Lagar & regler för snabblån

Den vanliga privatlånemarknaden är ganska hårt reglerad vare sig lånen är snabba eller inte, men när det gäller de snabblån som kallas för SMS lån har den inte lika reglerad.

Nu har lagarna och reglerna för dessa lån tack och lov skärpts genom åren så att du som låntagare ska kunna känna dig tryggare. De har skärpts 2014, 2015 och 2018. Läs gärna vår artikel om vilka regler som gäller för snabblånebranschen sedan September 2018, då senaste reglerna för marknadsföringen skärptes och ett räntetak infördes.

I praktiken är det konsumentkreditlagen och finansinspektionen som reglerar smålånebranschen, så nu ska vi på Snabblan24.nu titta lite närmare på konsumentkreditlagen och vilken uppgift finansinspektionen har.

Konsumentkreditlagens påverkan

  • Konsumentkreditlagen kräver att alla långivare tydligt anger hur hög den effektiva räntan är för lånet.
  • Lånets totala kostnad måste vara angivet både vid ansökan och på låneavtalet.
  • Samtliga långivare måste ta en kreditupplysning på alla som gör en ansökan så att de kan se vilka som redan djupt skuldsatta.
  • Långivarna måste också göra en vettig kreditbedömning utifrån underlaget. Om de beviljar lån till de som inte borde ha fått låna kan företaget beläggas med en sanktionsavgift och om det inte skärper sig kan det förbjudas.
  • Låntagarna har två veckors ångerrätt. Tänk bara på att om du gör det måste du ändå betala ränta för den tid du har haft tillgång till pengarna.
  • Marknadsföringen av SMS lånen/snabblånen får inte vara för aggressiv, men denna lag är mycket luddig och är därför relativt tandlös. Det är tydligen inte okej att kalla lån för ”gratis” även fast det inte har någon ränta eller några avgifter.Det är Konsumentverket som granskar låneföretagens marknadsföring och ser till att marknadsföringslagarna efterföljs.
  • Konsumentverket ser till att konsumentkreditlagen efterföljs. 

Finansinspektionens uppgifter

  • Tillstånd hos Finansinspektionen. För något år sedan kunde i stort sett vem som helst betala 24 000 kr till finansinspektionen och sedan var det bara sätta igång att låna ut pengar, så är det inte riktigt längre. Idag måste smslåneföretagen ansöka om ett tillstånd innan de får sätta igång och innan de eventuellt får det granskar Finansinspektionen verksamhetens planerade utformning och även ägarna granskas.
  • Både nya och redan etablerade smålåneföretag kan få oannonserat besök av Finansinspektionen när som helst. Under besöket brukar de granska företagets dokumentation och kontrollerar deras rutiner.
  • Vid misskötsel kan Finansinspektionen vidta följande åtgärder: 1) Företaget får en varning. 2) De kan utsättas för vissa restriktioner som kan begränsa deras utlåningsverksamhet. 3) De kan få slå igen med i stort sett omedelbar verkan.

Uppdaterad 2021-01-28