Vilken betalmetod är bäst?

När du handlar på nätet finns det ofta flera olika betalningsmetoder att välja på och om du inte vet vilken som är säkrast, och bäst, ska du läsa vidare för här ska vi visa dig vilka för- och nackdelar de olika betalningsmetoderna har. Vi har valt att fokusera på de allra vanligaste betalsätten, dvs kortbetalning, direktbetalning, betalning med Swish, betalning på faktura, köp via betalningsförmedling och postförskott.

Kortbetalning – smidigt men lite osäkert

Kortbetalning är en av de allra vanligaste betalningsmetoderna på nätet idag. De flesta kortköp görs med Visa och Mastercard vare sig man betalar med debetkort, kreditkort eller betalkort. Ett debetkort är ett kort utan kredit och vad som skiljer ett kreditkort och betalkort kan du läsa om på vår sida med kontokrediter.

Fördelar

  • Det kostar inget extra som det gör om du t ex betalar med postförskott.
  • Du lockas inte att delbetala din faktura som kan göra om du väljer att betala med faktura. Å andra sidan gäller det här bara om du har ett debetkort eller betalkort för om du har kreditkort kan du också lockas att delbetala istället för att betala allt på en gång.
  • Du slipper att öppna ett Paypal-konto eller ett konto hos en annan betalningsförmedlare.
  • Om du köper en resa med ditt kort får du normalt ett reseskydd som ger dig ersättning om ditt bagage skulle bli försenat, om du blir sjuk och så vidare. Det får du inte om du använder en annan betalmetod. Så vi rekommenderar varmt att du använder ett bankkort om du köper en resa, men ta reda på vad som gäller för just ditt kort.

Nackdelar

Det finns egentligen bara en nackdel med att betala kort när du shoppar online och det är såklart säkerheten. Du har säkert hört talas om folk vars kreditkortsuppgifter blivit kapade och utnyttjade för att de använt kortet på nätet. Vi ska därför ge dig några tips på hur du undviker detta om du vill använda ditt kort online:

  1. Använd bara ditt kort på betrodda sajter, aldrig på sajter som du inte är säker på att de är seriösa.
  2. Se till att aktivera tjänsten ”Vefified by Visa” eller ”Mastercard Securecode” hos din bank. Det brukar man även kunna göra direkt på sin internetbank. Om du gör det krävs det inte bara att du anger dina kortuppgifter när du ska handla på nätet utan du måste också ange en kod, eller använda ditt BankID, innan köpet går igenom. Dessvärre finns det fortfarande sajter på nätet där man ändå kan handla utan att ange någon kod och där kan bedragaren ändå använda dina kortuppgifter.
  3. Du kan även se till att ditt kort bara kan användas för köp i Sverige, det kallas för geospärr, men tänk på att du inte kan handla på utländska sajter om du väljer att ha en sådan spärr.
  4. Skaffa gärna ett kort som du bara använder på nätet och se till att du inte har någon större summa pengar på det när du inte handlar.
  5. Kolla in vår artikel om hur du handlar tryggare på nätet, där får du fler tips som skyddar dig när du använder ditt kort på nätet.

Direktbetalning – mycket säker betalmetod

Direktbetalning har blivit en ganska populär betalningsmetod, troligtvis för att många är rädda för att använda sitt kort på nätet och för att det är en mycket smidig betalningsmetod. När du använder direktbetalning slussas du vidare till din internetbank och loggar in med din bankdosa eller ditt mobila bankID precis som vanligt och betalar sedan det du ska köpa.

Fördelar

  • Mycket snabb och smidig betalmetod.
  • Inga avgifter för transaktionen tillkommer.
  • Mycket säker betalningsmetod. Du riskerar inte att dina kortuppgifter snappas upp av något spionprogram.

Nackdelar

  • Ingen reseförsäkring ingår som det gör när du köper en resa med kort.
  • Många sajter erbjuder inte denna betalningsmetod och du kan bara använda den när du handlar i Sverige.
  • Du måste ha en internetbank.

Som du ser finns det inga större nackdelar med denna betalningsmetod om du har en internetbank och inte ska köpa en resa, så om e-shoppen du ska handla på erbjuder detta betalsätt bör du använda det.

Swish – nytt säkert betalsätt

Det har blivit allt vanligare att man kan betala med Swish även i svenska nätbutiker. Det fungerar i stort sett på samma sätt som när du swishar en kompis. När du ska betala får du ett nummer som du gör din överföring till och när det är gjort registreras ditt köp som betalt.

Fördelar

  • Eftersom du måste använda mobilt bankID när du swishar kan ingen bedragare eller spionprogram komma åt ditt bankkonto. Inte heller kan en oseriös sajt komma åt ditt konto.
  • Ett mycket snabbt och smidigt betalsätt som inte kräver att du fyller i en massa känsliga uppgifter på sajten.
  • Betalmetoden brukar vara avgiftsfri.

Nackdelar

  • Du måste ha laddat ner och aktiverat Swish
  • Du måste ha ett mobilt bankID.

Faktura & delbetalning

Vi på Snabblan24.nu tycker att alla som kan bör betala det de köper på en gång, således är vi inte någon förespråkare för fakturor och delbetalningar. Men visst, om det är något du vill köpa och egentligen inte har råd just nu kan det vara en bra lösning om du inte vill ta ett lån, t ex ett smslån.

När du handlar på faktura behöver du inte betala det du köper på en gång utan får istället en faktura som du måste betala inom en viss tid, ofta inom 14 dagar. I många fall kan du även dela upp fakturan och betala lite i taget men det är inte gratis eftersom du måste betala ränta i sådana fall.

Fördelar

  • En säker betalmetod eftersom du inte betalar på sajten.
  • Bra för dig som inte har råd att betala allt just nu.

Nackdelar

  • Ofta tillkommer en fakturaavgift som gör ditt köp dyrare.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar för om du har det kommer du nekas att använda denna betalmetod.
  • Du kan lockas att delbetala det du köpt istället för att betala hela fakturan på en gång trots att du egentligen har råd att göra det. Hos klarna, till exempel, får du betala en årsränta på ca 20 % och en effektiv ränta som är nästan 30 %. Här på Snabblan24.nu hittar du till och med snabblån som är billigare än så.

Läs gärna mer om delbetalning i vår artikel Delbetalning – bra eller inte?

Betalningsförmedling & e-plånbok

Idag är det mycket vanligt att folk använder sig av en betalningsförmedling, ibland även kallad e-plånbok, när de handlar på nätet. Den vanligaste betalningsförmedlingen är Paypal. När du använder t ex Paypal behöver du inte ange några kortuppgifter utan loggar istället in på ditt Paypal-konto när du ska göra din betalning och så dras pengarna direkt från ditt kort. Du kan även sätta in pengar på ditt Paypal-konto och använda dessa pengar istället, du väljer själv.

Fördelar

  • Det brukar inte kosta något extra.
  • Du behöver inte ange några kortuppgifter trots att pengarna dras direkt från ditt kort. Det gör ditt köp säkrare,
  • Du lockas inte att delbetala ditt köp.

Nackdelar

  • Du måste öppna ett konto hos betalningsförmedlaren och knyta ett kort till det, alternativt föra över pengar till kontot.
  • Om du har ett lättknäckt lösenord kan ditt Paypalkonto kapas och bedragaren kan tömma ditt bankkonto via ditt kort. Du bör alltså välja ett svårknäckt lösenord.
  • Spionprogram kan även snappa upp lösenord så betalningsmetoden är inte lika säker som t ex direktbetalning. Trots det kan inte hackers, som avlyssnar din trafik på en osäker hemsida, eller en oseriös sajt komma åt dina pengar eftersom de inte kommer över ditt lösenord.

Postförskott – gör ditt köp dyrare

Idag är det inte så många som använder denna gamla klassiska betalmetod men det finns många sajter som erbjuder detta alternativ. Om du väljer postförskott betalar du det du har beställt först när du hämtar ut paketet hos ditt postombud.

Fördelar

  • En mycket säker betalmetod eftersom du inte betalar på sajten.
  • Även om paketet skulle komma bort i posten blir det inget strul eftersom du inte ens betalat för det.

Nackdelar

  • En postförskottsavgift tillkommer vilket gör ditt köp dyrare än nödvändigt.
  • Om det du beställt skulle fått plats i din brevlåda hamnar det ändå hos postombudet eftersom du inte betalt för det än.

Bästa betalmetoderna

De allra säkraste betalmetoderna är direktbetalning, Swish, betalning på faktura och postförskott eftersom de gör det svårt för bedragare att komma åt dina känsliga betalningsuppgifter. Även en betalningsförmedling som Paypal är ett ganska säkert alternativ om du bara har ett säkert lösenord och lagt till en saldospärr som gör att bedragare inte kan plocka ut alltför mycket från ditt konto. Kortbetalningar är minst säkra men är något du trots det bör använda när du köper resor eftersom det ger dig en extra reseförsäkring.

Vi anser att de bästa betalmetoderna är direktbetalning och Swish eftersom de är riktigt säkra och för att inga extra avgifter brukar tillkomma. Postförskott och betalning på faktura är förvisso också säkra men är både omständiga och kostsamma. Postförskott har alltid en postförskottsavgift och fakturor har ofta en aviavgift, dessutom måste du ordna med betalningen efter att du gjort ditt köp.

Vi på Snabblan24.nu är emellertid inte själva rädda för att använda kort vid köp på internet. Det är bara att se till att man handlar på rätt sajter, inte har för mycket pengar på bankkontot och har ett riktigt bra antivirus i datorn och mobilen, alternativt använda iPhone och Mac (eventuellt i kombination med ett bra antivirus) eftersom deras operativsystem inte är så känsliga för sabotageprogram.

Läs gärna våra artiklar om hur du skyddar dig mot identitetsstöld och spionprogram. Du kan även läsa mer om olika betalmetoder i artikeln om olika betalsätt på Hallå Konsuments hemsida som drivs av Konsumentverket.