Innan du lånar

Innan du tar ett lån bör du vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid för annars kan du verkligen strula till framtiden för dig själv. Om du får problem med återbetalningen kan det leda till skulder hos kronofogden och en betalningsanmärkning som gör det i stort sett omöjligt för dig att hyra lägenhet, teckna abonnemang och ta andra större lån som till exempel bolån och privatlån.

För att undvika att hamna i en sådan situation bör du noggrant titta på dina ekonomiska förutsättningar och ta reda på om du verkligen har råd att ta ett lån. Och om du egentligen behöver ta ett lån. Kolla gärna även in denna lista där vi på Snabblan24.nu visar dig vad du bör tänka på innan du lånar.

Att tänka på innan du lånar

 1. Du bör ha en regelbunden inkomst, gärna en fast anställning. Din inkomst bör vara stabil när du tar ett lån, vare sig det handlar om smslån eller privatlån. Många långivare som erbjuder smslån ställer förvisso relativt låga krav när det gäller inkomst, men för din egen skull bör du inte låna om din inkomst varierar för mycket. Om din inkomst åker bergochdalbana från den enda månaden till den andra bör du vara försiktig med att låna.
 2. Gör en budget. Summera dina månadsutgifter och var noga med att vara realistisk. Lägg ihop kostnaderna för hyra, driftkostnader, försäkringar, uppehälle och eventuella återbetalningar av tidigare lån. Titta sedan på hur mycket pengar du får över och väg det emot hur mycket du brukar leva på. Om du inte brukar får något över måste du antingen dra ner på dina levnadskostnader eller avstå från att låna.
 3. Titta på om du kan dra ner på dina utgifter. Om du har det lite tight kan du kanske spara in lite pengar på att omprioritera lite grann. Istället för att köpa dagens lunch kan du ta med dig en matlåda och ett par mellanmål till jobbet. Om du har bil kan du kanske börja åka kommunalt eller samåka med en kompis eller granne som ska åt samma håll. Du kanske även kan skära ner på dyra prenumerationer/abonnemang. Då kanske du inte behöver ta något lån alls, eller åtminstone klarar av att betala tillbaka på ett lån. Läs gärna våra artiklar om hur du överlever årets fattigmånad och så klarar du dig igenom januari för där hittar du en del fina spartips.
 4. Ta hellre privatlån än snabblån eftersom de har en mycket lägre ränta. Även om räntorna för privatlån är individuella brukar deras maxräntor ändå vara betydligt lägre än de snabblån har.
 5. Försök att hitta det privatlån som är billigast för just dig och dina förutsättningar. I våra listor ser du både från-räntan och maxräntan. Kolla vilken från-ränta lånen har om du har en god kreditvärdighet eller maxräntan om din kreditvärdighet är si sådär.
 6. Om du tar en kontokredit bör du inte ständigt utnyttja hela kreditlimiten, för om du gör det blir krediten mycket dyr. Och dessutom blir du aldrig av med din skuld.
 7. Om du tagit ett privatlån erbjuds du förmodligen två avbetalningsfria månader om året, men utnyttja inte dem om du inte verkligen behöver. Det är ju inte så att dessa månader är räntefria. Den ränta du skulle ha betalt läggs till på lånet vilket gör att månadsbetalningen, efter den betalningsfria månaden, blir högre eller så förlängs löptiden.
 8. Låna av en långivare som inte tar UC om du vill ta ett smslån. Det gör att kreditupplysningen inte registreras hos UC, något som gör att din ansökan blir diskret. Många som tar smslån föredrar att ansöka om lån utan UC eftersom dessa lån inte påverkar kreditvärdigheten negativt.
 9. Om du vill få en låg ränta bör du inte leta efter ett lån utan kreditupplysning UC eftersom nästan alla sådana lån har en ränta över 30%.
 10. Välj inte en alltför lång avbetalningstid. Försök att betala tillbaka på lånet så snabbt som möjligt för då blir lånet såklart billigare.
 11. Välj inte en för kort avbetalningstid. Ja, du bör inte heller vara för optimistisk och välja en alltför kort avbetalningstid som gör att du kanske inte kan betala tillbaka på ditt lån i tid. Det kan göra att din skuld hamnar hos inkasso och till slut hos kronofogden.
 12. Bekosta inte ett lån med ett annat lån. Låna inte pengar för att kunna betala tillbaka ett annat lån. Om du gör det är risken stor att du måste ta ett tredje lån för att kunna betala tillbaka det andra och då startas en ond cirkel som är extremt svår att bryta. Däremot är det aldrig fel att lösa små dyra lån och krediter med ett lite större privatlån, det vill säga samla sina lån. Det tjänar man på.
 13. Ta inte flera lån samtidigt bara för att de olika långivarna kanske inte ser det, då lurar du bara dig själv och kan gå en tuff framtid tillmötes.
 14. Förläng aldrig gratis lån. Visst är det hur bra som helst att det finns gratis lån men tänk på att du får betala för hela låneperioden om du förlänger lånet. Det är såklart att långivarna hoppas på att du ska förlänga ditt lån, alla företag måste ju tjäna pengar. Så om du ska ta ett avgifts- och räntefritt snabblån bör du se till att du betalar tillbaka på det i tid om du vill komma billigt undan.
 15. Försök att undvika förlängning av smslån överhuvudtaget. Ett smslån som förlängs om och om igen blir mycket dyrt, därför bör du alltid försäkra dig om att du verkligen kan betala tillbaka på ditt lån i tid. Förläng bara lånet om det är absolut nödvändigt, till exempel om du plötsligt drabbas av stora oförutsedda utgifter.
 16. Låna inte för att leva. Du bör inte sätta guldkant på tillvaron med ett snabblån efter som det i slutänden gör att du måste leva hur snålt som helst när pengarna är slut.
 17. Var försiktig med impulsköp. Hur lockande det än kan vara att ta ett snabbt lån när man ser något man absolut vill köpa är det ändå bättre att bete sig lite vuxet och funderar över saken i några dagar, hur tråkigt det än låter. Okej, om du ser ett grymt bra erbjudande på något du länge har velat köpa kanske det inte är så dumt att slå till medan tid finns.
 18. Låna inte till fest och låna framförallt inte om du är berusad, för du kommer du få en tung baksmälla inte bara imorgon utan en lång tid framöver.
 19. Spela inte bort ditt lån. Låna inte till pokerspelande på nätet och för att sätta in pengar på onlinecasinon, det kan leda till en havererad ekonomi och spelmissbruk.
 20. Låna till vettiga saker. Ibland kan ett privatlån sätta fin guldkant på tillvaron, till exempel om man vill renovera sitt hem, köpa ny inredning eller köpa bil. Det är ju vettigt. Ibland kan det även vara vettigt att ta ett smslån om man vill låna pengar snabbt, till exempel om bilen brakar ihop eller om kylen/frysen lägger av när man precis har storhandlat. Visst kan du ta ett smslån om du vill följa med vännerna på solsemester eller en kryssning men se till att du med all säkerhet har råd att betala tillbaka lånet i tid efter resan.

Läs gärna även våra artikel om när man inte bör låna pengar innan du gör en låneansökan.

Uppdaterad 2021-01-19