Myter om smslån

Det förkommer många myter och rykten om smslån som är felaktiga så därför tycker vi att det kan vara på sin plats att titta lite på dessa myter och se hur passa sanna de är.

Det är framförallt unga runt 20 år som tar smslån

Hos Snabblan24.nu stämmer inte det här i alla fall. Den största åldersgruppen hos oss är 25 – 34 år och bara 27,5 % av de som tar smslån via oss är mellan 18 och 24 år. Nästan 3 av 4 låntagare hos oss är alltså minst 25 år gamla. Enligt SKEF (Svenska Konsumentkreditföretagen) är genomsnittsåldern hos deras anslutna långivare 35 – 40 år.

Det finns många kreditgivare som inte tar någon kreditupplysning

Det finns många som tror att långivare som erbjuder smslån utan UC inte tar någon kreditupplysning alls. Till och med i en av våra kvällstidningar skrev en journalist att det finns smslångivare som påstår att de inte tar någon kreditupplysning, det är en del av deras marknadsföring, men det är helt felaktigt. Journalisten borde känna till skillnaden mellan att inte ta en kreditupplysning hos UC och inte ta någon upplysning alls, men det kanske är för mycket begärt. De långivare som skyltar med att de erbjuder smslån utan UC tar ingen kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) utan hämtar istället sina upplysningar hos ett annat kreditupplysningsföretag, oftast hos Bisnode eller Creditsafe.

Alla snabblåneföretag är enligt lag skyldiga att ta en kreditupplysning och det gör de också, i alla fall i dagsläget. Visst har det funnits några långivare genom åren som slarvat med det här men de har sållats bort. Och de långivare som tagit kreditupplysningar med för lite information eller varit för generösa i sina bedömningar har ofta varnas av Konsumentverket.

Man betalar oftast flera hundra procent i ränta eller mer

Det gör man inte. Om du skulle betala 200 % i ränta på det du lånat skulle du få betala dubbelt så mycket som du lånat i ränta. Exempel: Du lånar 1000 kr och betalar tillbaka 3000 kr inklusive amortering men så funkar det inte.

När man säger att den effektiva räntan är 200 % innebär det inte att du betalar dubbelt så mycket i ren ränta eftersom den effektiva räntan baseras på år och inte veckor eller månader som ett vanligt smslån läggs upp på. En årsränta på 200 % motsvarar en månadsränta på 16,6 %, så om du lånar 1000 kr i 1 månad betalar du 166 kr i ränta, inte 2000 kr.

Det är förvisso ingen lögn att den effektiva räntan ofta är på flera hundra procent, men det är missvisande att ge sken av räntekostnaden skulle vara flera hundra procent.

Snabblånebranschen är nästan oreglerad

Nix, Konsumentverket har satt upp tydliga lagar och regler som snabblåneföretagen måste förhålla sig till och Finansinspektionen granskar dem. Vid flera tillfällen har snabblåneföretag som misskött sig (oftast på grund av slapphänta kreditbedömningar) varnats och fått betala böter, och en del har förbjudits. Det här har gjort att mindre seriösa snabblåneföretag har skärpt sig och de som inte har gjort det har fått lägga ner sin verksamhet. Det här har gett oss allt fler seriösa smslångivare, även om det fortfarande är en bit kvar tills vi har en helt rumsren bransch.

I höst (2018) kommer även ett räntetak och kostnadstak införas och kraven på kreditbedömningarna hårdna, så visst är marknaden reglerad alltid.

Det finns inga gratis smslån eftersom de har en avgift

Det här har kvällstidningarna påstått många gånger, men det stämmer inte. Det finns förvisso smslån som marknadsförs som räntefria fast de har en viss avgift, men det finns faktiskt gratis smslån som varken har någon ränta eller avgifter. Däremot är det viktigt att du betalar tillbaka allt inom överenskommen tid för annars blir det inte gratis längre.

Alla får låna, vare sig man har någon inkomst eller inte

Nej, så är det inte heller. Det är massor av folk som ansöker om smslån som får avslag på sina ansökningar. Det är faktist vanligare att få avslag än att bli beviljad, vilket beror på att många har alldeles för små marginaler för att få låna. Du måste ha någon form av inkomst för att få låna även om det ofta räcker med en inkomst från ett extrajobb, en timanställning, ett vikariat eller en projektanställning, ibland även A-kassa.

Det är bara de som inte får låna någon annanstans som lånar

Det finns faktiskt många som skulle kunnat fått ett banklån som tar ett smslån istället, även om de inte är i majoritet. Orsaken till det är att man kanske har bråttom med pengarna eller för att det är så otroligt smidigt och enkelt att ansöka och få sitt lån. Det är helt enkelt många som vill slippa bankernas stelbenthet med sina komplicerade ansökningsformulär och långsamma utbetalningar. Dessutom slipper man få en förfrågan registrerad hos UC, något som kanske inte är så kul om man får avslag.

De flesta kan inte betala tillbaka på sina smslån

Tyvärr finns det folk som inte borde ha fått låna pengar men som har fått göra det i alla fall, men de allra flesta som tar ett smslån har en tillräckligt god ekonomi för att betala tillbaka på ett lån. Det finns ingen exakt statistik på hur många smslån som betalas ut varje år men eftersom 5000 kr ofta anses vara ett genomsnittligt lånebelopp och omsättningen var på 1 miljard kronor år 2015 kan det handla om ca 200 000 lån och en fjärdedel av dessa lån hamnade hos kronofogden.

Naturligtvis är det på tok för mycket, det ska vi inte hyckla om. Vi tror emellertid inte att problemet är smslånen i sig, det är snarare långivarna som måste skärpa sina kreditbedömningar ytterligare för att minska skuldsättningen. Det vore också bra om Konsumentverket granskade snabblåneföretagen ännu mer och kanske skärpte reglerna för smslån ytterligare, men naturligtvis kan man inte undvika att vissa personer som har en tillräckligt god betalningsförmåga struntar i att betala tillbaka på sina lån ändå.

Observera att obetalda smslån inte är det  största problemet när det gäller skuldsättning. 8 av 10 ärenden hos Kronofogden är statliga fordringar enligt Kronofogden själva.