiken att du betalar en för liten effektivt ränta för köpet.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Om du har det kommer du nekas att använda denna betalmetod.
  • Du kan lockas att delbetala ditt köp istället för att betala hela fakturan på en gång trots att du kanske har råd att göra det. Hos klarna, till exempel, får du betala en effektiv ränta över 20% om du delbetalar. Här på Snabblan24.nu hittar du till och med snabblån som är billigare än så.

5. Betalningsförmedling – t ex Paypal

Det är ganska vanligt att folk använder sig av en betalningsförmedling, ibland även kallad e-plånbok, när de handlar på nätet. Den vanligaste betalningsförmedlingen är Paypal. När du använder Paypal behöver du inte ange några kortuppgifter utan loggar istället in på ditt Paypal-konto när du ska göra din betalning. Där betalar du köpet och sedan dras pengarna direkt från ditt kort. Du kan även sätta in pengar på ditt Paypal-konto och använda dessa pengar istället.

Fördelar

  • Du behöver inte ange några kortuppgifter trots att pengarna dras direkt från ditt kort. Det gör ditt köp säkrare,
  • Du lockas inte att delbetala ditt köp som du kan göra när du betalar på fakura. Det brukar inte kosta något extra.
  • Det kostar inget extra att göra ett köp inom Sverige. Paypal inte heller någon årsavgift och dylikt.

Nackdelar

  • Avgifter kan tillkomma för utländska transaktioner, även vid valutaomvandling.
  • Du måste öppna ett konto hos betalningsförmedlaren och knyta ett kort till det, alternativt föra över pengar till kontot. Vissa kan tycka att det är krångligt.
  • Spionprogram kan snappa upp lösenord så betalningsmetoden är inte lika säker som t ex direktbetalning. Idag har dock Paypal tvåfaktors-autentisering vilket ändå gör det svårt för andra att logga in på ditt PayPal-konto.

6. Postförskott – gör ditt köp dyrare men säkert

Idag är det inte så många som använder denna gamla klassiska betalmetod men det finns en helt del webbshoppar som fortfarande erbjuder detta alternativ. Om du väljer postförskott betalar du det du har beställt först när du hämtar ut paketet hos ditt postombud.

Fördelar

  • Det är en mycket säker betalmetod eftersom du inte betalar på sajten.
  • Du riskerar inte att betala för något du inte får. Om paketet inte skickas eller kommer bort på vägen kommer du inte heller betala för det.

Nackdelar

  • En postförskottsavgift tillkommer vilket gör ditt köp dyrare än nödvändigt.
  • Du måste gå till ett postombud. Om det du beställt skulle fått plats i din brevlåda hamnar det ändå hos postombudet eftersom du inte betalt för det än.

De säkraste och bästa betalmetoderna

Nu ska vi avrunda denna artikel med att titta på de säkraste och de bästa betalmetoderna.

De säkraste betalmetoderna

De allra säkraste betalmetoderna är direktbetalning, Swish, betalning på faktura och postförskott eftersom det gör det svårt för bedragare att komma åt dina kort- och bankkontouppgifter.

Även en betalningsförmedling som Paypal är ett ganska säkert alternativ. Framförallt om du har ett säkert lösenord, tvåfaktors-autentisering och lagt till en saldospärr. En saldospärr gör att bedragare inte kan plocka ut alltför mycket från ditt konto. Kortbetalningar är ganska säkra idag eftersom BankID ofta krävs vid en betalning.

De bästa betalmetoderna

Vi anser att de bästa betalmetoderna är direktbetalning och Swish eftersom de är riktigt säkra och för att inga extra avgifter brukar tillkomma. Vi på Snabblan24.nu gillar även kortbetalningar efter som de har blivit mycket säkrare än tidigare och för att BankID numera måste användas vid köp.

Postförskott och betalning på faktura är förvisso också säkra men är både omständiga och kostsamma. Postförskott har alltid en postförskottsavgift och fakturor har ofta en aviavgift, dessutom måste du ordna med betalningen efter att du gjort ditt köp.

PayPal är förvisso rätt okej, men vi tycker det mer känns som en tjänst som funkar bättre vid utlandsköp. Och kanske vid köp på spelsajter och liknande.

Du kan även läsa mer om olika betalmetoder i artikeln om olika betalningsalternativ på Hallå Konsuments hemsida som drivs av Konsumentverket.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.