Den vanliga privatlånemarknaden är ganska hårt reglerad vare sig lånen är snabba eller inte, och så är det även med snabblån nu för tiden. Lagarna och reglerna för snabblån och SMS lån har skärpts genom åren så att du som låntagare ska kunna känna dig tryggare. Reglerna har skärpts 2014 och 2015, samt 2018 då marknadsföringsreglerna skärptes och ett räntetak infördes.
I praktiken är det konsumentkreditlagen via konsumentverket och finansinspektionen som reglerar snabblånebranschen. Därför ska vi nu titta lite närmare på konsumentkreditlagen och vilken uppgift finansinspektionen har.
Konsumentkreditlagens påverkan
Det är Konsumentverket som granskar låneföretagens marknadsföring och ser till att konsumentkreditlagen efterföljs. Dessa är de viktigaste punkerna i Konsumentkreditlagen:
- Den effektiva räntan måste vara angiven. Konsumentkreditlagen kräver att alla långivare tydligt anger hur hög den effektiva räntan är för lånet.
- Lånets totala kostnad måste också vara angivet, både vid ansökan och på låneavtalet.
- Obligatorisk kreditupplysning. Samtliga långivare måste ta en kreditupplysning på alla som gör en ansökan så att de kan se vilka som inte är kreditvärdiga nog. Alltså se vilka som inte har tillräckligt god betalningsförmåga och/eller som har en dålig kredithistorik, t ex vilka som har betalningsanmärkningar och/eller kronofogdeskulder.
- Långivarna måste också göra en vettig kreditbedömning utifrån underlaget i kreditupplysningen. Om de beviljar lån till folk som inte borde ha fått låna kan företaget beläggas med en sanktionsavgift och om det inte skärper sig kan det förbjudas.
- Låntagarna har två veckors ångerrätt. Tänk bara på att om du ångrar dig måste du ändå betala ränta för den tid du har haft tillgång till pengarna.
- Marknadsföringen av SMS lånen/snabblånen får inte vara för aggressiv, men denna lag är lite luddig. Det är inte alltid så lätt att veta vad som är aggressivt eller inte. Ett exempel på vad som är aggressiv marknadsföring är att kalla lån för ”gratis” även om de inte har någon ränta eller några avgifter.
Finansinspektionens uppgifter
- Långivarna måste ha tillstånd hos Finansinspektionen. För typ tio år sedan kunde i stort sett vem som helst betala 24 000 kr till finansinspektionen och sedan var det bara sätta igång att låna ut pengar, så är det inte längre. Idag måste smslåneföretagen ansöka om ett tillstånd innan de eventuellt får sätta igång. Först måste Finansinspektionen granska ägarna och verksamhetens utformning.
- Oannonserade besök. Både nya och tidigare etablerade smålåneföretag kan när som helst få oannonserade besök av Finansinspektionen. Under besöket brukar de granska företagets dokumentation och kontrollerar företagets rutiner.
- Vidta åtgärder vid misskötsel. Om ett kreditbolag missköter sig kan Finansinspektionen vidta följande åtgärder: 1) Företaget får en varning. 2) Det kan utsättas för restriktioner begränsar deras utlåningsverksamhet. 3) Företaget kan få slå igen med i stort sett omedelbar verkan om misskötseln är omfattande.