Det finns inga andra lån som är så utskällda i media som SMS lån. Under de senaste åtta åren hur tidningarna ältat och ältat vilket ocker snabblåneföretagen pysslar med. Visst har det här i viss mån varit sant, men snabblåneföretagen har förbättrat sig ganska så mycket under de senaste åren.

Förvisso är de effektiva räntorna fortfarande höga, ofta är de drygt 39%, men ett SMS lån kan inte ha en så låg ränta som privatlån för det skulle inte vara lönsamt. Anledningen att bankerna kan ha låga räntor beror på att deras lån är stora och läggs upp på många år medan SMS lån är raka motsatsen.

Det finns numera även snabblån som har lite längre löptider och som har en hyfsat rimlig ränta. Den brukar vara på ca 18 – 30%, men naturligtvis ska du ta ett privatlån istället om du har möjlighet. Och det finns faktiskt ett snabblån som man kan få direkt som har en ränta från 4,9% och det är Northmills lån.

Och nu till fördelarna

Nåja, här på Snabblan24.nu får du en massa fina tips om vad du bör tänka på innan du tar ett SMS lån och kan du även se vad du inte bör låna till och när du inte bör låna, men vi har egentligen inte skrivit så mycket om det positiva med SMS lån. För det finns faktiskt positiva saker med SMS lån också och det tänkte vi titta på nu.

  1. Det finns SMS lån utan ränta och avgifter, såna lån hittar du ingen annanstans. Om du behöver låna lite pengar för att klara av den sista veckan fram till lön, för att du har haft en ovanligt tuff månad ekonomiskt, kan det vara en bra lösning. Men om du absolut inte måste låna pengar bör du inte ta ett gratis SMS lån heller för det du har lånat ska ju trots allt betalas tillbaka.
  2. Om du vid flera tillfällen under de senaste åren ansökt om vanliga privatlån syns samtliga ansökningar i UC:S register. Och det kanske inte ser så bra ut om du sedan ansöker om ett banklån. Här på Snabblan24.nu hittar du massor av långivare som beviljar SMS lån utan UC. Om du ansöker hos en sådan långivare kan inte bankerna se att du gjort en ansökan. Det är bra för din kreditvärdighet, inte minst om du ansökt om många SMS lån och fått avslag. Däremot syns det om du har en aktiv kredit om du blir beviljad för sånt registreras hos UC. Du kan ta SMS lån upp till 50 000 kr utan att någon UC tas.
  3. SMS lån har alltid en fast ränta vilket gör det lätt att veta exakt hur mycket lånet kommer att kosta. Det spelar ingen roll om styrräntan går upp eller ner under löptiden, den ränta du fick när du tog lånet gäller.
  4. Kraven för SMS lån är relativt låga. Du behöver i regel inte ha en speciellt hög inkomst och du behöver sällan ha en fast anställning, dessutom behöver inte anmärkningar vara ett hinder. När det gäller inkomsten räcker det ofta med att ha ett vikariat, timjobb, extrajobb eller en projektanställning för att få ett lån. Många kreditgivare gör en individuell inkomstbedömning vilket innebär att det inte är hugget i sten hur mycket du måste tjäna. Så även om du inte lyckats få ett vanligt banklån eller liknande är det inte alltså inte omöjligt att du kan få ett SMS lån istället.
  5. Bra i krissituationer. Ibland händer det man inte vill ska hända. Bilen måste plötsligt repareras, tvättmaskinen eller frysen pajar, laptoppen åker i golvet eller så pajar TV:n. Om du inte har några pengar (och inte har möjlighet att handla på faktura eller med avbetalning) kan det blir problem att åtgärda det här. Då kan du ta ett SMS lån, men observera att det är bättre att av dina sparpengar istället, om du har några.
  6. Om du har betalningsanmärkningar. Det finns privatlångivare och låneförmedlare som accepterar betalningsanmärkningar, men om du inte kan få ett privatlån kan du alltid testa att ansöka om ett SMS lån istället. Då kan du även få dina pengar direkt om du har ett bankkonto hos en bank som långivaren kan göra en direktutbetalning till.

Om du vill läsa om vilka nackdelar ett SMS lån, eller ett snabblån, har ska du kolla in vår artikel om risker med SMS lån och kritik av SMS lån.

Profilbild
Lars Persson

Lasse Persson har mångårig erfarenhet som ekonomiskribent och varit egenföretagare sedan 2010. Han är utbildad i ekonomi och statskunskap vid Uppsala Universitet, samt studerat journalistik och TV-produktion i Stockholm. Tidigare arbetade Lasse på bland annat på Stockholms Universitet och SVT:s nyhets- och samhällsredaktion.