Myter om SM lån

Det förkommer många myter och rykten om SMS lån som är felaktiga så därför tycker vi att det kan vara på sin plats att titta lite på dessa myter och se hur passa sanna de är.

Det är framförallt unga runt 20 år som tar SMS lån

Hos Snabblan24.nu stämmer inte det här i alla fall. Den största åldersgruppen hos oss är 25 – 34 år och bara 27,5 % av de som tar SMS lån via oss är mellan 18 och 24 år. Nästan 3 av 4 låntagare hos oss är alltså minst 25 år gamla. Enligt SKEF (Svenska Konsumentkreditföretagen) är genomsnittsåldern hos deras anslutna långivare 35 – 40 år.

Det finns många kreditgivare som inte tar någon kreditupplysning

Det finns många som tror att långivare som erbjuder SMS lån utan UC inte tar någon kreditupplysning alls. Till och med i en av våra kvällstidningar skrev man att det finns smslångivare som påstår att de inte tar någon kreditupplysning alls. Det är helt felaktigt. Journalisten borde känna till skillnaden mellan att inte ta en kreditupplysning hos UC och inte ta någon upplysning alls. Men det kanske är för mycket begärt. 

De långivare som skyltar med att de erbjuder SMS lån utan UC tar ingen kreditupplysning hos UC. De hämtar istället sina upplysningar hos ett annat kreditupplysningsföretag, oftast hos Bisnode eller Creditsafe. Alla snabblåneföretag är enligt lag skyldiga att ta en kreditupplysning och det gör de också, i alla fall i dagsläget.

Visst har det funnits några långivare genom åren som slarvat med det här men de har sållats bort. Och de långivare som tagit kreditupplysningar med för lite information eller varit för generösa i sina bedömningar har ofta varnas av Konsumentverket.

Man betalar oftast flera hundra procent i ränta eller mer

Det gör man inte längre. Sedan hösten 2018 när räntetaket infördes sjönk räntan från tre och fyrsiffriga belopp till under 40%. Idag finns det alltså inga snabblån eller SMS lån som har en årsränta på flera hundra, eller flera tusen procent.

Däremot kan uppläggningsavifter och aviavgifter ge en högre effektiv ränta. Om lånet är riktigt lite, kanske på 1000 kr, och lånet har en uppläggningsavgift på 395 kr kan den bli över 100%. Det är dock inte vanligt att folk lånar bara 1000 kr av en långivare som har en uppläggningsavgift. Den effektiva ränta för större SMS lån är fortfarande tvåsiffrig även om det har en uppläggningsavgift.

Snabblånebranschen är nästan oreglerad

Nix, Konsumentverket har satt upp tydliga lagar och regler som snabblåneföretagen måste förhålla sig till och Finansinspektionen granskar dem. Vid flera tillfällen har snabblåneföretag som misskött sig (oftast på grund av slapphänta kreditbedömningar) varnats och fått betala böter, och en del har förbjudits. Det här har gjort att mindre seriösa snabblåneföretag har skärpt sig och de som inte har gjort det har fått lägga ner sin verksamhet. Det här har gett oss allt fler seriösa smslångivare, även om det fortfarande är en bit kvar tills vi har en helt rumsren bransch.

Hösten 2018 infördes dessutom ett räntetak och kostnadstak och kraven på kreditbedömningarna höjdes, så visst är marknaden reglerad alltid.

Det finns inga gratis SMS lån eftersom de har en avgift

Det här har kvällstidningarna påstått många gånger, men det stämmer inte. Det finns förvisso SMS lån som marknadsförs som räntefria fast de har en viss avgift. Men det finns faktiskt gratis SMS lån som varken har någon ränta eller avgifter. Däremot är det viktigt att du betalar tillbaka allt inom överenskommen tid för annars blir det inte gratis längre.

Alla får låna, vare sig man har någon inkomst eller inte

Nej, så är det inte heller. Det är massor av folk som ansöker om SMS lån som får avslag på sina ansökningar. Det är faktist vanligare att få avslag än att bli beviljad. Det beror på att många har alldeles för små marginaler för att få låna. Du måste även ha någon form av inkomst för att få låna även om det ibland räcker med en inkomst från ett extrajobb, en timanställning, ett vikariat eller en projektanställning, ibland även A-kassa.

Det är bara de som inte får låna någon annanstans som lånar

Det finns faktiskt många som skulle kunnat fått ett banklån som tar ett SMS lån istället, även om de inte är i majoritet. Orsaken till det är att man kanske har bråttom med pengarna eller för att det är så otroligt smidigt och enkelt att ansöka och få sitt lån. Det är helt enkelt många som vill slippa bankernas stelbenthet med sina komplicerade ansökningsformulär och långsamma utbetalningar. Dessutom slipper man få en förfrågan registrerad hos UC, något som kanske inte är så kul om man får avslag.

De flesta kan inte betala tillbaka på sina SMS lån

Tyvärr finns det folk som inte borde ha fått låna pengar men som har fått göra det i alla fall, men de allra flesta som tar ett SMS lån betalar faktiskt tillbaka det. Det finns ingen exakt statistik på hur många SMS lån som betalas ut varje år och hur många som hamnar hos Kronofogden. Inte ens Kronofogden själva för någon statistik över det här längre eftersom gränsen mellan SMS lån och privatlån har suddats ut lite sedan räntetaket på 40% infördes.

Självklart finns folk som inte kan eller vill betala tillbaka sina lån. Det gäller dock inte bara SMS lån, det är ännu vanligare att privatlån inte betalas tillbaka. Vi vill emellertid inte förringa att SMS lånen också är ett problem. Det är därför viktigt att smslångivarna som måste skärpa sina kreditbedömningar ytterligare för att minska skuldsättningen.

Oavsett långivarna är hårda i sina kreditbedömningar eller inte kommer det alltid finnas folk som inte kan eller vill betala tillbaka på sitt lån. Det går ju inte att se in i framtiden när det gäller betalningsförmåga. Och det går inte alltid att se vilka som plötslig inte känner för att betala tillbaka på sitt lån. Inte ens om deras kredithistorik hittills varit fläckfri.

Observera att obetalda SMS lån inte är det  största problemet när det gäller skuldsättning. 8 av 10 ärenden hos Kronofogden är statliga fordringar enligt Kronofogden själva.

Uppdaterad 2021-03-20