Innan du lånar

Innan du tar ett lån bör du vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid för annars kan du verkligen strula till framtiden för dig själv. Om du får problem med återbetalningen kan det leda till skulder hos kronofogden och en betalningsanmärkning som gör det i stort sett omöjligt för dig att hyra lägenhet, teckna abonnemang och ta andra större lån som till exempel bolån och privatlån. För att undvika att hamna i en sådan situation bör du noggrant titta på dina ekonomiska förutsättningar och läsa våra lista över vad du bör tänka på innan du lånar.

Att tänka på innan du lånar

 • Förläng aldrig gratis lån. Visst är det hur bra som helst att det finns gratis lån men tänk på att du får betala för hela låneperioden om du förlänger lånet. Det är såklart att långivarna hoppas på att du ska förlänga ditt lån, alla företag måste ju tjäna pengar. Så om du ska ta ett avgifts- och räntefritt snabblån bör du se till att du betalar tillbaka på det i tid om du vill komma billigt undan.
 • Försök att undvika förlängning av smslån. Ett smslån som förlängs om och om igen blir mycket dyrt, därför bör du alltid försäkra dig om att du verkligen kan betala tillbaka på ditt lån i tid. Förläng bara lånet om det är absolut nödvändigt, till exempel om du plötsligt drabbas av stora oförutsedda utgifter.
 • Ta inte flera lån samtidigt bara för att de olika långivarna inte ser det, då lurar du bara dig själv och går en tuff framtid tillmötes.
 • Välj inte en för lång avbetalningstid, försök att betala tillbaka på lånet så snabbt som möjligt för du blir lånet såklart billigare.
 • Välj inte en för kort avbetalningstid. Du bör inte heller vara för optimistisk och välja en för kort avbetalningstid som gör att du kanske inte kan betala tillbaka på ditt lån i tid. Om långivaren inte erbjuder förlängning kan det göra att din skuld hamnar hos inkasso och till slut hos kronofogden. Då är det i sådana fall bättre att låna hos en långivare som erbjuder förlängning om det skulle knipa.
 • Stabil inkomst under låneperioden. Din inkomst bör vara stabil när du tar ett lån, vare sig det handlar om smslån eller privatlån. De allra flesta långivare som erbjuder smslån ställer relativt låga krav när det gäller inkomst men för din egen skull bör du se till att du är garanterad en stabil inkomst under hela avbetalningstiden, det vill säga om ditt lån ska betalas tillbaka inom tre månader bör din anställning, ditt vikariat eller din projektanställning sträcka sig minst tre månader fram i tiden.
 • Om din inkomst åker bergochdalbana från den enda månaden till den andra bör du vara försiktig med att låna.
 • Ta ett billigt snabblån. Försök att hitta det lån som är billigast för just dig och dina förutsättningar. Snart kommer du att hitta en lista över de billigaste lånen för olika lånesummor och avbetalningstid här på snabblan24.nu.
 • Hitta rätt snabblån som passar för dina förutsättningar och önskemål. Om du till exempel tjänar 40 000 kr/år är det bara dumt att ansöka hos en långivare som har högre inkomstkrav än så och om du vill få dina pengar på en gång bör du ansöka hos en långivare som sätter in pengar direkt på ditt bankkonto, vilket är rätt så självklart egentligen.
 • Låna av en långivare som inte tar en UC om du inte vill att kreditupplysningen ska registreras hos UC, något som gör att din ansökan blir diskret. Många som ansöker om smslån brukar vilja göra en diskret ansökan.
 • Ta ett gratis lån om du inte behöver låna så mycket och kan betala tillbaka på det inom en månad.
 • Bekosta inte ett lån med ett annat lån. Låna inte pengar för att kunna betala tillbaka ett annat lån. Om du gör det är risken stor att du måste ta ett tredje lån för att kunna betala tillbaka det andra och då startas en ond cirkel som är extremt svår att bryta. Däremot är det aldrig fel att lösa små dyra lån och krediter med ett lite större privatlån, det vill säga samla sina lån. Det tjänar man på.
 • Var försiktig med impulsköp. Hur lockande det än kan vara att ta ett snabbt lån när man ser något man absolut vill köpa är det ändå bättre att bete sig lite vuxet och funderar över saken i några dagar, hur tråkigt det än låter. Okej, om du ser ett grymt bra erbjudande på något du länge har velat köpa kanske det inte är så dumt att slå till medan tid finns.
 • Låna inte till fest och låna framförallt inte om du är berusad, för du kommer du få en tung baksmälla inte bara imorgon utan en lång tid framöver.
 • Låna inte för att leva. Du bör inte sätta guldkant på tillvaron med ett snabblån efter som det i slutänden gör att du måste leva hur snålt som helst när pengarna är slut.
 • Spela inte bort ditt lån. Låna inte till pokerspelande på nätet och för att sätta in pengar på onlinecasinon, det kan leda till en havererad ekonomi och spelmissbruk.
 • Summera dina månadsutgifter och var noga med att vara realistisk. Lägg ihop kostnaderna för hyra, driftkostnader, försäkringar, uppehälle och eventuella återbetalningar av tidigare lån. Titta sedan på hur mycket pengar du får över och väg det emot hur mycket du brukar leva på. Om du inte brukar får något över måste du antingen dra ner på dina levnadskostnader eller avstå från att låna.
 • Titta på om du kan dra ner på dina utgifter. Om du tycker att det är möjligt att betala tillbaka på ditt lån i tid men att det kan bli tight kan du kanske spara in lite pengar på att omprioritera lite grann. Istället för att köpa dagens lunch kan du ta med dig en matlåda och ett par mellanmål till jobbet. Om du har bil kan du kanske börja åka kommunalt eller samåka med en kompis eller granne som ska åt samma håll. Om det känns rimligt kan du även skära ner på dyra tidningsprenumerationer och fast telefoni om du använder dig av det. Inom snar framtid ska vi ge dig hundratals fina spartips som antingen kan göra att du inte behöver ta ett snabblån eller som gör att du har råd att betala tillbaka på ett lån.
 • Låna till vettiga saker. Ibland kan ett privatlån sätta fin guldkant på tillvaron, till exempel om man vill renovera sitt hem, köpa ny inredning eller köpa bil. Det är ju vettigt. Ibland kan det även vara vettigt att ta ett smslån om man vill låna pengar snabbt, till exempel om bilen brakar ihop eller om kylen/frysen lägger av när man precis har storhandlat. Du bör däremot tänka efter mer en än gång innan du tar ett lån för att gå ut och festa på krogen eller gå på shoppingrunda med kompisarna. Visst kan du ta ett smslån om du vill följa med vännerna på solsemester eller en kryssning men se till att du med all säkerhet har råd att betala tillbaka lånet i tid efter resan.